Jump to content

Adaptacija, podjela, pohlepni brat


ksa W123

Preporučene objave

POzdrav.

Trebam vaše mišljenje. Javio mi se jedan poznanik koji ima probleme sa bratom oko nekretnine u kojoj su obojica suvlasnici. Molim za vašu pomoć jer mi nije jasno što on može kao suvlasnik da se zaštiti od brata.
Pitanje je vezano uz obiteljsku kucu, odnosno brata koji zeli prodati kucu na svoju ruku.citao sam neke clanke u vezi toga koji su dosta konfuzni.
Nakon oceve smrti ja majka i brat djelili smo na tri djela majka se odrekla svog djela kuce tako da smo nas dvojica vlasnici kuce po pola svaki, Kuca nije etazirana. Obojica smo prijavljeni na istoj adresi Znaci kao stalno Mjesto stanovanja.
Problem je u tome sto ja nebih prodavao barem ne svoj dio.
U svim clancima sam procitao da u sustini on moze prodati kucu no nigdje nije navedeno ako je to necija adresa stanovanja(samo se navode nasljednici) u ovom slucaju moja jedina adresa, Znaci postoji li nekakva zakonska zastita i moze li on to prodati i bez obzira sto nakon moguce prodaje ja nebih imao gdje?  Shvacam, samo naveli su u jednom clanku mislim u sl.dalmaciji da ukoliko nomezoze doci do dogovora izmedju vlasnika dolazi do razvrgnuca suvlasnicke zajednice, pa onda sud pokrece geometrijsku raspodjelu kuce, pa ako ta geom.raspodjela kuce umanjuje previse cjenu objekta ilo se nemoze napraviti, onda se ide na drazbu jeli to tocno, radi li se ta geom.raspodjela uopce u praksi? I meni to zvuci kao prisilno etaziranje

Jos nesto ukoliko bi etazirali kucu, a radi se o prizemlju i katu gdje je on na katu, jesam li u tom slucaju apsolutno zasticen od prodaje svog djela ( vjerojatno prizemlja).
I moram vas jos nesto pitati ukoliko bih morao izbivati sa adrese jedno vrjeme zbog sezonskog posla, bili onda on mogao pokrenuti prodaju kuce i pokupiti novce, znam da je banalno pitanje ali sve mi je ovo novo
I moze li on na mojem djelu kuce obnavljati i raditi preinake( jer nije u zakonu uopce odredjeno koji je ciji dio kuce vec ja zivim dogovorno u prizemlju, jer nije ni etazirano
I ukoliko bi to radio na svoju ruku mogu li se u tom slucaju pozvati na policiju ili?
Eto nezelim vas gnjaviti ali mi je situacija zbilja losa pa zelim imati sto vise informacija da se obranim.Hvala

Kao duplex mislite na odvojena brojila za struju i tome slicno.. Ova kuca ima jedno brojilo i naravno jedan dovod vode.sto se tice ulaza kuca ima prizemlje i kat, na kat se ide stepenicama a prizemlje ima dva ulaza. Jedan od ulaza u prizemlju je za garsonjeru.
Sto se tice te garsonjere ona nije onako skroz obnovljena i on otvoreno navaljuje da se ta garsonjera obnovi jer ce tako podici cjenu kuce. Ovo kad sam vas pitao moze li uci i raditi preinake ukoliko ja izbivam sa adrese, ja jos uvijek imam strah da moze, iz razloga sto bi kljucevi bili kod moje majke (ona je prijavljena na moju polovinu kuce), on ce lako uci u garsonjeru i nevidim tko ga moze zaustaviti, nevidim mehanizam koji bi ga zaustavio, zapravo nitko nece ni znati šta on unutra radi.Naravno da zakonski nemoze na mojem djelu raditi, ali u ovom slucaju nitko nece ni znati šta on radi a nije ni u papirima definirano uopce koji je moj dio kuce a koji njegov vec samo piše pola pola.
Neznam eto jeli dobro razmisljam ili sam previse u strahu neznam...

Sto se tice etaziranja velike su sanse da nece ni pristati jer zeli prodati citavu kucu i uzeti sebi sve novce.

I jos jedno mora li se se kuca nuzno nakon geom diobe prodati ili moze ostati neprodana ukoliko ja nezelim ili on moze svoj geometriski dio prodati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pojednostavljeno,

suvlasnik (brat) može prodati samo svoj suvlasnički udio. Drugi dio samo uz punomoć.

Što se tiče razvrgnuća, isto može biti geometrijsko ili prodaja (civilna dioba). Dakle, ako se ne može fizički (geometrijski) podjeliti, a što uglavnom kada se radi o kućama nije moguće, tada se ide na prodaju putem dražbe. Sud je u postupku razvrgnuća ne može etažirati ako nema suglasnosti.

Što se tiče etažiranja, ako postoji suglasnost može se ista napraviti pa se time u ZK upisuje etažno vlasništvo posebnog dijela nekretnine (prizemlja ili kata) dok se na dijelu nekretnine ostaje u suvlasništvu u određenom omjeru. Zaštita od prodaje je u biti ista jer suvlasništvo ostaje isto, samo se kod Etaže I i II točno opisuje od čega se sastoji i koji su joj pripadci.

Što se tiče policije i preinaka, može je se zvati no utvrditi će da nemaju ovlasti za ikako postupanje oko su/vlasništva (jer stvarno i nemaju) i uputiti da se zaštita svojih prava ostvari preko suda.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija