Jump to content

Bračna stečevina


suzana123

Preporučene objave

Molila bih pomoc za moju majku,ako netko može odgovoriti. Nakon smrti oca,otac je ostavio kucu svom sinu tj mom bratu,a majci plod uzivanja s tim da kat ostane bratu nakon njene smrti. Kuća je stecena u braku,56 god braka,mama je cijeli zivot bila zaposlena i radila. Dali mama ima pravo na pola bracne stecevine iako je brat s njima zivio,odvojeno na drugom katu,dakle ne u zajednici. Zelim reci da su bratov kat roditelji  izgradili on je samo uselio u vec gotov kat. Kuca se vodi na pok.oca. Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 39 minuta, suzana123 je napisao:

Molila bih pomoc za moju majku,ako netko može odgovoriti. Nakon smrti oca,otac je ostavio kucu svom sinu tj mom bratu,a majci plod uzivanja s tim da kat ostane bratu nakon njene smrti. Kuća je stecena u braku,56 god braka,mama je cijeli zivot bila zaposlena i radila. Dali mama ima pravo na pola bracne stecevine iako je brat s njima zivio,odvojeno na drugom katu,dakle ne u zajednici. Zelim reci da su bratov kat roditelji  izgradili on je samo uselio u vec gotov kat. Kuca se vodi na pok.oca. Hvala unaprijed.

dali je održana ostavinska rasprava?

ako ostavinska nije održana osporavajte ugovor o darovanju . majka neka traži izdvajanje bračne stačevine iz ostavinske mase (ako joj odgovara).

Vi postavite pitanje nužnod djela.

majka može podnijeti tužbu radi utvrđivanjem ništavnim ugovora o darovanju.

otac je mogao darovati svoju 1/2  kuće. imovina  stečena u braku  je bračna stečevina i u suvlasništvu je oba bračna partnera  bez obzira ko je uknjižen kao vlasnik nekretnine (osim ako je več izvršena podjela bračne stečevine.

i  Vi kao kći imate pravo na  nužni dio (1/2 od onog što bi nasljedili kao nasljednik).

ako je  majka dobila pravo plodouživanja na nekretnini ona ima prava kao vlasnik(može kuću iznajmiti itd.).

vlasnik ima obvezu plaćati račune.

u toj priči Vi ste jedini oštečeni. zakinuti ste za nasljedstvo iza oca. majku nemožete nasljediti jer nema imovine. 

uređeno: od bovu
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 4 minuta, suzana123 je napisao:

Ostavinska je u tijeku,mama ne zeli plodouživanje.Naime kuca je na dva kata, otac je oporukom gornji kat ostavio bratu a mami donji kat plodouzivanje. Dali mama ima pravo na pola bracne stecevine kako bi meni ostavila svoj kat i skinula plodouzivanje? Hvala opet.

ima ali mora postaviti zahtjev.

ne može majka imati plodouživanje na cijeloj  kući  i ti na prizemlju.

plodouživanje nije imovina. povređe ti je nužni dio (ako nisi nasljedila  nešto drugo u vrijednosti nužnog djela)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 6 sati , suzana123 je napisao:

Ostavinska je u tijeku,mama ne zeli plodouživanje.Naime kuca je na dva kata, otac je oporukom gornji kat ostavio bratu a mami donji kat plodouzivanje. Dali mama ima pravo na pola bracne stecevine kako bi meni ostavila svoj kat i skinula plodouzivanje? 

Da pojasnimo.

Majka mora tražiti izdvajanje svoje polovine kuće iz bračne stečevine, dakle 1/2 kuće (kako je objasnio kolega bovu). Očevih 1/2 bi se normalno djelilo na vas tri nasljednilka - majku, brata i vas svakom po 1/3 očeve polovine, dakle svakome 1/6.

Čak i da se prihvati da je bratu darovana polovina kuće , ostaje vama i majci da tražite nužni dio. U tom slučaju bi vama i majci pripala po 1/6 očeve polovine , a  bratu 4/6 očeve polovine. Ili ukupno,majci bi pripalo 7/12 cijele kuće, bratu 4/12, a vama 1/12.

Međutim...

Obzirom je otac darovao vašem bratu nešto što nije u cjelosti njegovo vlasništvo, zapravo je upitno što je točno darovao, jer nije imao pravo raspolagati cijelom kućom koja je bračna stečevina, nego samo svojom polovinom (ako majka traži uvrđivanje stečevine). Je li u tom slučaju darovao polovinu cijele kuće (tj. cijeli 'svoj' dio bratu, ili samo polovinu svoje polovine, dakle - četvrtinu cijele kuće?

Vi i majka možete s punim pravom osporavati da je darovao polovinu kuće vašem bratu. Nego da je darovao četvrtinu, jer je mogao oporučno raspolagati samo svojom imovinom.

U tom slučaju , majci bi jedna polovina bila bračna stečevina izuzeta iz ostavinske mase, bratu bi išlo ostavjenih 1/4, a preostala 1/4 bi se djelila na vas troje na jednake djelove. Opet bi majci pripalo 7/12, bratu 4/12 a vama 1/12. 

Dakle , isto kao i u prvom slučaju. Samo što u ovoj opciji nemate pravo tražiti nužni dio jer ste za nužni dio 'namireni' iz očeve ostavine koja nije obuhvaćena oporukom.

 

 

uređeno: od felixx
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Otac je  napisao oporuku za cijelu kucu s tim da brat nasljedjuje gornji kat,a mama prizemlje s plodom uzivanja i da nakon njene smrti prizemlje ostaje bratu. Takodjer je bratu ostavio dvoriste u cjelosti pa je mamu strah da joj moze zabranit pristup njenom prizemlju. Sad mama zeli da se brise plod uzivanja iz oporuke i trazi pola dvorista kako bi to meni ostavila a to misli ostvarit sa zahtjevom za pola bracne stecevine jer brat neda pola dvorista. Jeli moze to tako ostvarit? Hvala na odgovorima.

 

Zelim jos naglasit da je dvoriste 100 kvadrata, i nrat s time ucjenjuje mamu kako ona ne bi meni ostavila kat. A da trazim nuzni dio bilo bi jako tesko podijelit kat i nemoguće za zivit.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, felixx je napisao:

Majka mora tražiti izdvajanje svoje polovine kuće iz bračne stečevine, dakle 1/2 kuće (kako je objasnio kolega bovu).

Kuča u ovom slučaju nečini ostavinsku masu,slijedom čega takav zahtjev neče  biti od učinka,pa bi glede raspolaganja tuđom imovinom nužno bilo pokrenuti parnicu,na što upučuje stav Županijskog suda u Dubrovniku zauzetog u odluci Gž 1924/08 .

""Kad stranka u ostavinskom postupku tvrdi da ostaviteljica nije mogla ugovorom o doživotnom uzdržavanju raspolagati nekretninama jer nisu bile njezine, te time čini spornim što spada u ostavinu, sud neće prekinuti postupak kad iz zemljišnoknjižnog izvatka proizlazi da su nekretnine kojima je raspolagala bile njezino vlasništvo""

, suzana123 je napisao:

Sad mama zeli da se brise plod uzivanja iz oporuke

Zašto bi brisala svoje pravo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 7 sati , Matrix je napisao:

Kuča u ovom slučaju nečini ostavinsku masu,slijedom čega takav zahtjev neče  biti od učinka,pa bi glede raspolaganja tuđom imovinom nužno bilo pokrenuti parnicu

Istina je da kuća formalno ne čini ostavinsku masu, ali kuća jest bračna stečevina a momentalno se vodi ostavinski postupak pred JB. Naravno da se podrazumijeva da slijedi parnica ako se ne dogovore. Međutim, nasljednici si mogu uštediti vrijeme i novac tako da se kod JB dogovore o podjeli imovine. Moj upis je bio smjernica sa opcijama kako bi to ispalo u slučaju parnice. 

uređeno: od felixx
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 9 sati , felixx je napisao:

Međutim, nasljednici si mogu uštediti vrijeme i novac tako da se kod JB dogovore o podjeli imovine.

ako se ikako mogu dogovoriti bilo bi najbolje ovako....

 

osim pravnih mogućnosti ovdje bi trebalo dosta voditi i o obiteljskim razlozima,voljom umrlog i kvalitetom budućeg zajedničkog suzivota.....

ovo je vrlo čest slučaj gdje roditelj (roditelji) ostavljaju kuću sinu koji se nalazi u kući..zašto se majka sad usprotivila nije jasno,ali nije sad pravno ni bitno....

pravno gledajući kako navode dosadašnji komentari čak idu u tom smjeru da bi brat dobio najmanje unatoč tome što tu živi i bila želja oca da on naslijedi....ali kad je već takva situacija (da vi želite svoj dio) najbolje i najpoštenije bi bilo da brat dobije gornji kat koji mu je otac poklonio (pola je od oca , pošteno je da da svoj dio ostavi kome hoće) ,a donji dio ,normalno sa ulazom da pripadne majci i ona kome da...

ali se bojiim da ce se brat (ako razumski ne sagleda) usprotivit tome jer mu je obećano i mislio da je sve njegovo...pa će velik dio otići nekome sasvim drugom za sudske postupke...

uređeno: od Mister-X
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija