Jump to content

bračna stečevina odricanje


hipnar

Preporučene objave

Poštovani,

u postupku sam razvoda. Ostala bi u stanu s djecom. Isplatila bi suprugov dio stana  gotovinom. Novcem koji nije bračna stečevina.

Ako napravimo kupoprodajni ugovor (isplata njegovog dijela stana) morat ću platiti porez.

 

Na koji način to najbolje napraviti, a da se zaštitim da se on nakon što mu dam novac ne predomisli i još kaže  da mu nikada nisam dala novac. Odnosi nisu najbolji.

Koliko vidim dvije mogućnosti:

1. Ako napišemo ugovor o diobi bračne stečevine u kojem navedemo da stan pripada meni

i ako nigdje ne spominjemo isplatu, može li mi porezna ipak naplatiti porez?  Je li valjan ili sumnjiv ugovor u kojem sva imovina pripada meni?

npr. Radi uređenja imovinskih odnosa bračnih drugova nakon predviđenog razvoda braka, ugovorne strane utvrđuju da će podijeliti bračnu stečevinu na način da:

- stan  pripadne njoj,

- njemu ne pripada ništa .??????????????????????

2. da mi on dok smo u stanu pokloni svoju polovicu. Može li nakon razvoda braka on ovo darovanje osporiti?

Još jedno pitanje:

Na koji način imati ipak neki trag da sam mu dala novce a da to ne povlaći plaćanje poreza?
 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

On pola stana već ima. Šta će tražiti nakon što potpiše ugovor o podjeli? Pola love? Pa dobit će sve što se navede da predstavlja "ušteđevinu" odnosno polovicu vrijednosti stana koja je dogovorena za isplatu.

Na kraju krajeva, zašto bi se i on našao u situaciji da mora nekom u Poreznoj objašnjavati odakle mu veća količina novca na računu, a da uplata nema nikakav temelj u nekom pravnom poslu ili da istu primi na ruke bez ikakvog dokaza o porijeklu novca pa da s njim ne može ništa službeno nego samo trošiti u gotovini?

uređeno: od Jack_Butler
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kada bi on to tražio?? 

Jednim ugovorom se definira bračna stečevina i njezina podjela. 

Šta bi on to tražio nakon potpisa ugovora? 

Upit je glasio kako nešto napraviti da se ne plati porez. 

JEDNIM ugovorom u kojem se definira šta sve predstavlja bračna stečevina i njezina podjela. 

uređeno: od Jack_Butler
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, jesam. Ali sve se utvrđuje i potpisuje u jednom ugovoru. Sadržaj bračne stečevine i podjela iste.

Upit je bio kako da isplati supruga za njegovu polovicu stana, a da ne plati porez na promet nekretnina.

Da bi se to tako napravilo, po meni jedino je moguće da se u istom ugovoru definira  što je bračna stečevina i na koji se način dijeli. Ona može unijeti svoj vlastiti novac u visini cijene isplate i prepustiti je bivšem suprugu za stan u cijelosti.

To što oni nisu u najboljim odnosima, ne može se urediti ugovorom niti popraviti. Naravno, da prije potpisivanja ugovora treba postići dogovor. Nigdje nisam napisao da ona treba prije izjaviti da njezin vlastiti novac predstavlja bračnu stečevinu. Utvrđenje, podjela i potpisivanje ugovora o bračnoj stečevini je jedan trenutak.

Da bi se izbjegao porez, a da obje strane legalno dobiju što žele, odnosno ona stan u 1/1, a on novac,  a da taj novac nije plaćanje cijene, je taj da se iznos isplate polovice vrijednosti stana u ugovoru navede da zajedno sa stanom predstavlja bračnu stečevinu i da jedna strana dobiva stan, a druga novac. Nakon toga je priča gotova i njezin suprug više nema šta tražiti jer je bračna stečevina utvrđena i podijeljena. 

Na taj način ona ne bi platila porez niti bi on imao problema s Poreznom zbog veće količine novca na računu. Ako se ne varam, banke imaju obvezu svaka 3 mjeseca slati Poreznoj podatke o prometu na računu i on bi se svakako našao u problemu ako primi značajnu količinu novca, a uplata nema podlogu u nekom pravnom poslu. Ovako bi i on bio čist jer ima ugovor o podjeli bračne stečevine.

Moj odgovor se odnosi isključivo na pitanje kako izbjeći plaćanje poreza.  Po meni ovako. Dogovoriti se sa suprugom da se to ovako napravi je druga priča i ovdje odvjetnik ne može ništa napraviti ako bivši suprug to ne želi napraviti zbog ovog ili onog razloga. Pod uvjetom da on uopće želi isplatu za polovicu vrijednosti stana.

 

Možete li pojasniti zašto je ovo "bedastoća" i šta bi se, nakon potpisa ugovora, još moglo dogoditi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija