Jump to content

Provala u profil na društvenoj mreži


Mutak

Preporučene objave

Noćas mi je netko provalio u profil na jednoj društvenoj mreži. Nasreću, uspio sam povratiti račun te mi nije nanesena nikakva šteta. Zanima me predstavlja li ova radnja kazneno djelo, odnosno, je li moguće podići tužbu protiv nepoznatog počinitelja zbog ove radnje? Nadalje, ako bi se podigla tužba, pravo čije države bi se primjenjivalo - hrvatsko pravo (budući da sam ja iz Hrvatske), pravo države iz koje dolazi počinitelj (prema e-mail adresi izgleda da dolazi iz Indije), ili pravo SAD-a, budući da je tamo sjedište dotične društvene mreže?

Moja glavna motivacija za podizanjem tužbe jest nada da bi se tijekom sudskog procesa otkrilo kako je točno došlo do tog incidenta budući da nikome nisam davao svoju lozinku niti poznam ikoga iz Indije, a lozinka nije jedna od onih jednostavnih koje je lako provaliti, npr. "123456" ili "password".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moja e-mail adresa koju koristim za prijavu na dotičnu društvenu mrežu i e-mail adresa tog "provalnika" potpuno su različite, nisu slične niti po korisničkom imenu (dio prije @) niti po domeni (dio nakon @) - ja koristim Gmail, a "provalnik" neki sasvim drugi servis, tako da sam siguran da se ne radi o pogrešci nego o namjernom neovlaštenom ulasku u moj račun.

 

Osim toga, "provalnik" je izbrisao neke od mojih biografskih podataka u mojem profilu, što sigurno ne bi učinio netko tko je greškom ušao unutra. Ovo ne smatram nanesenom štetom jer mi je bilo potrebno jako malo vremena da ponovno unesem te podatke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Možete podnijeti prijedlog za progon za kazneno djelo neovlaštenog pristupa iz čl. 266. KZ-a te eventualno kaznenu prijavu za nedozvoljenu uporabu osobnih podataka iz čl. 146. KZ-a. Istražitelji će napraviti svoj dio posla i onda će se vidjeti što će dalje obzirom na mogućnost međunarodnog elementa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija