Jump to content

Žalba ili ne


nenadkc

Preporučene objave

Pozdrav,

Imam jedno pitanje u vezi prometne nesreće gdje sam proglašen krivim, ali sumnjam u ispravnost donesene presude i razmišljam na žalbu na presudu?

Ukratko preticao sam teretno vozilo na ravnoj cesti izvan naselja koje je usporavalo. Prilikom pretjecanja dok sam bio skoro u ravnini s teretnim vozilom, ispred teretnog vozila je bilo drugo vozilo koje je počelo skretati u lijevo na poljski put. Presjeklo mi je put i udario sam svojim prednjim desnim dijelom vozila u njegov stražnji lijevi dio vozila.

Policajac koji je vršio uviđaj je donio zaključak da sam ja nepropisno pretjecao i prouzročio prometnu nesreću, tako je i napisao u izvješću prometne nesreće. Moja logika bi bila i kako sam pročitao članke zakona, da je za nesreću krivo vozilo koje mi je presjeklo put. Ja sam propisno započeo pretjecanje i drugo vozilo je započelo radnju skretanja bez provjere tijekom mojeg pretjecanja i presjeklo mi put.

Dal ima netko iskustva s žalbama na prometne nesreće, dal se uopće isplati žaliti, dal imam ikakve šanse da se promijeni presuda ili ću samo potrošiti novce bezveze na žalbu i bolje da platim kaznu i gotovo?

Šaljem u prilogu sliku nesreće i na linku.

https://ibb.co/vHx6XyR

Hvala!

slika copy.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 4 minuta, drot13 je napisao:

U principu ovisi tko je prvi krenuo pretjecati, ali i o tome koliko si vozila pretjecao. Ako je kao na slici i ti si bio u pretjecanju, prema dosadašnjoj praksi, on bi bio kriv.

2 su vozila bila  u igri. Pretjecao sam kamion ali vozilo ispred kamiona nisam vidio zbog kamiona. Ja sam prvi započeo pretjecati, jer da je on prvi počeo skretanje vidio bih ga i nebi pretjecao. Makar neznam kako policija može znati tko je prvi počeo pretjecati. Tragovi kočenja su na lijevoj strani kolnika. Znači da sam ja već vršio radnju pretjecanja dok mi se on ubacio u putanju.

Zanima me i mišljenje oko žalbi, dal uopće žalbe prolaze u smislu da se promijeni presuda ili je to šibanje mrtvog konja na našim sudovima i uzaludno trošenje novaca?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 26 minuta, nenadkc je napisao:

Ukratko preticao sam teretno vozilo na ravnoj cesti izvan naselja koje je usporavalo.

Njegovo usporavanje Vam je bio znak da nije vrijeme za pretjecanje, da se nešto ispred njega događa. Vjerojatno je vozilo ispred kamiona najavljivalo radnju skretanja i vozač kamiona je primjereno reagirao na tu radnju na način da je usporavao, dok ste Vi reagirali suprotno. Uz navedeno, pretjecali ste na mjestu gdje je tzv. priključak na cestu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 minuta, Borbena7 je napisao:

Njegovo usporavanje Vam je bio znak da nije vrijeme za pretjecanje, da se nešto ispred njega događa. Vjerojatno je vozilo ispred kamiona najavljivalo radnju skretanja i vozač kamiona je primjereno reagirao na tu radnju na način da je usporavao, dok ste Vi reagirali suprotno.

Okey hvala. Znači u pravilu nemam temelja za žalbu. Zakonski ja nisam smio pretjecati ako vozilo usporava ili najavljuje radnju skretanja? Znači dok vozilo skreće ulijevo na cesti ili se polukružno okreće, vozila iza njega moraju stati i nesmiju pretjecati?

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 5 minuta, nenadkc je napisao:

Znači u pravilu nemam temelja za žalbu.

To bi bilo moje mišljenje na temelju ovoga što ste naveli. Mada je bitno koliko je uopće taj vozač auta Vas mogao vidjeti, a to opet ovisi o tome kako ste i koliko dugo obavljali radnju pretjecanja, koliko ste brzo vozili...

prije 5 minuta, nenadkc je napisao:

Zakonski ja nisam smio pretjecati ako vozilo usporava ili najavljuje radnju skretanja?

Usporavanje vozila ispred ili najava njegovog skretanja nas pozivaju na oprez, a ne na ubrzavanje i pretjecanje.

prije 5 minuta, nenadkc je napisao:

Znači dok vozilo skreće ulijevo na cesti ili se polukružno okreće, vozila iza njega moraju stati i nesmiju pretjecati?

Tako je, jer u suprotnom izlažete se riziku od sudara.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 16 minuta, Jack Butler je napisao:

Piši žalbu. Imaš isprekidanu crtu. Vozilo koje je skretalo je prije skretanja trebalo provjeriti može li skrenuti. Ako su tragovi kočenja na lijevoj traci, ti si prvi započeo s radnjom.

A dal ima smisla pisat žalbu, tj. dal sudovi mijenjaju rješenje policijskog izvještaja i krivice vozača? Ili je to samo uzaludno trošenje novaca?

Nekako sam skeptičan da će sud okrenuti policijsko izvješće za 180 stupnjeva i prebacit krivicu na drugog vozača...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija