Jump to content

Dokazivanje dosjelosti


Haumea

Preporučene objave

Postovani,

zanima me na koji nacin se moze dokazati dosjelost?

Naime susjed je podigao tuzbu protiv mene, da sam ogradom zagradila njegov dio zemljista na kojem se nalazi njegov kanalizacijski saht. Prema katastarskom izvodu iz 1972. taj dio zemljista pripada njemu, ali on se u ovih 46 godina nikada nije zalio na to stanje i trazio taj dio zemljista natrag u posjed. Problem je sto se taj dio zemljista nalazi kod moje ulazne ograde u dvoriste i na taj mi se nacin zatvara ulaz. Ulaznu ogradu je sagradio moj pokojni otac 1979. godine, tada se susjed nije nista zalio na stanje. 2004. godine se u nasoj ulici uvodila kanalizacija, i tada je susjed na tom dijelu zemljista postavio kanalizacijski saht. Nazalost mi se zbog toga tada nismo bunili jer smo tada sa susjedima bili u dobrim odnosima, i nismo poznavali katastarsku i pravnu situaciju.

Sud je sada odredio sudskog vjestaka koji izlazi na teren.

Moze li se tako dokazati dosjelost?

Moze li mi se zatvoriti ulaz u dvoriste?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 9 sati , Haumea je napisao:

Sud je sada odredio sudskog vjestaka koji izlazi na teren.

Vještak izrađuje skicu stanja na terenu,obilježavajući posebno sporni dio nekretnine čija se predaja zahtijeva,odnosno prema kojem vještačenju će tužitelj uskladiti tužbeni zahtjev.

 

prije 9 sati , Haumea je napisao:

Moze li se tako dokazati dosjelost?

Prvo je nužno da postavite zahtjev za utvrđenje prava vlasništva.

 

prije 9 sati , Haumea je napisao:

zanima me na koji nacin se moze dokazati dosjelost?

Materijalnim dokazima,svjedocima,uviđajem kao neposrednim opažanjem suda,priznatim činjenicama suprotne strane,iskazima parničnih stranki

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imao bi i ja jedno pitanje.Dali skupina ,par susjeda iz više objekata može ostvariti pravo prolaza dosjelošću preko privatne površine na kojoj je bio mali put(pješački i privatni preko privatne čestice) koji je bio napravljen od strane vlasnika čestice za osobne potrebe ....više od 20 godina puštao je druge da.prolaze preko tog privatnog putića preko svoje površine jer je eto to bio kraći put za druge iako subzbalibda.je to.privatno....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 15 sati , Cendrix je napisao:

vlasnik će staviti vrata no je li već kasno....

Iz ovoga što ste napisali, vjerovatno je jer je postojala faktična vlast dotadašnjih posjednika. Doduše vrata uvijek može staviti, no time oduzima ili orgraničava faktičnu vlast te je moguća posjedovna zaštita i privremene mjere. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Matrix je napisao:

Prvo je nužno da postavite zahtjev za utvrđenje prava vlasništva

Kako u vijeme kada je susjed postavio saht na sada spornom dijelu zemljista, nisam ja bila vlasnik, nego moj prednik, da li bi mi se to sada kod suda gledalo kao plus ili minus? S obzirom da bi se moglo smatrati da mu je dozvoljeno da tu stavi saht, jer je moj prednik u posjedu tog dijela zemljista jos i od prije 1972. godine, a ja kao naljednik od 2010. godine., tako da u vrijeme kad je susjed postavio saht (2004.) nisam bila u mogucnosti niti dozvoliti niti zabraniti da stavi saht.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 6 sati , Haumea je napisao:

Kako 

Kako će te Vi dokazivati pravo vlasništva temeljem dosjelosti je stvar iznošenja činjenica potkrijepljenih dokazima,no kao što sam vam već napisao,da bi uopće dokazivali tako nešto nužan je tužbeni zahtjev(čl.2 ZPP).

U vrijeme potrebno za dosjelost uzima se i vrijeme dosjedanja vašeg prednika,no samim tim i radnje koje je isti poduzimao za vrijeme svog posjedovanja nekretninom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...
Prije 53 minuta, Ela Dani je napisao:

zakljucit je da neposten posjednik

Glede citiranog vrijedi istaknuti da se poštenje posjeda pretpostavlja(čl.18 st.5 ZV),što će reći da se teret dokazivanja prebacuje na onog tko tvrdi suprotno.

Nadalje,pravo vlasništva dosjedanjem stječe se ex lege istekom posljednjeg dana potrebnog za dosjelost,glede čega se vlasništvo može steći i na temelju samo poštenog dosjedanja prednika,neovisno o poštenju njegovog sljednika,ovo naravno znači da je več sam prednik ispunio sve nužne pretpostavke da bi se steklo pravo vlasništva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Smijem li se "ubaciti" ovdje da pitam za savjet? 🙏

O čemu se radi:

Mama obrađuje oranicu koja pripada uz stan,međutim u kupoprodajnom ugovoru je navedeno i "pripadajući dio zemljišta" ali nigdje ne piše koja je to čestica i od koliko se metara kvadratnih sastoji. Obrađuje ju 41 godinu. Tvrtka na koju stoji,eno prije tri tjedna je željela darovati tu oranicu mami međutim nalaze se u predstečajnom postupku i ne smiju raspolagati imovinom dokle taj postupak traje... 

Postoji li ikakva šansa da se pozove na dosjelost i dobije pravo upisa bez obzira na samo stanje te tvrtke? 

 

Hvala svima. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija