Jump to content

Povrat PDV-a kod kupovine u BIH


ivek159

Preporučene objave

Planiram kupiti 2 komada odjeće u BIH. Jedan košta 80 KM, a drugi 200 KM (oko 320 i 800kn). Navodno je donja granica za povrat poreza u BIH 100 KM.  Imam par pitanja:

1) Da li imam pravo na povrat poreza na iznos 280KM ili na 200 KM? Da li se gleda ukupan iznos računa ili pojedini artikl mora biti bar 100KM?

2) Hipotetski što ako kupim recimo 5 majica po 30-40 KM, da li imam pravo na povrat poreza? Jer pojedinačno je artikl daleko ispod 100 KM, a zajedno su na jednom računu daleko iznad granice.

3) Da li je minimalna granica stvarno 100KM, tako sa negdje pročitao?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Pozdrav, bio sam u BIH i doživio neke neplanirane situacije.

1) Gledao sam cipele, koštale su 120 KM, prodavačica mi je rekla da oni ne vrše povrat PDV-a. Znači ona nema SL-2 obrazac, ne namjerava ništa popunjavati i mogu se slikat, ako želim platiti onda platim 120 KM, ako ništa doviđenja.

2) Situacija u drugoj trgovini, trgovac veli da vraća PDV ako je roba preko 200 KM. Pitam ja zar nije 100  KM donja granica, veli on da je njegova dobra volja da li će vršiti povrat PDV-a, i da je on sam odredio 200 KM granicu.

 

E sad imam pitanje, da li je svaki trgovac OBAVEZAN izdati SL2 obrazac za povrat PDV-a, ako račun prelazi 100 KM?

Meni to sve kod njih izgleda kao divlji zapad, oni kad moraju izdati fiskalni račun im se smrkne pred očima, a vraćeni PDV im je ustvari novac koji oni opće nisu imali namjeru uplatiti kao PDV nego uzeti sebi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 26 minuta, ivek159 je napisao:

E sad imam pitanje, da li je svaki trgovac OBAVEZAN izdati SL2 obrazac za povrat PDV-a, ako račun prelazi 100 KM?

Izvod iz Zakona o porezu na dodanu vrijednost BiH,Pravilnika o primjeni istog zakona i Instrukcije opovratu poreza na dodanu vrijednost stranim državljanima;

-Fizička lica koja nemaju stalno mjesto prebivališta u Bosni i Hercegovini imaju pravo na povrat PDV-a na robu koju kupe u Bosni i Hercegovini i iznesu je izvan Bosne i Hercegovine, osim na: mineralna ulja, alkohol i alkoholna pića i prerađevine od duhana, shodno članu 54. Zakona o porezu na dodanu vrijednost („Službeni glasnik BiH”, broj: 09/05, 35/05 i 100/08).

-Članom 96. do 105. Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost („Službeni glasnik BiH”, broj: 93/05, 21/06, 60/06, 06/07, 100/07, 35/08 i 65/10) propisana su prava, uslovi i rok za povrat PDV stranim državljanima.

-Uslovi  i  način povrata poreza na dodanu vrijednost stranim državljanima koji iznose dobra kupljena u Bosni i Hercegovini, na koja je plaćen PDV, izvan carinskog područja Bosne i Hercegovine propisani su i Instrukcijom o povratu poreza na dodanu vrijednost stranim državljanim („Službeni glasnik BiH”, broj: 1/07).

-Shodno navedenom, postupak ostvarivanja prava na povrat PDV strani državljanin pokreće podnošenjem zahtjeva za povrat na obrascu „PDV-SL-2“. Obrazac „PDV-SL-2“ popunjava obveznik-prodavac, na zahtjev kupca-stranog državljanina u 3 (tri) primjerka, od kojih original i jednu kopiju prodavac daje kupcu, a drugu kopiju zadržava u svojoj dokumentaciji. Prodavac svojim potpisom i pečatom ovjerava obrazac „PDV-SL-2“.

-Kupac - strani državljanin je obavezan prodavcu platiti ukupnu vrijednost isporučenih dobara, sa obračunatim porezom na dodanu vrijednosti i isti je u obavezi pri napuštanju carinskog područja BiH, dati carinskoj službi na uvid kupljena dobra, originalne račune i popunjen obrazac „PDV-SL-2“ u orginalu.

-Prema članu 7. Instrukcije, carinska služba, prije ovjere obrasca “PDV-SL-2”, dužna je utvrditi da li su ispunjeni slijedeći uslovi:

da su podaci iz putne isprave istovjetni sa podacima iz obrasca „PDV-SL-2“,da je roba data na uvid, istovjetna sa robom navedenom u računu koji je označen u obrascu „PDV-SL-2“ kao i da ta roba nije korištena,da je ukupna vrijednost robe sa PDV-om iskazana na obrascu „PDV-SL-2“ veća od   100 KM,da se roba iznosi prije isteka rokaod tri mjeseca od dana isporuke (kupovine) u BiH ida je original obrasca „PDV-SL-2“ ovjerio i potpisao prodavac.

Ako  su  ispunjeni  svi  uslovi  iz člana 7. ove Instrukcije, carinska služba ovjerava obrazac „PDV-SL-2“ potpisom i pečatom u donjem lijevom uglu, te unosi datum prelaska dobara iz carinskog područja BiH. Orginalne račune i ovjeren obrazac „PDV-SL-2” carinska služba vraća kupcu-stranom državljaninu. Carinska služba zadržava za svoje potrebe kopiju obrasca „PDV-SL-2”, kopiju računa, kao i kopiju putne isprave kupca-stranog državljanina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To znam, ali šta da radim ako trgovac kaže da on ne želi vraćati PDV ili ako sam postavi limit 200 ili 300 KM da preko toga vraća?

Logika nakon ovog pročitanog kaže da bi svaki račun preko 100 KM trebao imati mogućnost povrata PDV-a.

 

Izgleda da ništa od toga dok se država malo bolje ne uredi i inspekcija počne raditi svoj posao, nema smisla inače tražiti nešto što je u društtvu nezamislivo (izdavanje fiskalnog računa i povrat PDV-a, jer trgovac taj PDV gleda kao da uzimaš njemu).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija