Jump to content

Mozemo li djetetu dati prezime koje nije ni majcino ni ocevo?


NovaMama

Preporučene objave

Postovanje,

Mozemo li novorodencetu dati prezime koje nije ni majcino ni ocevo?

Obiteljski zakon kaze da dijete moze nositi prezime jednog ili oba roditelja, naglasak na MOZE, a ne MORA. 

Ukoliko pozelimo djetetu dati neko trece prezime (ne 3 prezimena, vec neko trece), moze li se maticni ured tome usprotiviti? Da li moramo dati razlog zbog kojeg bismo htjeli neko trece prezime? 

Osim osobnih razloga zbog kojih ne zelimo da nam dijete nosi ijedno od nasih prezimena, oba roditelja imaju cak i za hrv pojmove, neobicna prezimena (strana, ali pisana 'po vuku' i puna slova s kvacicama), a razmatramo selidbu u inozemstvo u blizoj buducnosti i smatramo da bi djetetu to olaksalo zivot tamo. Ime ionako nece biti tipicno za ovo podrucje.

 

Puno hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana, koliko sam upoznat nemožete prezime već samo ime uz suglasnost oca djeteta, možete pokušati, a ako Vam ne prođe netreba Vas to brinuti, jer u svakom momentu, primjenom Zakona o osobnom inenu koje se sastoji od imena i prezimena, uz suglasnost oca djeteta možete promjeniti prezime djetetu u koje želite s tim da izabranim prezimenom ne vrijeđate osjećaje drugih osoba.. 

Sretno Vam..!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

MOŽE je u smislu kao i u Zakonu o osobnom imenu, da ili nosi prezime jednog, ili oba roditelja. Dakle, ako se roditelji prezivaju Perić i/ili Đurić, dijete je Perić ili Đurić, ili Perić-Đurić.

A promjena osobnog imena maloljetnom djetetu prema navedenom zakonu se ne mijenja uz suglasnost oca nego na zahtjev oba roditelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja isto tako tumačim taj članak Zakona - može imati prezime jednog ili oba roditelja, a ne neko treće. Kad je punoljetno, dijete može imati prezime kakvo god hoće, pa i neko treće. Jedini način da dijete ima neko treće prezime, jest da i jedan od roditelja prethodno uzme to treće prezime.

Primjerice, majka promijeni ime u djevojačko, onda dijete može imati djevojačko prezime majke, ako su oba roditelja s tim suglasna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam svima na komentarima i misljenjima. 

Vecina znaci misli da dijete MORA imati ili prezime jednog ili oba roditelja pri upisu (unatoc formulaciji iz Zakona koja kaze MOZE), a jedna osoba je misljenja da se prezime djetetu moze promijeniti kasnije u neko trece. 

Znaci ako se prezivamo, karikiram, Švarc i Vajs, ne mozemo djetetu dati prezime Schwartz ili Weiß? Ili netko misli da bi u tom slucaju takvo prezime bilo moguce dati djetetu? (Da napomenem da to zeljeno 'trece' prezime nema ni w i ß)

 

Zahvaljujem! 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 13 sati , Ancica je napisao:

kod maticara mozete ili švarc ili vajs.

sve ostale kombinacije (švarc vajs, vajs švarc, schwartz, weiß, nekaj trece...) na sudu, a hoce li to biti odobreno ili ne...

Pa Zakon jasno kaze da MOZE nositi prezime oba roditelja, dakle moze Švarc Vajs ili Vajs Švarc. 

Molim pojasnite na kojem to sudu tj. u kakvom postupku bi se moglo djetetu dati neko trece prezime kad mu se ime mora dati u roku od 30 dana od rodenja, a niti jedan hrv sud u niti jednom postupku ne donosi tako brze odluke.

Vani je to puno jednostavnije, ali ne mozemo dijete bez dokumenata prevesti preko granice. Dakle ime mora imati.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 16 minuta, Ruby_Danderfluff je napisao:

Neka majka onda promijeni svoje ime u Schwartz iz Švarc, pa se onda dijete zove po njoj. Dakle, to je po meni jedino rješenje koje bi Vama odgovaralo.

Postovana,

Zahvaljujemo Vam na prijedlogu. No nije naravno prakticno mijenjati prezime i sve dokumente/diplome itd. odrasloj osobi pogotovo sad kad je konstantno po bolnicama, zato nas je i zanimalo da li je moguce dati trece prezime.

Hvala svima na odgovorima i savjetima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija