Jump to content

ugovor o radu


sudan

Preporučene objave

molim vas za pomoc!!potpisao sam ugovor na tri mjeseca,međutim rekao sam poslodavcu da mi to ne odgovara zato sto ja trebam neshto ranije prekinuti ugovor radi drugog posla.onda mi je poslodavac rekao da nema veze sto pise tri mjeseca kad budem htjeti ici ca samo cu reci nekoliko dana prije i to nije problem..međutim sada citam ugovor o radu i tamo piše da 30 dana prije moram reci da idem ca.odnosno to je otkazni rok..sto da radim?da i da vjerujem posodavcu ili moram neki otkazni rok potpisati..jako mi je bitno jer pod obavezno prelazim na drugi posao..Pozdrav

uređeno: od sudan
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Otkazni rok ide kada jedna od strana otkazuje Ugovor, no postoji opcija Sporazumnog raskida ugovora, tu možete dogovoriti sve, pa i otkaz bez otkaznog roka. Sad, hoćete li vjerovati poslodavcu na riječ, bolje ga poznajete od nas (ako ništa, preko priča drugih radnika), ali nije na odmet da to sve stavite na papir. Sporazumni može napisati poslodavac, a možete i vi sami - prepišite formu s ugovora o radu (otprilike; tvrtka ta i ta, adresa, OIB, i radnik taj i taj, adresa, OIB, dana tog i tog dogovaraju Sporazumni raskid ugovora o radu na određeno vrijeme koji je sklopljen tog i tog datuma. Radni odnos prestaje s tim i tim datumom. Strane će se pridržavati ostalih obaveza proizašlih iz radnog odnosa...), isprintajte u dva primjerka, potpišite ih, jedan dajte poslodavcu, a drugi on potpiše vama i na miru ste...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako sam rekla - sa sporazumnim raskidom nema otkaznog roka (može ga biti, ne mora ga biti, može se ugovoriti kraći i duži od onog u ugovoru o radu, prolazi sve o čemu se dvije strane mogu usaglasiti), možete ga predati i na isti dan kada odlazite, naravno druga strana na to mora pristati. Defintitvo vam je najbolje da ga predate prvom prilikom, tako da odmah znate na čemu ste. Ako ćete ga vi pisati, nemojte navoditi nikakav otkazni rok, nego samo to da radni odnos završava s tim i tim datumom. Ako poslodavcu neće biti po volji - taj sporazum on ne mora prihvatiti, u tom slučaju vidite što s njim možete taj čas dogovoriti i to svakako papirnato zabilježite. Ako ne pristane na ništa, na žalost - ostaje vam da vi otkažete ugovor o radu, u tom slučaju se morate držati otkaznog roka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

moim vas imam josh jedno pitanje!!kako je moguce da je otkazni rok mjesec dana a radim tako malo ,samo sezonski...gdje god sam radio sezonski čak i u velikim firmama otkazni rok je bio petnest dana??sto nije po zakonu petnest dana??

uređeno: od sudan
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad je riječ o ugovoru na određeno, u njemu mora biti naznačeno da se može otkazati, a da bi se uopće mogao redovno otkazati, drugim riječima - moglo vam se dogoditi da ugovor uopće ne možete otkazati, nego bi morali čekati njegov istek.

ZOR propisuje najmanje trajanje otkaznog roka, što znači da se može ugovoriti u duže trajanje otkaznog roka. E sad, stavka 6, članka 122 kaže; " Kolektivnim ugovorom ili ugovorom o radu može se odrediti kraći otkazni rok za radnika nego za poslodavca od roka određenog u stavku 1. ovoga članka (a to je dva tjedna u slučaju da je radnik kod poslodavca proveo manje od godinu dana) , za slučaj kada radnik otkazuje ugovor o radu. " - piše "može", po meni je logičan nastavak "ali i ne mora", no logika i zakoni ne idu baš ruku pod ruku, pa se nadam da će neki stručnjak objasniti ovu stavku.

Radite li možda u grani koja ima kolektivni ugovor? Npr, kolektivni ugovor za ugostiteljstvo kaže; " Ako radnik otkazuje ugovor o radu, otkazni rok utvrđuje se u dužini polovice otkaznih rokova utvrđenih zakonom, osim kada radnik ima osobito važan razlog za otkaz ugovora, u kojem slučaju otkazni rok ne može biti duži od mjesec dana.", što bi za vas značilo - tjedan dana. Ako na tri mjesta (ugovor, kolektivni, ZOR) piše drugačije - gleda se ono što je najpovoljnije za radnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ma ja vam radim u pekari na sezonskoj lokaciji  koja posluje samo u srcu sezone...vlasnik je rekao da bez obzira sto pise u ugovoru da samo kažem kada zelim ici i da ce mi staviti ugovor sa tim datumom.da to tako samo piše u ugovoru,mjesec dana otkazni rok itd..u ugovoru su i neke druge stavke tipa pravo na pauzu koje uopče nemam itd.....dakle trebam samo vjerovati vlasniku....a sto cu bez novaca ne mogu zivjeti..a negdje moram raditi..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija