Jump to content

Iseljenje podstanara - što pokrenuti, tužbu ili ovrhu?


AK Zg

Preporučene objave

Zatekla sam se u kompliciranoj situaciji i treba mi savjet kako početi rješavati problem. (Unaprijed isprika radi dužine posta)

Vlasnica sam 1/2 stana, dok je vlasnica druge 1/2 moja pokojna majka. 2019. godine je proveden postupak usklađenja ZK i KPU i na ZK izvatku piše navedeno. Kada je majka umrla prije 5 godina, njezinu 1/2 stana sam upisala u ostavinsku masu. Ostavinski postupak još uvijek nije gotov radi problema s očuhom. U navedenom stanu već duži niz godina žive podstanari, vanbračni par. Gospođa je prijavljena u stanu (adresa), gospodin nije. Dok je majka bila živa ja se nisam zanimala za taj stan. Nakon njezine smrti sam saznala da podstanari nisu nikada napravili ugovor o najmu s majkom, već sa očuhom iako on nikada nije bio vlasnik stana niti je imao neku punomoč od majke, ni od mene. Najamninu mu plaćaju na ruke u kešu, bez prijave poreznoj. Kontaktirala sam podstanare više puta i ponudila im usmeno i pismeno da napravimo ugovor o najmu, platimo porez, te da pola najamnine daju meni, a drugu polovicu u ostavinsku masu. Odbili su ponudu i rekli da će oni nastaviti očuhu plaćati najam kao i do sada jer im je on prijatelj, iako znaju da sam ja vlasnik. 

Zanima me što mogu pravno poduzeti vezano uz sve navedeno. Da li trebam podnijeti tužbu za iseljenjje ili Ovrhu radi iseljenja?

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , Borbena7 je napisao:

Da li ste slali sudu požurnice za postupanje?

Slala sam požurnice. U ostavinskoj masi nije samo ova polovina stana, tek treba utvrditi što još ulazi u ostavinsku masu od bračne stecevine s očuhom. Mislim da će ostavina trajati dosta dugo.
Upravo radi toga i tražim mogućnosti kako da dođem do ove polovine stana koja je moje vlasništvo ili barem do najamnine od tog dojela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 10 sati , Matrix je napisao:

Tužbom, budući da za ovrhu nemate ovršnu ispravu. 

Dakle, ako sam dobro shvatila, trebam pokrenuti tužbu radi iseljenja i predaje u posjed?

Da li moram obavezno navesti OIB podstanara (tuženika) u tužbi? Imam ime, prezime, adresu gdje je prijavljen, ali OIB nemam. 

Negdje sam pročitala da ovakve tužbe idu po hitnom postupku, trebam li taj hitni postupak nekako naglasiti u tužbi ili negdje napisati požurnicu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Podnesite tužbu radi iseljenja bez OIB-a, OIB će dodati sud. Ovu hitnost shvatite uvjetno, jer će sigurno proći i pola godine prije nego što se prvostupanjski postupak okonča. Osim toga, možete te osobe tužiti za korist koju imaju od toga što žive u Vašoj upisanoj polovici stana, i to za pet godina unatrag, a oni onda neka razmišljaju hoće li i nadalje plaćati najamninu svom prijatelju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija