Jump to content

Prodaja nekretnine pod ugovorom o dozivotnom uzdrzavanju


Stan123

Preporučene objave

 

Pozdrav, zelim prodati nekretninu koja je pod ugovorom o dozivotnom uzdrzavanju. Druga strana ugovora je moja baka koja je zadnjih godinu dana u starackom domu, ugovor je sklopljen prije 12 godina, i stan sada stoji prazan, baka je takoder jako oboljela fizicki i od demencije, zanima me da li je ikako moguca prodaja na ovaj nacin bez raskida ugovora o dozivotnom uzdrzavanju jer baka nije svjesna ni gdje je vise. Hvala i pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, ja sam davatelj uzdrzavanja, znaci do smrti primatelja nekretnina se ne moze ni na koji nacin prodati od strane mene, jer jedan covjek me kontaktirao i rekao da bi otkupio ugovor o uzdrzavanju pa sam se htio informirati da li je to pravno uopce moguce, hvala Vam na odgovoru

 

Ali znaci da baka moze prodati stan i ugovor vrijedi i dalje svejedno? Jer je dementna i tesko da cu joj moci sve objasniti i da nece imati strah o prekidu ugovora o uzdrzavanju

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, Stan123 je napisao:

znaci do smrti primatelja nekretnina se ne moze ni na koji nacin prodati od strane mene,

Može se sklopiti kupoprodaja, na što upućuju odredbe čl.380 st. 3.ZOO, međutim kupac takav ugovor neće moći provesti u zemljišnoj knjizi, odnosno neće moći ishoditi upis prava vlasništva za života bake. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...
  • 2 tjedna kasnije...
  • 2 tjedna kasnije...

Ako mislite na založno pravo, može se no isto prati nekretninu pa će ostati kao teret novom vlasniku. Poradi toga rijetko tko se kao kupac želi gnjaviti s brisovnom očitovanjima i brisanjem zabilježbe. To se može riješiti  (pošto se radi o relativno kratkom vremenskom razdoblju) odredbom u predgovoru gdje se vi obvezujete do određenog roka ishoditi brisovnom očitovanje i to riješiti u ZK nakon čega će doći do sklapanja glavnog ugovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Stan123 je napisao:

da napravimo darovnicu, posto vec imamo ugovor o dozivotnom uzdrzavanju da li je to moguce bez raskidanja ugovora o uzdrzavanju? 

Ako bi ugovorne stranke i imovina iz ugovora o doživotnom uzdržavanju ile identične sa onima iz ugovora o darovanju, iz navedenog se može izvući zaključak da su stranke sporazumno raskinule ugovor o dosmrtnom uzdržavanju i sklopile novi besteretni pravni posao u vidu darovanja,koji bi kao takav bio i proveden u zemljišnim knjigama. Vi kao davatelj uzdržavanja, tj. onaj tko je zahtjevao zabilježbu možete zahtjevati i brisanje iste.

prije 2 sati , Stan123 je napisao:

Da li je obavezno prisutstvo biljeznika kada baka potpisuje darovnicu? Mene ce jos i pustiti ali biljeznika je strah ulaziti da ne izgubi licencu

Zakon o JB, Ovjera potpisa (legalizacija)

Javni bilježnik može potvrditi da je stranka u njegovoj nazočnosti svojeručno potpisala pismeno, ili svoj rukoznak na njega stavila, ili da je potpis ili rukoznak, koji je već na pismenu, pred njim priznala kao svoj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Poštovani 

Imam sličan problem. 

Želim kupiti kucu koja ima teret dozivotnog uzdrzavanja. Stranke zele prodati kucu no ne zele raskinuti ugovor. Koja je moguca situacija za mene ako bi se svejedno odlucila za kupnju. Moze li taj kome ostaje nekretnina nakon svoje smrti prebqciti to na nasljednjka

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo je takva prevara. Najbolje je to zaobići. Poanta ugovora o doživotnom uzdržavanju je da davatelj uzdržavanja brine o korisniku uzdržavanja, a da mu ovaj zauzvrat da nekretninu.

Kako oni misle prodat kuću nekom trećem, a da u isto to vrijeme nekretnina ostane kao predmet tog ugovora stvarno mi nije jasno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije ni meni, navlačim se mjesecima s njima. Informirala sam se kod 2 odvjetnika koji kažu da je najbolje raskid ili aneks ugovora, dok mi iskusni biljeznik tvrdi da nema straha i da prodajom kuće za njezina zivota, taj ugovor prestaje vrijediti. Na sto sam trazila da mi pokaze taj zakon/clanak a ne rekla kazala s neta. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tu bi se trebalo spojiti nekoliko istih tema u podforumu u jednu jer se ponavljaju ista pitanja, iste osobe otvore više istih pitanja, a sve oko nedoumica kod UDU.

Zabilježba postojanja UDU uopće ne spriječava da se nekretnina otuđi (kao što dobar dio stranaka pogrešno smatra) niti ima funkciju predbilježbe prava vlasništva (da se zadržava prvenstveni red), tako da je u slučaju otuđenja te nekretnine pravilno dopustiti takav prijedlog i ZK provedbu prema trećoj osobi npr. kod kupoprodaje, darovanja i sl. 

Međutim, ta zabilježba ostaje, ima publicitetnu funkciju i omogućava davatelju uzdržavanja pokretanje tužbe i prema primatelju uzdržavanja i prema novom kupcu jer se smatra da nije u dobroj vjeri otuđio nekretninu. Ipak, u praksi imamo svačega u takvih parnicama (razmatra se ponašanje svih stranka u postupku, motivi otuđenja, čak se ispitivalo je li UDU bio samo prividan i sl.) tako da nije uvijek sigurno da će ishod biti povoljan. Vjerojatno je zato zakonodavac i predvidio ovake situacije i zato nije dopustio da se takvom zabilježbom zadrži prvenstveni red.

Revizijska odluka VSRH, Rev 3073/2015,

„Zabilježba postojanja ugovora o doživotnom uzdržavanju nema učinak zabrane primatelju uzdržavanja da otuđi ili optereti nekretninu, niti se njome osniva prvenstveni red za ono pravo koje za davatelja uzdržavanja proizlazi iz ugovora o doživotnom uzdržavanju. Davatelj uzdržavanja u čiju je korist upisana zabilježba može u parnici ostvarivati svoje pravo protiv treće osobe koja je na temelju pravnog posla zatražila i ostvarila upis prava vlasništva nakon podnesenog prijedloga za upis zabilježbe, te u parnici dokazati da treća osoba, koja je nakon zabilježbe ishodila uknjižbu prava vlasništva na nekretnini, nije stekla pravo vlasništva u dobroj vjeri.

Nova revizijska odluka Rev 27/2023 reafirmira takav stav i detaljnije opisuje kako treba postupiti niži sud u sličnim okolnostima.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija