Jump to content

Kupnja nekretnine


Kockakvadrat

Preporučene objave

Imam jedno pitanje vezano za kupnju nekretnine. Naime, uskoro idem u banku dići stambeni kredit. Naravno, kuća treba određenu adaptaciju za koju ja nemam novčanih sredstava dovoljno. Ono što želim jest, u dogovoru s prodavačem naravno, da stavi kupoprodajnu cijenu npr 40.000E, te da međusobno potpišemo ugovor/e kod bilježnika i odvjetnika da bi mi, nakon što mu banka isplati novce, vratio u gotovini npr. 10.000E (jer je zapravo usmena dogovorena cijena nekretnine 30.000E) na ruke da imam za potrebnu adaptaciju. 

Ono što me zanima jest koliko je to sigurno i kako se najbolje osigurati, pogotovo pravno, od toga ako mi prodavatelj ne želi isplatiti svotu na ruke nakon što mu banka isplati novce? Što je najbolje napraviti, kako se najbolje osigurati? Kakve dokumente napisati i kod koga? 

Unaprijed hvala! 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U današnje vrijeme puno ljudi na taj način dolazi do određenog novca koji je potreban za adaptaciju. Kuća nije stara ali joj je potrebna manja adaptacija i neke preinake da ju uredim po svojoj volji, procjena je u skladu s traženim iznosom. Mene zanima ako je netko ovako nešto prolazio ili ako me može pravno savjetovati da se osiguram što se tiče isplate sredstava, ništa više? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako se radi o namjenskom stambenom kreditu, najsigurnije bi bilo da ste Predugovorom odredili da ste kao kaparu dali taj neki iznos, a Ugovorom, koji morate napraviti prije odobrenja kredita, da se kupoprodajna cijena od XY E uplaćuje na račun prodavatelja xx u Banci X, umanjen za iznos kapare koji će se isplatiti na račun kupca yy u Banci Y. Naravno prije svega otići u banku u kojoj bi ishodovali stambeni kredit vidjeti koji je to iznos kaparekoji bi kod njih prošao bez sumnje u ovo što ste naveli, jer iako nije propisan min i max iznos kapare, u općoj praksi je prihvaćeno da je to iznos od 10%.

 No napominjem da jeto jedini siguran način ako već prodavatelj pristaje na takove neke kombinacije, sve ostalo ma kakav god vi ugovor pride potpisali može uzrokovati komplikacije. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija