Jump to content

Postupak ovrhe, sigurnost mojih sredstava


mate123

Preporučene objave

Poštovani,

Namjeravam kupiti nekretninu(garaža i spremište su u pitanju) koja se prodaje u ovršnom postupku pri općinskom sudu(ovrha je iz 2012), pošto sam neiskusan u takvim stvarima interesira me ako ja na sudu(dražbi na sudu) kupim nekretninu i nakon dosude uplatim cjelokupni iznos koji se traži za nekretninu, ako nakon toga prijašnji vlasnik nekakvom žalbom ili nekim pravnim postupkom ospori prodaju nekretnine, da li ja mogu tražiti povrat svojih sredstava i od koga ih tražim(suda ili ovrhovoditelja)? Napomenu bih da je banka ovrhovoditelj te na vlasničkom listu postoji samo zabilježba o ovrsi i ništa drugo.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 18 sati , Matrix je napisao:

Vidi odredbe čl.110 Ovršnog zakona

 

Ukidanje ili preinaka rješenja o ovrsi poslije pravomoćnosti rješenja o dosudi nekretnine ne utječu na pravo vlasništva kupca stečeno po odredbama članka 108. ovog Zakona

 

Ok, hvala, znači nakon pravomoćnosti rješenja o dosudi i polaganja cjelokupne cijene stvar je riješena što se tiče vlasništva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Matrix je napisao:

Vidi odredbe čl.110 Ovršnog zakona

 

Molim vas jos jedno pitanje, 

Poznanik je obavljao kupnju preko ovrhe, u njegovom slucaju slijed je bio ovakav, on je na dražbi kupio nekretninu(dobio je dosudu) i sudac je odredio da mora preostali iznos uplatit u roku  30 dana od datuma dražbe, što je on i napravio, ovršenik je dobio pravo zalbe u roku 8 dana od zadnjeg dana od kad je rjesenje dosuda oglašeno na oglasnoj ploci suda(3 dana je dosuda bila izvjesena na oglasnoj ploci suda), rjesenje je postalo pravomoćno tek dva mjeseca nakon datuma dražbe, po ovom slučaju sredstva su bila uplaćena više od mjesec dana prije pravomoćnosti cijelog postupka te je ovrsenik imao vremena podnjeti zalbu i osporit ovrhu, u ovom slučaju nije bilo problema jer se nitko nije žalio ali prema njemu je bilo prostora za podnosenje zalbe dok su sredstva već bila uplaćena, možete li mi razjasnit situaciju? 

Hvala

uređeno: od mate123
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 19 sati , Matrix je napisao:

Odrebe čl.110 OZ su jasne,Ukidanje ili preinaka rješenja o ovrsi   poslije pravomočnosti rješenja o dosudi nekretnine ne utječu na pravo vlasništva kupca,što u opisanom primjeru nije slučaj.

Kako se ponašati u situaciji kao u navedenom slučaju? znači nekretnina za koju sam zainteresiran je na dražbi kod istog sudca kod kojeg je bio i moj poznanik, znači očekuje me ista procedura, ukoliko se dogodi da ovršenik u mom slučaju podnese žalbu prije pravomoćnosti rješenja(znači nakon što se njemu uruči zapisnik o dražbi i rješenje dosuda na kupca iz dražbe) a nakon što sam ja izvršio cjelokupnu isplatu, što mogu očekivat u daljnjem postupku? da li se može zatražiti povrat sredstava ili???

 

Znači interesira me, ukoliko nakon rješenja dosude ovršenik podnese žalbu za osporavanje ovrhe, dok je meni s druge strane naloženo da moram uplatit preostali iznos mjesec dana od rješenja dosude(NE po pravomoćnosti), znači u vremenu kad rješenje o dosudi još nije pravomoćno, u kakvom su statusu sredstva? Da li postoji način da se odmah povuku? Da li ostaju blokirana dok traje razrješavanje žalbe ovršenika? I zadnje što ako se prihvati žalba ovršenika?

 

Dakle nije mi bitno hoće li se ja uspjeti uknjižiti na nekretninu koja je pod ovrhom, već hoću li izgubit novce u slučaju da se usvoji žalba ovršenika nakon rješenja dosude a prije pravomoćnosti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 15 sati , mate123 je napisao:

u kakvom su statusu sredstva? Da li postoji način da se odmah povuku? Da li ostaju blokirana dok traje razrješavanje žalbe ovršenika? I zadnje što ako se prihvati žalba ovršenika?

U tom slučaju vrijedilo bi primjeniti odredbe čl.1111 st.3 Zakona o obveznim odnosima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 17 sati , Matrix je napisao:

U tom slučaju vrijedilo bi primjeniti odredbe čl.1111 st.3 Zakona o obveznim odnosima

Hvala na odgovoru, recite da li će sudac postupiti po tom zakonu i izvšiti vraćanje sredstava ili ću vjerovatno ja morat podnosit neku vrstu zahtjeva?

Također me zanima, na stranici e predmet vidi se da je ovršenik podnosio žalbu te da je na višem sudu potvrđena odluka prvog stupnja to jest da je žalba odbijena prije cca 2 godine, dali to isključuje mogućnosti daljnih žalbi ili ovršenik može ponovno radit žalbe na temelju nekih drugih osnova?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rješenje - odbijena žalba kao neosnovana - potvrđeno rješenje 1.st.   Ž.S.G.9.  tako stoji u e-predmet,

Recite mi ako je moguće još jedno pitanje vezano za dražbe, znači u postupku dražbe polaže se jamčevina, neki sudci vraćaju jamčevinu odmah po završetku dražbe(u slučaju ako niste kupili nekretninu već netko drugi), kod drugih je slučaj da vraćaju jamčevinu tek nakon što Rješenje-dosuda postane pravomoćna i tad se najboljem ponuđaču daje rok od 15 dana da uplati preostali iznos novca, dok se jamčevine preostalih nadmetatelja zadržavaju ukoliko osoba sa najboljom ponudom nebi uplatila cjelokupni iznos te bi pravo kupnje prešlo na sljedeću nižu ponudu, cijeli taj proces zavisno od sudca može trajat do 2-3 mjeseca, što znači da su sredstva od jamčevine blokirana. Postoji li način kojim bi se požurilo vraćanje jamčevine jer ipak mislim da je nerealno očekivat da onaj koji je dao najbolju ponudu na dražbi neće ispunit uvjete do kraja, dakle nekim načinom odustati od svoga prava na kupnju i zatražiti povrat jamčevine u nekom kraćem roku a ne čekat ipak dosta dugih 2-3 mjeseca bez razloga, puno zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 6 sati , Matrix je napisao:

Vidi odredbe čl.13 Pravilnika

Agencija će uplatitelju koji traži povrat jamčevine, na njegov zahtjev ili zahtjev nadležnog tijela, izdati potvrdu o uplaćenoj jamčevini

 

Moram priznat da mi nije sve jasno, znači ja mogu podnjeti zahtjev za povrat i izdat će mi potvrdu o uplaćenoj jamčevini? Pa ja ne želim potvrdu već jamčevinu nazad...zahtjev bi  se temeljio na kojim osnovama? ili mogu samo predat bjanko zahtjev, u smislu tražim povrat jamčevine za predmet xy, što uopće mogu očekivat od tog zahtjeva?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 23 sati , mate123 je napisao:

Postoji li način kojim bi se požurilo vraćanje jamčevine jer ipak mislim da je nerealno očekivat da onaj koji je dao najbolju ponudu na dražbi neće ispunit uvjete do kraja, dakle nekim načinom odustati od svoga prava na kupnju i zatražiti povrat jamčevine u nekom kraćem roku

Obraćate se sudu,koji potom odlučuje i šalje nalog Agenciji 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Odgovori su birokratski. Pitanje je dali možemo tužiti sud zbog nepotrebnog zadržavanja novčanih sredstava. Naime samo najviši ponuđač je obavezan isplatiti ponudu, ili nositi troškove postupka. Ostali sudionici nisu obavezni do kupnje pa tako i ne zadržavati jamčevinu. Treba predpisati sudu rok za izdaju rješenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija