Jump to content

pircing


ettach

Preporučene objave

Pozdrav na početku! Završila sam likovnu akademiju. Zaposlila sam se u osnovnoj školi gdje se prvi puta susrećem sa nerazumljivim stvarima. Bar za mene. Imam naušnicu u nosu, mali ring. Ravnateljica me upozorava da pircing skinem ili će mi dati otkaz. A mogu i flaster zalijepiti ako želim. Završila sam fakultet u Zagrebu u roku. Polagala ispite na akademiji i na filozofskom fakultetu. Nikad zbog pircinga nisam dobivala slabiju ocjenu niti sam primijetila bilo kakvu diskriminaciju prema meni. Oduševljeno sam krenula na svoj prvi posao. Sada idem sa grčem u želucu. Mislim da sam stručna u svom poslu kao i da moj pircing ne može utjecati na uspostavljanje kontakta s djecom. A mislim da ni autoritet nije upitan. Može li mi ravnateljica dati otkaz? Smatrate li da njezino inztistiranje na flasteru na nosu liči na mobing. U kakvom svijetu to živimo. I da napomenem da sam otišla skinuti naušnicu, međutim rekli su mi da bi ostao ožiljak. Veliki. :mrki: Sada sam samo nesretna. Toliko sam voljela svoju akademiju, veselila se radu sa djecom, nekoj budućnosti. Sada mi je to sve nekako u magli. Pomozite savjetom molim Vas!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To je jedna li-la situacija: s jedne strane, poslodavac ima pravo zahtijevati da se radnici na radnom mjestu, a radi digniteta radnog mjesta, odijevaju u skladu s normama koje nameće poslodavac (čak je nedavno donesena i jedna presuda europskog suda koji je rekao da poslodavac može zabraniti nošenje burki svojim zaposlenicama muslimankama).

S druge strane, radi se o kršenju Vašeg prava na osobni izričaj, koje po Vašoj izjavi čak nije niti tog obima da bi na bilo koji način utjecalo na to da Vas se gleda drugačije.

Ravnateljica Vam može dati otkaz, ali to mora opravdati "papirnato" - prvo bi Vas pisano morala upozoriti na kršenje radne obveze, i to opetovano. Koliko ja razumijem, nikakav pisani nalog od ravnateljice niste dobili?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, nisam dobila nikakav pisani nalog. Na prvom razgovoru i potpisivanju ugovora nije bilo problema, mada je i tada moj pircing bio vidljiv. Nakon mjesec dana rada dobila sam prvo upotorenje, odnosno naredbu da to skinem. Nakon neuspjelog pokušaja, a imala sam volju za mir u kući, pokušala sam ravnateljici objasniti o posljedicama skidanja istog. Rekla mi je dam je ovo druga opomena, a onda da slijedi otkaz. Nakon toga rekla mi je da postoje dvije solucije: ili skinuti, ili stavljati flaster.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moram priznati da bih volio vidjeti obrazloženje odluke o otkazu ravnateljice. Jer po meni, ona ne može opstati, što doduše ne znači da je ona ne može donijeti, a vi onda u sudskom postupku dokazujte neosnovanost takve odluke. Iako su radni predmeti hitne naravi, imate nažalost u našoj praksi i slučajeva gdje traju i po desetak godina. I nikome ništa.

 

Ako piercing nije bio problem u postupku zapošljavanja, onda znači da je netko to naknadno prijavio da mu smeta. Ja doista ne vidim u čemu bi bio problem jedan običan prsten, osim ako biste imala metalnu "irokezu" ili nešt slično, a to očito nije slučaj. Dakle, netko vas je prijavio, očito netko utjecajan na postupke ravnateljice, jer eto smatra da ste "sotonistica" koja u šumi kosilicom crta pentagrame i priziva Nečastivog usput kuhajući fiš-paprikaš u loncu.

 

Shvaćate da sam sarkastičan, jer ovakve stvari me smetaju. A zašto stati na tome - neki ljudi stavljaju pirceve na intimne dijelove, neki imaju tetovaže, pa ajmo i to provjeriti. Jednom kad se u to krene, biti će vrlo teško povući granicu.

 

Opet, vi poznajete ravnateljicu i možete procijeniti njene daljnje postupke, a uz to, poznajete i sebe samu i znate odgovor na pitanje - vidim li se ja i dalje na tom radnom mjestu u budućnosti? To sve će vam pomoći u donošenju odluke - popustiti, pa stavljati flastere ili se probati izboriti za sebe (uz nažalost neizvjestan ishod, a možete zamisliti kakav ćete tretman imati, ako pobijedite - bit će vam "divno" raditi tamo) ili pronaći sreću negdje drugdje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, nisam dobila nikakav pisani nalog.

 

Nećete ga ni dobiti.

Vjerojatno ste na probnom roku, i ravnateljica će napisati da niste zadovoljila. Naušnicu neće ni spomenuti.

 

Pokušajte shvatiti da se svaka osoba koja dođe u neku novu sredinu mora na neki način 'dokazati', mora se prilagoditi i biti prihvaćena. Ili otići. Trećeg nema.

 

Na prvom razgovoru i potpisivanju ugovora nije bilo problema, mada je i tada moj pircing bio vidljiv. Nakon mjesec dana rada dobila sam prvo upotorenje, odnosno naredbu da to skinem. Nakon neuspjelog pokušaja, a imala sam volju za mir u kući, pokušala sam ravnateljici objasniti o posljedicama skidanja istog. Rekla mi je dam je ovo druga opomena, a onda da slijedi otkaz. Nakon toga rekla mi je da postoje dvije solucije: ili skinuti, ili stavljati flaster.

 

Dvojim da je problem u ravnateljici .

Da jest, ne bi vas vjerojatno primila na posao.

Vjerojatnije je da su se roditelji žalili, i to neka uticajna grupa roditelja. A ravnateljica ne želi 'rat' u svojoj školi. Ako mora birati, radije će vama dati otkaz.

 

I ne vidim u čemu je problem da naušnicu skinete. Ožiljak ionako već imate, ako prestanete nositi nušnicu vjerojatno će s vremenom zarasti. A imate opciju da date napraviti naušnicu koja se može skidati, pa ju stavite izvan škole. Bolje to nego flaster.

A kad vas (i ako) jednom prihvate, i vide da niste 'sotonistica', onda im vjerojatno više neće biti važno ni ako počnete nositi naušnicu ( ili nanosnicu, je li) i u školi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao tajnik "eventualno" vidim povredu Etičkog kodeksa i Kućnog reda škole, mada je ja ne vidim obzirom da ne dolazite u staklenim štiklama i vrućim hlačicama.

Napomenuo bih da je zaposleniku škole skoro nemoguće "dati otkaz", obzirom da smo imali kronično alkoholiziranog i nasilnog domara s obavljenim alkotestom i prijavom policije, kojeg bi sud u slučaju otkaza vratio na posao jer mu "nismo omogućili liječenje".

Što se mene tiče svim stručnim suradnicima treba dati otkaz koliko se "narade", a ne radi nečijeg načina odijevanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav svima Vama koji ste svojim riječima ublažili moje muke. Nekako mi je lakše jer vidim da ima dobrih ljudi. I hvala Vam sto se mi odgovorili na moju temu. Vi ste stručnjaci u svom poslu. Ja sam pokušala citati zakone ali nisam ništa iščitala. Shvacam da se za sebe moram izboriti sama. Neznam bas na koji način ali znam da ću biti dobra i savjesna učiteljica. Jos da napomenem da nisam na probnom roku već radim na zamjeni uz ugovor. Pa kad istekne ugovor tko zna sto me čeka. Zabrinuta sam dosta. Tko zna sto me sve čeka u budućnosti? Možda neki drugi ljudi, bolji ili....neznam. Vidjeti ću. Možda i ovi postanu bolji ako me odluče upoznati. Svima hvala! Pisat ću vam o razvoju događaja. Oprostite, pišem na mobitelu pa sam nekako skučena s pregledom. Nadam se i u buduće vašim odgovorima! Sa štovanjem, pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija