Jump to content

Pravo na skrbništvo


Sultana

Preporučene objave

Molim Vas savjet, situacija je slijedeća..

Predložila sam mužu sporazumi razvod braka i zajedničko skrbništvo nad djecom (5 i 8 godina), u smislu da provode jednako vremena s jednim i drugim roditeljem, međutim, ne želi ni čuti. Brak već duže ne funkcionira, nema nasilja, ali ne vidim napredak na bolje. Stan je njegov, stečen u braku, ali uz pomoć njegovih roditelja, prema tome, i po nekom zdravom razumu, na meni je da se iselim iz stana. Ako ne pristane na sporazum, namjeravam pokrenuti tužbu. Ono što me zanima, u slučaju da odem sama, gubim li pravo na skrbništvo? I kako sud na to gleda? Jer znam da neće pustiti djecu sa mnom. 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obiteljski zakon točno propisuje okolnosti kod kojih dolazi do oduzimanja skrbništva, a i kada se to desi nije trajnog karaktera. Okolnosti koje vi opisujete ne dovode do gubitka skrbništva. U eventualnom sudskom postupku koji bi se proveo ako ne dođe do dogovora roditelja, sud bi mogao razmotriti i varijantu da jedan roditelj ima samostalno skrbništvo, a to znači da drugi roditelj nema mogućnost suodlučivanja oko npr. izbora škole, vanškolskih aktivnosti, izbora zdravstvene skrbi za djecu i sl.

Vaš prijedlog oko buduće organizacije života djece na način da provode podjednako vremena sa oba roditelja u skladu je sa desetinama znanstvenih i stručnih radova objavljenim u posljednjih dvadesetak godina  kao najbolji interes djece.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija