Jump to content

10g marihuane


anonymous123

Preporučene objave

Pozz, 

Inače nisam naviko ovako pisati po forumima, no pošto je ovo iznimna situacija probat ću potražit pomoć na Vašem forumu. 

Pa ovako, prije nekoliko dana sam "pao" sa 10,5 grama marihuane. Ide normalna prekršajna prijava, radi posjedovanja marihuane te sam naveo da je za osobnu uporabu.
Zanima me koliku kaznu mogu očekivati, gledao sam po forumu (za manju količinu od 700-2000kn) al u mom slučaju se ne radi o par grama, već je to malo veća količina. Nadalje, studiram na pravnom faksu, smjer javna uprava pa me zanima isto tako hoću li imati problema zbog toga pri zapošljavanju i sl. (ukoliko budući poslodavac vidi tu prekršajnu prijavu). Te posljednje pitanje, koliko dugo će ta prijava bit zapisana u mom dosjeu (ako će uopće bit upisana) te kada se to briše.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kazna je od 5000 kn pa prema gore, a ovo 700-2000 je ublažavanje. Količina nije toliko bitna, koliko je bitan nekažnjavanost, način obrane i sl., tako da je teško reći koliko će ti sud odrediti. Može biti minimalna, ali može i manja (ublažena) i veća. Jesi li do sada kažnjavan? Kako se misliš braniti?

Što se tiče zapošljavanja, ovisi o uvjetima pojedinog posla i radi li se provjera dostojnosti. Na ogromnu većinu poslova ta prijava nema utjecaja.

Prekršajna evidencija ti je čista 3 godine nakon završenog postupka (pravomoćne presude, izdržane/plaćene kazne...), ali u policijskoj evidenciji ostaje trajno. Opet, na zapošljavanje to nema nekog utjecaja (osim ako se radi o specifičnom radnom mjestu), jedino što će te možda više izdvajati kod legitimiranja, na granici i sl.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam nikada bio kažnjavan. Moram napomenut da sam bio u grupi kada je jedan frend pao isto s travom prije 3 godine, bio sam u stanici no nikada nista dalje nije bilo. Odbacili su prijavu jer nisu imali nikakvih dokaza (ostao je samo papirnati filter) i to je to. 

O načinu obrane evo upravo provjeravam mogučnosti te još nisam točno siguran što ću. Terete me po čl 3. St. 3 (ako se ne varam) zakona o suzbijanju zlouporabe droga. Je li potrebno da uzmem odvjetnika ili bi mogao i sam složiti obranu? Hvala ti na prijašnjim odgovorima. 

uređeno: od anonymous123
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Situacija je čista, svaka obrana u ovakvom postupku osim ove verzije s priznanjem i kajanjem je po meni beznačajna. Što se tiče odvjetnika, kako vam je rečeno, dobro ako si ga možete priuštiti, a ako vam to predstavlja značajni trošak, a i s obzirom na sve, po meni je nepotrebno. Radi se o prekršajnoj prijavi koja po svojoj težini ne spada u osobito teško djelo prevedeno na laički jezik, jer se ipak radi o prekršaju. Daleko je to od eventualne kaznene prijave. Kazna će vjerojatno biti ispod minimuma ako niste kažnjavani. Najvažnije je dobro držanje pred sudom, priznanje djela, kajanje i izražavanje volje da takvo djelo više nećete činiti. Savjetujem vam pojavljivanje na sudu odmah po dolasku prvog poziva, izražavanje želje u to da postupak traje što kraće, te ovo što vam je dalje napisano priznanje i kajanje. Napomenite i potkrijepite odgovarajućim potvrdama kako ste student, bez primanja, imovine i plaće i na roditeljskoj skrbi, što pretpostavljam s obzirom na upis. Također, oko zapošljavanja možete biti mirni. Osobno, nikad nisam vidio da se za iti jedno mjesto u državnoj i javnoj službi traži čista prekršajna evidencija. Jer, jednostavno, prekršaj je prekršaj, bez obzira na vrstu. I sam zakon o državnim službenicima u niti jednom članku ne spominje prekršajne osude. Također, državne i javne službe za eventualne zaprijeke pri zapošljavanju u takve službe, uvijek se pozivaju na taj zakon. Možete ukucati zakon o državnim službenicima i potražiti točku zaprijeka za prijem u državnu službu. Ovako napamet, to su vam kaznena osuđivanost za kaznena djela po službenoj dužnosti, te vođenje kaznenog postupka za kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti. Također, čak i da ste kazneno osuđivani, po nastanku rehabilitacije ni taj se članak ne bi odnosio na vas. I na kraju, nakon nastanka rehabilitacije za prekršaj u roku kojeg vam je napisao drot, vi ćete također moći po slovu zakona nijekati da ste prekršajno osuđivani, odnosno možete se deklarirati kao neosuđivani i prekršaj se briše iz prekršajne evidencije po službenoj dužnosti nakon proteka roka za rehabilitaciju koji počinje teći od pravomoćne presude. Iako vam je sve  rečeno u prijašnjim postovima, nadam se da sam vas utješio s obzirom na vaš strah oko zaposljenja. Ipak, kanite se velikih količina nedozvoljenih tvari, to vrlo lako preraste u kaznenu prijavu koja bi vam stvorila itekakve probleme za posao u državnim i javnim službama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam oboje na vrlo korisnim informacijama te na brzim odgovorima. Jest, odvjetnik bi mi bio veliki izdatak te ću pokušati sastaviti dovoljno dobru obranu. Uzet ću sve prijedloge i preporuke u obzir te ću pokušati izvući najbolje iz toga. A što se tiče zaposlenja, neću se više dovoditi u ovakve situacije pa neće biti problema ubuduće. Hvala Vam još jednom te ću ostaviti reply kada se sve završi. Naklon do poda. :klanja::palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija