Jump to content

Uknjižba vlasništva


nitram95

Preporučene objave

Pozdrav. Na koji je način najjednostavnije uknjižiti (upisati) vlasništvo nad nekretninom u Zemljišne knjige? Naime, riječ je o tome da je vlasništvo nekretnine stečeno prije više od 40 godina zamjenom za drugu nekretninu, ali ta promjena nije upisana u zemljišne knjige (i dalje stoje stari vlasnici). Je li moguće stjecanje prava vlasništva dosjelošću, tj. je li na osnovi dosjelosti moguće upisati knjižna prava? Ili postoji jednostavniji način. Unaprijed zahvaljujem.

P.S. S obzirom da je zamjena rađena prije mnogo godina, vrlo lako je moguće kako se radi o nevaljanom pravnom poslu (nije sklopljen pisani ugovor ili sl.).

uređeno: od nitram95
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...

Da ne otvaram novu temu. Otac je temeljem rješenja o nasljeđivanju postao jedinim nasljednikom iza smrti svojih roditelja. Gledajući ZK uloške u dvije K.O., na nekim K.Č. i dalje su upisana imena na djeda i baku. Očigledno ih nadležni sud nije proknjižio. Da li sada moramo plaćati novu pristojbu za uknjižbu od 250,00 kn ili se može proći bez plaćanja pristojbi? Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vezano za moj post gore. Dolaskom na zemljišnik želio sam izbrisati iz zk.ul. osobe koje su još upisane (baka, djed i stric) a koje su se rješenjem o nasljeđivanju odrekle svojih udjela. Na zemljišniku su mi rekli da neke k.č. u nekim zk.ul. nisu obuhvaćene rješ. o nasljeđivanju te treba pokrenuti "zahtjev za naknadno pronađenu imovinu".

Tek sam kasnije pregledom dokumenata kući došao do informacije da je jedan zk.ul. sadržavao 5 k.č. (rješ. o nasljeđ. iz 2001.god.), da bi se kroz ovaj protek godina tih 5 k.č. podjelilo u zk.ul. pod nove brojeve. Što mi je sada činiti? Može li se izvaditi povijesni zk.ul. u kojem se vidi da su te k.č. pripadale starom zk.ul., da ne ispunjavam zahtjev za naknadno pronađenu imovinu? Što mi je najjednostavnije napraviti da se očevo ime uknjiži preko imena bake, djeda i strica? Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija