Jump to content
zao

Dostava spisa predmeta u upravnom sporu

Preporučene objave

Ima li Upravni sud obvezu dostavljanja dokumentacije koje je tuženik (suprotna strana) dostavio sudu ili je to moja privatna stvar da se kao tužitelj u tom sporu sam informiram o svim činjenicama? Naime, u odgovoru na (moju) tužbu tuženik je naveo kako sudu dostavlja spise predmeta u nadležnost i onda u svega par rečenica (na jednoj jedinoj stranici koju mi je dostavio sud) opovrgao moje tužbene navode. Među dokumentacijom tuženika sam pronašao neke vrlo važne činjenice koje namjeravam iskoristiti na ročištu (a na koje nisam imao uvid prije pokretanja tužbe), pa me zanima i to da li je tuženik bio u obvezi da u odgovoru na tužbu barem navede listu (spisak) tih dokumenata koje prilaže, jer ovako ja dobijam jednu jedinu stranicu teksta tuženika (njegovog odgovora na tužbu) da je sudu dostavio spise predmeta, a u tim spisima predmeta može biti tko zna šta (da ih nisam sam provjeravao)?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

I sud je dužan voditi računa o tome da se upravni spor svestrano raspravi, i da se Vama dade mogućnost da odgovorite na navode tuženika, a i tuženik je dužan svako svoje pismeno, po mom mišljenju, sa prilozima, dostaviti sudu u dovoljnom broju primjeraka za sud i za Vas kao protivnu stranu.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Čl.6. ZUS-a: načelo izjašnjavanja stranke. Čl. 32. ZUS-a: dostava tužbe (st. 3. i 4.), čl. 34. ZUS-a, prava i obveze stranaka u upravnom sporu, čl. 35. ZUS-a. 

Neki od tih članaka pozivaju se na čl. 107. ZPP-a: podnesci koje treba dostaviti dostavljaju se u dovoljnom broju primjeraka za sud i protivnu stranu. Tako treba postupiti i kad se uz podnesak dostavljaju prilozi.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Zamislite sad ovakvu situaciju:

Tuženik u odgovoru na (moju) tužbu dostavi jednu stranicu priloga, a onda na zahtjev Upravnog suda, sukladno čl.35. st.1. ZUS-a dostavi „1 kg“ dokumentacije (ukupni spisi predmeta). Zatim tuženik na ročištu vadi jednu po jednu stranicu i traži raspravu, potpuno pripremljen na taj dio dokumentacije iz spisa predmeta, dok bi ja kao tužitelj trebao reagirati „po sjećanju“?

S druge strane, ja kao tužitelj napišem „minimalističku“ tužbu, samo najosnovnije stvari na jednoj stranici teksta i priložim samo pobijano rješenje tuženika. Ali zato na ročištu radim isto ono što sam prethodno naveo za tuženika?

Kako su te stvari regulirane i ima li ikakvih (pisanih) pravila? Ili sve zavisi na kakvog suca naletite?

Uređeno od zao

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Možete tražiti odgodu ročišta da odgovorite na iznesene navode tuženika, bilo u pisanom podnesku, bilo na idućem ročištu, sudovi to obično uvažavaju, jer nema šanse da bi se bilo tko, pa ni odvjetnik koji stalno raspravlja, mogao odjednom očitovati na nešto što prvi put vidi.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima, evo baš danas je održano to ročište..... Sudac mi je odgovorio da Sud nije obvezan dostavljati stranci cjelokupne spise predmeta nego samo obavijest da je suprotna strana, u ovom slučaju javno tijelo, dostavila Sudu te spise (na zahtjev Suda). Javno tijelo se nije očitovalo o nijednom dokumentu koje je bilo priloženo uz (taj cjelokupni) spis predmeta nego samo o onom kojeg je priložilo uz svoj odgovor na moju tužbu, tako da ću Vaš savjet (o odgodi ročišta) zatražiti nekom drugom (ne)prilikom...

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani, Vi kao stranka u postupku kada Vas sud obavijesti, imate pravo izvršiti uvid u spis (razgledati spis) i preslikati si bilo koji akt (dokumenat) iz spisa, osim onih dokumenata koji predstavljaju određeni stupanj tajnosti (čl. 53. st. 1. ZUS-a)

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.
×
×
  • Napravi novi...