Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Bizon23

Nadležnost Općinskog građanskog suda

Preporučene objave

Poštovani,

zanima me mogu li ja kao tužitelj koji imam prebivalište u gradu Zagrebu pokrenuti tužbu protiv tuženika koji ima austrijsko državljanstvo i živi u Austriji pri Općinskom građanskom sudu u Zagrebu ukoliko se predmet sudskog spora odnosi na nekretninu koja se nalazi u Primorsko-goranskoj županiji? Naime, komplicirano bi mi bilo svaki put kada bude zakazano ročište ići na drugi kraj države, a od Općinskog građanskog suda u Zagrebu sam udaljen nekoliko stotina metara.

Unaprijed hvala!

Uređeno od Bizon23

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Zakon o parničnom postupku jasno uređuje pitanje nadležnosti sudova, pa tako čl. 56 regulira nadležnost u sporovima o nekretninama i zbog smetanja posjeda, te kaže da je za suđenje u sporovima o pravu vlasništva i drugim stvarnim pravima na nekretnini, u sporovima zbog smetanja posjeda na nekretnini te u sporovima iz zakupnih ili najamnih odnosa na nekretnini isključivo nadležan sud na čijem se području nalazi nekretnina. Ako nekretnina leži na području više sudova, nadležan je svaki od tih sudova. Za sporove zbog smetanja posjeda na pokretnim stvarima nadležan je pored suda općemjesne nadležnosti i sud na čijem se području dogodilo smetanje.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


  • Online korisnici

    No members to show×