Jump to content
Fojka

Zlouporaba kreditne (American) kartice

Preporučene objave

Pozdrav svima, nadam se da mi mozete pomoci. Prije mjesec/mjesec pol, nasla sam American karticu. Po imenu s kartice, preko drustvenih mreza sam pokusala kontaktirati vlasnicu, no ispostavilo se da nije bila nicija. Prvi put sam njome u ducanu provukla 20ak kn, iz ciste znatizelje! Nekoliko dana poslije toga, sam opet u vise navrata njome kupila odredjene stvari u ducanima. Cjelokupni iznos je oko 1500,00 koliko se sjecam, mozda malo vise, mozda malo manje, nisam vise sigurna. Nakon 2 tjedna sto je kartica bila kod mene, odlucila sam je baciti. Otputovala sam iz Hrvatske u medjuvremeno, i vracam se tek za nekoliko mjeseci. Prije dva dana, moja sestra je bila pozvana u policijsku postaju kako bi dala iskaz (napominjem, po kamerama s videonazdora, krim policajac/inspektor, prepoznao je moju sestru jer se znaju otprije, pa joj je uputio poziv da dodje u policiju). No, da stvar bude gora, djelo sam pocinila ja, ne sestra, sto su na kraju i uspjeli shvatiti u postaji, pomijesali su nas. Ona je potpisala neki dokument, a meni je poruceno da im se javim u postaju kad se vratim nazad s puta. Takodjer, receno joj je da necu imati nikakvih problema ako sve priznam. Ovo je glupo djelo napravljeno iz cistog hira i znatizelje, a ja se jako bojim! Da li postoji kakva mogucnost nagodbe ili sl.? Ne zelim imati nikakve potvrde o kaznjavanju! Dosad nikad nisam bila kaznjavana, cisto mi je sve. Sto se moze uciniti? Da vratim potroseni iznos? Nije mi jasno, ako je tako “strasno”, valjda bi odmah u policiji rekli da se vratim u Hrvatsku, a ne cekali moj povratak. Koliku kaznu mogu dobiti? Ili je ovo samo “opomena”? Molim vas za pomoc, hvala!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Gotovo sigurno ćete biti terećena za kazneno djelo računalne prijevare iz čl. 271. KZ-a, za čiji osnovni oblik je zapriječena kazna zatvora u trajanju od 6 mjeseci do 5 godina.

Ukoliko vam je to prvo kazneno djelo, uz priznanje, kajanje i vraćanje otuđena novca stvarnom vlasniku, DORH će to najvjerojatnije riješiti putem kaznenog naloga (sa uvjetnom osudom, moja procjena 6 mjeseci uvjetno na godinu dana), što ukratko znači da oni sudu u optužnici predlažu izdavanje naloga, sud, ako se s time složi, izdaje nalog, vi mu ne prigovarate (iako imate to pravo) i protekom 8 dana od dostave naloga, isti postaje pravomoćan te priča završava.

Druga opcija je primjena načela oportuniteta (svrhovitosti) i donošenje rješenja o uvjetnoj odgodi od kaznenog progona tako dugo dok ne vratite novac, no za donošenje spomenutog rješenja, potrebna je suglasnost žrtve. Plus pojedina DO-a nisu baš sklona toj opciji, čak i kad ima uvjeta.

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Koliko sam uspjela shvatiti, ako se zrtva usuglasi, moguce je samo vratiti pocinjenu stetu,novac odnosno? Bez ikakve kazne, uvjetne?

Ukoliko dodje do uvjetne kazne, zanima me da li cu citav zivot imati potvrdu da sam kaznjavana? Odnosno, kada dodjem do situacije da poslodavcu nosim potvrdu o nekaznjavanju, da li ce biti zabiljezen pocinjen slucaj? Hvala puno

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 14 sati , Fojka je napisao:

Hvala na odgovoru. Koliko sam uspjela shvatiti, ako se zrtva usuglasi, moguce je samo vratiti pocinjenu stetu,novac odnosno? Bez ikakve kazne, uvjetne?

Ali i državni odvjetnik treba ići putem načela svrhovitosti. U tom slučaju, nema kaznenog progona.

prije 14 sati , Fojka je napisao:

Ukoliko dodje do uvjetne kazne, zanima me da li cu citav zivot imati potvrdu da sam kaznjavana? Odnosno, kada dodjem do situacije da poslodavcu nosim potvrdu o nekaznjavanju, da li ce biti zabiljezen pocinjen slucaj? Hvala puno

Potvrda da se ne vodi kazneni podtupak, po pravomoćnosti osuđujuće presude, biti će čista, a to je ono što se još naziva potvrda o nekažnjavanju i većinom se traži kod apliciranja na radna mjesta.

Izvadak iz kaznene evidencije (KE) ili popularno zvan "dosje" će biti čist nakon nastupa rehabilitacije, a koja bi u vašem slučaju iznosila 3 godine od isteka roka provjeravanja (koji bi najvjerojatnije bio godinu dana). Spomenuti Izvadak se rijetko traži kod zaposlenja, većinom prilikom ulaska u sigurnosni sustav te OSRH/redarstvo, a tamo, pretpostavljam, nećete.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Imam jos par nedoumica! Zanima me da li mogu dobiti kaznu zatvora za ovo? Ili makar novcanu kaznu (bez obzira sto cu vratiti spomenuti dug)? Strah me, ne zelim iza resetaka. Takodjer me zanima, ukoliko dobijem uvjetnu, da li cu moci normalno raditi na radnom mjestu kada se vratim u Hrvatsku? Odnosno, je li dozvoljeno raditi sa uvjetnom kaznom? Zanima me da li cu trebati obilaziti sudove? Postoji li sansa da ce zrtva podici privatnu tuzbu? Zasto su mojoj sestri rekli sve, a niko mene ne zove? Na drugom kontinentu sam, zasto preko nje cekaju moj dolazak u RH? Malo mi je sve sumnjivo/zbunjujuce. Jos jedno, meni najvaznije pitanje, u slucaju da se zrtva usluglasi, kolika je vjerojatnost da se drzavni odvjetnik takodjer usuglasi te da se odustane od kaznenog progona? Milijun pitanja, znam, jednostavno mi treba pomoc jer nisam bas educirana o ovakvim stvarima! Mozete mi reci koji je najgori moguci scenarij koji se moze dogoditi? Hvala!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uh, koliko pitanja, osjećam se kao političar pred izbore. :-) Ajmo redom...

prije 3 sati , Fojka je napisao:

Zanima me da li mogu dobiti kaznu zatvora za ovo? Ili makar novcanu kaznu (bez obzira sto cu vratiti spomenuti dug)? Strah me, ne zelim iza resetaka.

Vi mislite da ćete u zatvor za soma i pol kuna? Nema šanse, tim više jer vam je ovo prvo kazneno djelo, ako sam vas dobro shvatio, sankcija bude bila uvjetna osuda, novac budete dužna vratiti i to bude to, u najgorem scenariju. Nemojte izvlačiti zaključke temeljem američkih TV serija i filmova.

prije 3 sati , Fojka je napisao:

Takodjer me zanima, ukoliko dobijem uvjetnu, da li cu moci normalno raditi na radnom mjestu kada se vratim u Hrvatsku? Odnosno, je li dozvoljeno raditi sa uvjetnom kaznom?

Zavisi gdje točno radite, jer postoje određeni poslovi, glede kojih poseban zakon regulira kako uvjete, tako i prepreke za zasnivanje/ostanak na tom radnom mjestu.

Ako se ne radi o tim poslovima, problema ne bude bilo.

prije 3 sati , Fojka je napisao:

Zanima me da li cu trebati obilaziti sudove?

Možda da, možda ne.

Ako se DO odluči za primjenu načela svrhovitosti, nema progona, sve ostaje na razini DORH-a. Ako odluči ići u progon, osobno smatram da će to riješiti s nalogom, gdje opet nećete morati pred sud (osim ukoliko prigovorite nalogu).

prije 3 sati , Fojka je napisao:

Postoji li sansa da ce zrtva podici privatnu tuzbu?

Za što točno? U svakom slučaju, biti ćete dužna naknaditi štetu žrtvi, tako da tu nema više rezona za ikakvim postupkom (osim možda kamatama, no to je toliko smiješna cifra da se faktički ne isplati).

Uz navedeno, ovo djelo se progoni po službenoj dužnosti, ne privatnoj tužbi, dakle jedini ovlašteni tužitelj je DO.

prije 3 sati , Fojka je napisao:

Zasto su mojoj sestri rekli sve, a niko mene ne zove?

Zato jer ne mogu sa sigurnošću znati da ste to vi, a i nije propisana procedura.

prije 3 sati , Fojka je napisao:

Na drugom kontinentu sam, zasto preko nje cekaju moj dolazak u RH?

Jel imaju drugu opciju u ovom trenutku?

prije 3 sati , Fojka je napisao:

Jos jedno, meni najvaznije pitanje, u slucaju da se zrtva usluglasi, kolika je vjerojatnost da se drzavni odvjetnik takodjer usuglasi te da se odustane od kaznenog progona?

Zapravo DO mora prvi odlučiti da ide tim putem, pa zatražiti suglasnost žrtve, a u praksi se baš i ne služe pretjerano tim institutom.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Kada uvjetna istekne, i prodje par godina, nemam nikakav dosje ni sl.? Takodjer, inspektori su rekli mojoj sestri da cim se vratim iz inozemstva, odem u postaju, i ako sve priznam, da nece nikakvih problema biti! Ne znam kako biste VI ovo prokomentirali? Koliko ce dugo trajati ovaj postupak? Koji je vas savjet meni? Da li se njima isplati dizati tuzbu protiv mene? Nisam se nikad susretala s nicim slicnim. Takodjer, citala sam ove dane da u slucaju gubitka kartice, banka klijentu nadoknadjuje stetu, odnosno “ukradeni” iznos. Naravno, bez obzira, ja cu dug podmiriti. Strah me da policajci ne dolaze doma traziti mene, jer zivim s roditeljima. Strah me da mi doma ne salju neke papire i sl. Strah me da se ne digne velika buka oko ovoga!! Strah me svega jednostavno. Zanima me da li ce ovo ostati tajna policije? Naime, znam par policajaca/inspektora u gradu, pa me strah da ne budu pricali okolo? Oprostite ako sam vas “masakrirala” s pitanjima, ali prvi put se nalazim u ovakvoj situaciji. Hvala vam, pomogli ste mi mnogo!

 

Jos jedno pitanje! Naime, ako vlasnik kartice “odustane” od svega, odnosno ako vratim novac, sto je ona duzna dalje raditi? Mogu li ja u ovoj situaciji, pokusati naci vlasniku preko drustvenih mreza, uplatiti joj novac i da prica bude zavrsena? Ili policija mora zavrsiti svoj posao? Hvala!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 4 minuta, Fojka je napisao:

Kada uvjetna istekne, i prodje par godina, nemam nikakav dosje ni sl.?

U slučaju osuđujuće presude i uvjetne osude, protekom 3 godine od isteka roka provjeravanja, nastupit će rehabilitacija i tada se po zakonu smatrate neosuđivanom osobom.

Prije 5 minuta, Fojka je napisao:

KTakodjer, inspektori su rekli mojoj sestri da cim se vratim iz inozemstva, odem u postaju, i ako sve priznam, da nece nikakvih problema biti! Ne znam kako biste VI ovo prokomentirali?

Znači da će se postupak maksimalno brzo provesti, jer neće biti nedoumica.

Prije 6 minuta, Fojka je napisao:

Koliko ce dugo trajati ovaj postupak?

To već spada u sferu vidovnjaštva, ako očekujete točnu brojku, no ono što mogu reći da bude išlo jako brzo.

Prije 7 minuta, Fojka je napisao:

Koji je vas savjet meni?

Budući sve priznajete, dođite čim prije doma, otiđite u postaju i ispričajte sve što ste rekla i ovdje.

Prije 8 minuta, Fojka je napisao:

Da li se njima isplati dizati tuzbu protiv mene?

Kod kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti, nema pitanja da li se isplati, mora se sve obraditi i onda ili dići optužnicu ili odbaciti prijavu.

Prije 9 minuta, Fojka je napisao:

Takodjer, citala sam ove dane da u slucaju gubitka kartice, banka klijentu nadoknadjuje stetu, odnosno “ukradeni” iznos.

Ne uvijek.

Prije 10 minuta, Fojka je napisao:

Strah me da policajci ne dolaze doma traziti mene, jer zivim s roditeljima. Strah me da mi doma ne salju neke papire i sl. Strah me da se ne digne velika buka oko ovoga!! Strah me svega jednostavno.

Jel vidite da se "kriminal" ne isplati? :-)

Ajde dajte, pustite te strahove, niti ste prva niti zadnja osoba, koja je "pokleknula", a na lokalne "dušebrižnike" se nemojte obazirati. Ili mislite da su oni savršeni? Uh, u kakvoj biste zabludi bila.

Prije 12 minuta, Fojka je napisao:

Zanima me da li ce ovo ostati tajna policije? Naime, znam par policajaca/inspektora u gradu, pa me strah da ne budu pricali okolo?

Zakonski ne smiju o tome pričati. Da neki znaju pričati, znaju, ipak su ljudi u pitanju.

Prije 9 minuta, Fojka je napisao:

Jos jedno pitanje! Naime, ako vlasnik kartice “odustane” od svega, odnosno ako vratim novac, sto je ona duzna dalje raditi?

To ne utječe na činjenicu da je djelo počinjeno i posao se mora obaviti do kraja. Opcije sam vam već iznio i nema smisla da ih ponavljam.

Prije 9 minuta, Fojka je napisao:

Mogu li ja u ovoj situaciji, pokusati naci vlasniku preko drustvenih mreza, uplatiti joj novac i da prica bude zavrsena?

Na vašem mjestu to ne bih činio, jer se može zakomplicirati, pogotovo ako je druga osoba lako plašljiva, no u razgovoru na policiji slobodno napomenete kako ste spremna naknaditi svu štetu u roku odmah.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Smatrate li da ce se optuznica protiv mene dignuti?

 

Pod velikim stresom sam, bas bih pokusala naci djevojku preko facebooka, da joj makar za prvu ruku vratim novac, pa kad se vratim doma, odmah na policiju.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 54 minuta, Fojka je napisao:

Smatrate li da ce se optuznica protiv mene dignuti?

Sve sam već napisao, mislim da postoji solidna šansa za time.

Prije 50 minuta, Fojka je napisao:

Pod velikim stresom sam, bas bih pokusala naci djevojku preko facebooka, da joj makar za prvu ruku vratim novac, pa kad se vratim doma, odmah na policiju.

Još jednom - bolje ne, jer što ako se radi o plašljivoj osobi, pa ona to shvati kao neku prijetnju i prijavi? "Zakopat" ćete se još dublje. Možda ukoliko nađete njenu fizičku adresu, možete poslati pismo isprike, ali neposredan kontakt bolje ne.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, G-man je napisao:

Već rečeno - najgore uvjetna osuda, najbolje primjena oportuniteta i nema progona.

Postovani, imam jos jedno pitanje! Postoji li mogucnost da dobijem kao kaznu nekakav dobrotvorni rad ili to u mom slucaju nije opcija? Hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uh, vi se ne date... :-)

I takva mogućnost postoji, no za njenu realizaciju, predmet bi trebao stići pred sud (dakle, onda ove druge opcije koje sam spomenuo, otpadaju).

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala vam puno :) Vi smatrate da je to “presmijesna” stvar i iznos za ici pod sud? Narocito ako sve priznam i vratim novac? Nadam se da nece do toga doci!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Sve smo već rekli, tako da bi se samo ponavljao.

Nema vam ionako smisla bedirati se s tim, što je bilo, bilo je. Poput Cher, ni vi ne možete vratiti vrijeme, stoga pričekajte ishod i prihvatite ga te nastavite svoj život dalje, uz vrijednu lekciju, nadam se.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Oprostite, znam da sam dosadna, ali ocajna sam jer se prvi put susrecem s ovim... Radi svog unutarnjeg mira, vase misljenje je da do rada za opce dobro nece doci? Nakon ovoga, odjavljujem se s foruma! Hvala :)))

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

A joj, zamislite da naši političari i "poduzetnici" imaju vašu savjest? :-)

Kao što sam napisao, dvije najrealnije opcije su ili kazneni nalog ili oportunitet, a u oba slučaja nećete (fizički) na sud, što znači da neće ni biti rada za opće dobro.

Morate si skrenuti misli s ovoga, jer po viđenome ovdje - to će vas izjesti. A nije vrijedno, vjerujte mi, imovinski delikti su najbenigniji od svih (osim nekih ekstrema), jer sretan je čovjek koji svoje grijehe može platiti novcem i ničim drugim.

Sretno i lijep pozdrav...

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×