Jump to content

Kupnja stana u izvanbračnoj zajednici


Derivat

Preporučene objave

Zivio sam u izvanbračnoj zajednici 2005. godine do nedavno. Kupili smo stan 2006. godine i knjizili ga pola ona pola ja. Stan je kupljen manjim dijelom od uštedjevine a večim kreditom. Ja banci nisam bio zanimljiv kao zajmoprimac, vec ona zato sto je korisnica obiteljske mirovine. Sada kad je zajednici dodao kraj njen odvjetnik tvrdi da je stan njezin u potpunosti jer je kredit placan iz obiteljske mirovine. Ona ima dvoje djece iz prvog braka, brak prestao smrcu, i zajedno imamo dvoje naše djece. U stanu od 125 kvadrata ja moram zivjeti u garaži, jer djeca moraju imati svoje sobe cak i ona punoljetna. Borimo se za skrbništvo, ona pokušava na sve načine mene izbaciti iz stana. Prijeti da Ce me tužiti, traziti zabranu pristupa a samim tim neću moći u stan. Imamo jos neke imovine životno, neku zemlju, kombi, ti je sve na moje ime ali je bracna stecevina. Ja sam upisan kao vlasnik jer mi treba za posao, bavim se poljoprivredom. Nisam iz mjesta gdje sada živim tako se ne mogu obratiti obitelji za smještaj. Moja zelja je da me ona isplati iz mog dijela, a ona bi meni uvalila svu ostalu imovinu, tako da mi za stan nedaje nista. Zanima me kako je moguće da je stan njen samo zbog činjenice da je administrativna zabrana bila na njenu mirovinu. Ima ona jos jedan stan koji iznajmljuje, to je stekla u prvim braku a kredit smo vracali zajedno deset godina. Osjećam se prevareno, jer vratit sto tisuća eura za oba stana i otici s najlon kesom i alimentacijom u svijet. Pise s mobitela jer nemam vise pristup kompjuteru. Ja sam se povukao u garaži samo da bi bilo manje svadju ali uzalud.

Molio bih kada bi mi netko dao kakav pravni savjet, kakva je moja sadašnja pozicija.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zaista komplicirana situacija....izbaciti iz stana Vas ne može sve dok, u sudskom postupku, ne dokaže da je taj stan njezino osobno vlasništvo, tj. da isti ne predstavlja zajedničku stečevinu, a to može dokazati samo u sudskom postupku utvrđivanja i podjele zajedničke stečevine....

Zbog čega bi tražila zabranu pristupa, da li je podnijela nekakvu kaznenu prijavu protiv Vas ili nešto slično?

Samo temeljem kaznene prijave ona može tražiti zabranu pristupa, ovako ne sve dok se ne završi postupak utvrđivanja i podijele zajedničke stečevine...

Niste baš u nekoj zavidnoj situaciji, ali se nemojte predavati..., bilo bi najbolje da se nekako možete dogovoriti, ali ovako, mišljenja sam, ništa bez suda i sudskog rješenja..

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Onda nema ni osnove tražiti zabranu pristupa i izbaciti Vas iz stana sve dok ne završi postupak utvrđivanja i podjele zajedničke stečevine i ne dokaže da je stan njezino osobno vlasništvo, tj. da nije zajednička stečevina...

Činjenice su da je ona, iz svoje obiteljske mirovine, otplaćivala kredit za stan, ali ste Vi učestvovali u podmirenju ostalih zajedničkih potreba (režija, hrane idr.), Vas i Vaše zajedničke djece, kao i njezine djece iz prvog braka..

Čak bi mogao biti upitan i taj drugi stan ako je tako kako navodite da ste kredit za njega zajednički otplaćivali deset godina.... (....Ima ona jos jedan stan koji iznajmljuje, to je stekla u prvim braku a kredit smo vracali zajedno deset godina..), tj. kredit koji ste za njega, kako navodite, zajednički vraćali deset godina....

Ponovo iznosim svoje mišljenje da ništa bez suda i sudskog postupka u kojem će se utvrđivati tko je što otplaćivao (kredit) i sve ostalo plaćao, tj. u kojem će se utvrditi zajednička stečevina...

 

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, Derivat je napisao:

njen odvjetnik tvrdi da je stan njezin u potpunosti

 

prije 1 sat, Derivat je napisao:

Kupili smo stan 2006. godine i knjizili ga pola ona pola ja.

Može tvrdit što hoće,pitanje bračne stečevine nad konkretnim stanom je riješeno več trenutkom kupoprodaje,tako da se u tom smislu nema više što utvrđivati,jer ste jednostavno upisani suvlasnici i samo je pitanje razvrgnuča suvlasništva,a nikako utvrđenja bračne stečevine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 24 minuta, Matrix je napisao:

 

Može tvrdit što hoće,pitanje bračne stečevine nad konkretnim stanom je riješeno več trenutkom kupoprodaje,tako da se u tom smislu nema više što utvrđivati,jer ste jednostavno upisani suvlasnici i samo je pitanje razvrgnuča suvlasništva,a nikako utvrđenja bračne stečevine.

Uh da.... moj previd, nisam zapazio da piše da su upisani kao suvlasnici na spornome stanu...izvinjavam se na previdu, da onda je pitanje samo razvrgnuće suvlasništva.., još jednom moje isprike radi previda...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , Derivat je napisao:

 Ima ona jos jedan stan koji iznajmljuje, to je stekla u prvim braku a kredit smo vracali zajedno deset godina.

traži povrat 50% sredstava za otplatu kredita iz prvog braka. plaćali ste novcem stečenim u braku.

stan koji ste nabavili za vrijeme žajedničkog života i upisali  suvlasnišztvo ne treba djeliti .on je več podjeljensuvlasnici stana ste ti 1/2 i ona 1/2 ako tako glasi vlasnički list. ali ako ima dokaze da je ona plaćala kredit svojom imovinom može tražit i drugačije utvrđivanje vlasništva.

ako je moguće snimaj sve razgovore radi zaštite ako bi htjela da ti  pakira.

suvlasnici ste stana pa nije jasno zašto živite u garaži.

može van dati na korištenje svoj stan (može ako hoće). 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 4 minuta, bovu je napisao:

traži povrat 50% sredstava za otplatu kredita iz prvog braka...

 

Upravo na to sam i ja aludirao u svom postu...

Prije 2 minuta, bovu je napisao:

nije bitno ko je šta plaćao. plaćalo se dok je trajao zajednički život i sve je 1/2 i 1/2 .

Da, sve što je stečeno za vrijeme trajanja izvanbračne zajednice (trajanja zajedničkog života), dijeli se na jednake djelove, tj. primjenjuju se odrednice Obiteljskog zakona koje se odnose na imovinsko-pravne odnose..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 9 sati , bovu je napisao:

.on je več podjeljen suvlasnici stana ste ti 1/2 i ona 1/2 ako tako glasi vlasnički list. ali ako ima dokaze da je ona plaćala kredit svojom imovinom može tražit i drugačije utvrđivanje vlasništva.

suvlasnička prava su stekli upisom tog prava u zemljišnim knjigama,pa bi po pitanju citiranog dotična mogla isključivo postaviti obvezno pravni zahtjev radi isplate,a nikako stvarno pravni zahtjev u smislu povečanja suvlasničkog dijela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija