Jump to content

Alimentacija - zajedničko skrbništvo - minimalni iznos


Mandro

Preporučene objave

Dobar dan,

Imam pitanje vezano za alimentaciju.

Brat se nedavno razveo i u postupku mirenja se dogovorio za bivšom oko zajedničkog skrbništva i alimentacije gdje je navedeno bilo 1000 kn (tako je on shvatio). Međutim, ispada da je to 1000 kn po djetetu (2 djece). Moj savjet je bio da ništa ne potpisuje dok ne provjeri sa mnom međutim, bivša je došla na poslu i napravila scenu, urgirala je direktorica koja je rekla mom bratu da neka riješi situaciju ili će dobit otkaz. Naravno, u cijeloj toj drami on je potpisao papire i eto problema.

Uglavnom, sada su razvedeni i rješenje je 2000 kn alimentacije koju on nema jer nema dovoljno prihoda. Bivša je digla tužbu.

Primanja su mu 4500 kn od čega ima kredit 1600 kn (popravak krova od potresa dok su bili u braku), daje 600 kn baki za dom (budući da živi u njenoj kući) na kraju ispadne 2400 kn. Ako odbijemo alimentaciju ostaje mu 400 kn.

Od tih 400 kn bi trebao plaćati režije i hranu. Plaća je jedini izvor prihoda i ne posjeduje nekretninu niti auto. Živi u bakinoj kući, dio kuće.

Znam da Zakon propisuje minimalni iznos po djetetu ali da li to vrijedi u slučaju zajedničkog skrbništva i što ako zaista osoba nema dovoljno novaca. Koji je neki minumu koji osobi treba ostati?

Moj brat želi uzdržavati djecu ali ako je zajedničko skrbništvo da li se može tražiti da se smanje troškovi uzdržavanja ispod zakonskom minumuma ako osoba nema dovoljno prihoda?

Treba napomenuti da bivša nije plaćala niti režije dok je tamo živjela.

Unaprijed hvala na odgovoru.

lp

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na 20. 01. 2022. at 13:41, Mandro je napisao:

Uglavnom, sada su razvedeni i rješenje je 2000 kn alimentacije koju on nema jer nema dovoljno prihoda. Bivša je digla tužbu.

Očito postoji sudska odluka. Može on tražiti sudskim putem smanjenje visine alimentacije, ali se bojim da će nešto postići s tim, jer postoji opcija da pronađe dodatno zaposlenje i izvor prihoda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija