Jump to content

Da li je to ok?


agent

Preporučene objave

Suprug ima kćerkicu iz prvog braka i uredno plaća alimentaciju. Kako je to uvjek bilo 20 % primanja, a njegova su oduvjek bila daleko iznad prosjeka, odlučio se pokrenuti tužbu za smanjenje aliment. nakon što smo dobili zajedničko dijete, a naravno, radi izmijenjenih okolnosti. Međutim sutkinja je na traženje njegove ex supruge zatražila da sudu dostavi i visinu mojih primanja, na što sam ja ½ostala´´ , jer znam da to nije baš praksa sudova...mislim, nisam je obveznik uzdržavanja :-? .

Čini mi se da je sutkinja ionako pristrana...ali ovo me zaista iznenadilo. Ja sam dala platnu listu jer nisam htjela da mi dolazi nalog u firmu.....

Kakva je zaista praksa kod određivanja alimentacije?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

interesantno,dakle rodilo se dijete u drugom braku? :-?

znači suklano s tim potrebe djeteta iz prvog braka su se smanjile?? :-x

gospođo da sam na vašem mjestu duboko bih se zamislila kome sam ja to rodila dijete.

jer ako se danas sutra i vi razvedete i gospodin dobije još jedno dijete s nekom trećom,očito i vašem dijetetu više neće trebati toliko,jer bože pa on ima još jedno dijete,dakle onom više netreba ništa. :-x:-x:-x

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Već sam luda od ovakvih komentara.

NE, draga.

Ajmo probati primjerom pojasniti:

Imaš jedno dijete i imaš plaću.

Dio plaće trošiš na to dijete, onoliko koliko ti to primanja i svi ostali faktori dopuštaju.

Onda jednom rodiš drugo dijete.

Trošiš i na njega.

Plaća ti ostaje ista. Onak uz put, ona plaća) ne raste prema broju djece.

E sad, pošto je došlo drugo dijete MORAŠ prilagoditi troškove činjenici da imaš dvoje djece.

Ili?

Zaključak: Ako mi je kućni buđet do sada dopuštao da trošim na dijete 1500 kuna mjesećno, a sad je došlo i drugo dijete, ako malo podebljam troškove (možda si to mogu priuštiti djeci) sad mogu na dvoje trošiti 2000 kuna mjesećno, što znaći 1000 po djetetu, zar ne?

Dakle, nisu se smanjile potrebe nego mogućnosti.

I da što bi bilo da je tu još djece iz prvog, pa iz drugoga braka, da netko rodi trojke.

Nebi se smanjile potrebe, ali potrebe i mogućnosti ne treba miješati jer nisu isto. Zar, ne?

 

Pozdrav i sretno u životu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako je to uvjek bilo 20 % primanja, a njegova su oduvjek bila daleko iznad prosjeka, odlučio se pokrenuti tužbu za smanjenje aliment. nakon što smo dobili zajedničko dijete.

 

Draga Lidija zbog ovog djela teksta mi je to zasmetalo,jer očito nije problem novac,nego je problem to što je dijete zamjenjeno drugim djetetom.

Nisam protivnik bivših muževa(mada je moj bivši svjetao primjer kojeg ne bih poželjela nijednoj).

Znam da ima krasnih očeva koji o svojoj djeci brinu i nakon razvoda i daju i više nego što im sud dosudio.Kao što znam da ima i majki koje ostave djecu i nikad ni jednu jedinu lipu nedaju za uzdržavanje djeteta.

Ali mi uvijek zasmeta kad netko s novim(čitaj drugim)djetetom zamjeni prvo i zaboravi ga zbog toga što ne živi s njegovom majkom ili ocem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hm... gospođe izolda, uzet ću si za slobodu da vam predbacim riječ dvije radi vaših postova.

kako prvo, mislim da nije primjereno predbacivati ikome što je ili nije rodio nečije dijete....

drugo, pitanje je korektno, pa bih predložio da čisto radi kvalitete topica, ali i čitavog foruma ostanemo u okvirima teme.

 

dakle, zakon poznaje institut "izmijenjenih okolnosti". gospodin je imao pravo podići tužbu radi izmjene. on tu u svakom slučaju ima aktivnu legitimaciju i glede toga je sve u savršenom redu. (bez obzira na to kolika mu je plaća)

dalje, u obiteljskim sporovima u kojima se na bilo koji način pojavljuju djeca, sud mora i to uvijek paziti na to da njegove odluke idu uvijek u najboljem interesu djece, stoga smatram opravdanim, premda u najmanju ruku zanimljivim rješenjem da je tražen podatak o primanjima druge supruge. naime, ako druga supruga ima "značajnija" primanja a prva ne, onda bi svakako ipravna odluka bila da se alimentacija ne smanji. zašto tako? zato što jednako tako kao što je dolazak drugog djeteta načinio izmijenjenu situaciju - i dolazak nove supruge i njezinog imputa u kućni budžet isto predstavlja izmijenjenu situaciju, podjednako kao što bi predstavljalo nasljeđivanje nekretnine ili dobitak na lutriji. (možda malo pre hladno zvuči, ali ovdje se radi isključivo o matematici - toliko kuna ovamo, toliko kuna onamo, pa i ne može drugačije.. :-) )

tužitelj je, svakako moga prigovoriti tom nalogu,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Potpisujem sve što je "brainformat" napisao.

 

Kako možete reći da je jedno dijete zamjenjeno drugim.

Supruga se može zamijeniti, dijete ne.

Čovjek ima nadprosječna primanja, ali time što želi smanjiti iznos alimentacije jer je dobio drugo dijete vjerojatno ne želi to drugo zakinuti već želi pružiti i drugom djetetu jednako.

Niste li razmišljali da možda, kažem možda čovjek želi podjednako priskrbiti i jednom i drugom djetetu, a možda ć eih imati još.

Ako dobro zarađuje možda želi uštedjeti kako bi jednog dana svojoj djeCI ostavio nešto iza sebe...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

gđo. Izolda odakle vam pravo na tako ZLOČESTI komentar o mom suprugu. Moj suprug je bio SAM kada se razvodio, imao je odlična primanja i plaćao je više no što je morao, što stoji i u presudi o razvodu braka. Uvjek mu je kćerka bila na prvom mjestu, što je i sad i nije NI SLUČAJNO ZAMIJENIO drugo dijete prvim. Itekako je izmijenjena okolnost činjenica da sada ulaže u bračnu zajednicu i ima više troškova jer ima još jedno dijete. Ima i bivša supruga partnera s kojim živi , ali se njegova primanja isto tako nisu uzela u obzir, a moja jesu.

To što ste vi eventualno razočarani u muški rod zbog svog bivšeg supruga ja Vam nisam kriva.

Ja bi htjela da , u slučaju razvoda , moj muž postupi isto kao i onda: iseli iz stana s koferom, ostavi auto i od prvog trena počinje plaćati dogovorenu alimentaciju. I mislim da je to uredu jer je ženi s djetetom uvijek teže. Stoga vas molim da se suzdržite od ovakih komentara, pogotovo ako ne znate detalje. A to dijete iz prvog braka je često kod nas i voli svoga brata kao i maleni nju.

 

 

2. Znam da se može prigovarati na rješenje o izvođenju ovog dokaza ( visina moje plaće) to je odvjetnica i učinila, ali postoje rješenja na koja se može žaliti samo u žalbi protiv presude, tj. rješenja na koja nije dopuštena posebna žalba... :-?:-o:-o:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo sve sa isoldom me podsjetilo na ne tako davnu raspravu između dotićnih dama kad je gđa. prva supruga napadala drugu bez razloga. To je ta "alergija" prvih na druge...nemreš to izlječit. To je jače od njih, a ustvari ne vide koliko su smiješne.

Umjesto da mrze (ako već moraju nekog mrzit) bivše muževe, one mrze njihove nove djevojke, supruge..

 

@agent: nemoj se objašnjavati takvima, ti to nemoraš. a i nema od toga koristi.

Sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo mi izgleda da se kažnjava onoga tko dobro zarađuje a nagrađuje onoga tko malo ili nimalo ne dopridonosi. Zar nije logično da dijete čija majka dobro zarađuje i ima više. Nije kriva druga supruga što prva ne radi ili malo zarađuje! Otac treba davati jednako i jednom i drugom djetetu a ako majka jednog djeteta zarađuje više tada i njeno dijete treba imati više. Nije normalno da dijete iz prvog braka ima više sredstava zato što mu maćeha dobro zarađuje!? Ili se opet u našoj državi potvrđuje teorija da se nerad nagrađuje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Očito će se nerad nagrađivati!!

Ja sam odlučno krenula smanjiti alimentaciju jer ispada da pola suprugove plaće odlazi bivšoj, a druga polovica ostaje na nas četvero!! Njezin zaručnik je dao otkaz jer zašto da gospodin radi kada dobiva novac od nas?!!

Dakle, krenuh smanjiti alim., ali jedan pravnik me je na nešto upozorio: naime rekao mi je da se ne uzima u obzir samo suprugova plaća nego i moja. Zamračila sam (ionako se djetetu sve kupuje s naše strane, što podrazumijeva i moju plaću)!! Ali, rekla sam dobro, moja je plaća minimalac jer još uvijek nemam diplomu! Međutim, ponovo me savjetovao: kako ja uz svoj minimalac dobivam i proviziju prema napravljenom prometu (a ona to zna) može tražiti da se u primanja uračuna još i ta moja provizija (nije bitno što sam ja ta koja za tu proviziju radi od jutra do sutra).

I eto kad sam saznala kako to ide ... ima li svrhe tražiti smanjenje?

Vjerujte mi, dođe mi da se i ja razvedem na papirima barem, nagazim muža za dvije alimentacije (barem će moja plaća ostati netaknuta) pa ćemo svi skupa imati više!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ZAR JE ZAISTA JEDINO RJEŠENJE RAZVOD.???

 

Ja sam u istoj situaciji. Tj. tek sam se udala, pa proučavam što mi se sve može dogoditi!!!

 

Imam pitanje. Ako max 50% plaće muža može ići na uzdržavanje djeteta, a ja ih napravim 3 a bivša ima jedno...kako se tih 50% raspoređuje?..Ja sam ta u vezi sa daleko većim primanjima..i vi meni hoćete reći da ja neću moći šparati lovu za svoju djecu...ili ću moći ako ih napravim što više:-))) Da se razumijemo...ja sam prošla sa sadašnjim mužem cijeli cirkus samo da on dobije što veća prava da viđa to dijete, i svakako sam za to da se dijete uzdržava. Ali kao svaka majka moram vidjeti što me čeka...za dobro moje djece...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

E pa čeka te...čeka.

Sve ovisi da li je suprugu već određena alimentacija ili je još u procesu određivanja iste. ako se vodi kao samac onda će mu odrediti vrlo moguće veću aliment jer je sam. Ako je u braku s vama onda mora ulagati nešto i u bračnu zajednicu...ali ne traže svi suci izvode za bračne drugove. Samo neki, a neki smatraju da to nije relevantno. E, naša posla, naša država...

Kad se sjetim da mi je muž na 20 000 plaće plaćao 4000 plus naravno odjeća, mobiteli i bonovi i svakakve gluposti koje svakom djetetu trebaju, a Giriček na milijune 7000, e pa ne znam di je tu logika. U svakom slučaju dobro promislite kako ćete. :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

određena odavno. Dijete ima 8 godine. Plaća nije bogzna kakva. Ali alimentacija je bila određena na minimalac (700 kn alimentacije na 3.500). Sada suprug ima veću plaću (5.300 kn) , ona to zna i sigurno slijedi tužba za veću alimentaciju. Ali uskoro slijedi i naše dijete..mogu li kako na vrijeme urgirati..ili ako on navede na susu da čeka novo dijete može li alimentacija ostati na 700 kn. Mi i onako malome kupujemo sastrane..I ČUVAMO SVAKI RAČUN I SVAKO UPLATU ALIMENTACIJE. Mogu li ti računi biti potvrda plaćanja veće alimentacije..možemo li tražiti isplatu veće alimentacije ali kroz račune za malog (račun za njemački, skijanje...što god) samo ne njoj lovu.

 

HVALA NA POMOĆI!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Alimentacija se daje majci, bez obzira da li vi dijete s obzirom na mogućnosti vodite na skijanje...uostalom, budimo realni, 700 kn nije velika alimentacija, pogotovo na plaću od 5300 kn.

I dalje plaćajte 700 i budite sretni ako vas ne tuži.

I zanima me zašto vi majci ne biste davali 700 kn na ruke(mislim ono samo ne njoj) a kome ćete? PA pobogu dijete ima samo 8 godina, a troškovi su i za tako malo dijete veliki pa mi je sasviom logično da ako možete vodite dijete na skijanje o svom trošku,plaćate jezik, kupujete mu sitnice i ostalo...Uostalom stavite se malo u njenu kožu. Ispada da vas sada patroniziram, a li zar da majka sa 700 kn plaća djetetu jezik, vodi ga na skijanje...ne znam zašto ste toliko ljuti a plaćate alimentaciju manju nego većina jadnika? ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U pravu ste u potpunosti. Ne osporavam sve što je dosada dogovoreno. Mene samo zanima (vjerujte znam o čemu govorim) dokle ona može ići. Nama je sada situacija bajna, ali pročitajte mailove prije ovog mog...dokle to može ići? Ma meni je fer i alimentacija 20% plaće muža, ali dokle to može ići? i može li se mene kako teretiti (ako je to glavni izvor naše štednje za našu djecu). Ne želim da se mene u tu priču mješa.. Razumijete me? Dakle, dokle to može ići? Kako da sebe zaštitim? Mogu li ja odbiti da dajem podatke o svojoj plaći ako recimo ona traži 50% plaće moga muža jer ja imam veća primanja. Sjetite se samo kolike su rate za kredit na stan od cac 70m2 ..svaka plaća je uz to mala.

 

Hvala. Vjerujte, daleko sam ja od bitch ženske :-))

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma vi ste se previše prepali...alimentacija ne bi trebala u njegovom slučaju ići više od 20-25 plaće, maksimum. Istina je da kad su naši sudovi u pitanju ništa nije sigurno, ali to je to . Da digne i alimetnaciju 100 % to je 1400 a ne vjerujem da hoće, jer ste na kraju krajeva i vi sada trudni i imate brak...znači okolnosti su se izmijenile i vama u korist. Vi ne možete odbiti dati iznos vaše plaće ako sud to zatraži, a može zatražiti od vašeg poslodavca i vi tu ne možete ništa. Nemojte pred djetetom puno pričati o svojim primanjima tako da ne curi previše informacija(bivša od mog supruga ima moju krvnu sliku..).

Ali neće sud odrediti tek tako aliment. od 40-50% jer vi dobro zarađujete. Ne ide to baš tako, još plaćate kredit....beba, brak...

Dakle, ne može alimentacija ići u nebo jer vi dobro zarađujete.I nemojte se previše opterećivati time;ako i kad je zatraži znati ćete kako se postaviti, a pouno vam ovisi i o sucu koji rješava predmet. Nama je upala majka 3 djece z suca, pa mi muža gleda kao da je kakav kriminalac... :-D

Uostalom ako budete davali više, nećeta mu toliko kupovati i plaćati druge račune pa će doći na slično..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija