Jump to content

Preminuo potpisnik ugovora


ciovo1

Preporučene objave

Dobar dan

Radi se o sljedećem

Baka 84god.potpiše ugovor sa M.M. o dosmrtnom uzdržavanju

Potpisnik M M. u međuvremenu premine,a baka nemože sačiniti novu oporuku zbog tužbe nasljednika M.M. koji polaže pravo na nekretninu bake iako nigdje nije upisan,s tim da je nasljednik preminulog M.M. sačinio drugi ugovor,bez znanja bake tj.falcificirao bakin potpis.

Baka želi nekretninu ostaviti pravim unucima,dotični nasljednik od  M.M. od dana preminulog potpisnika nijednom nije posjetio baku tj.ne brine se o njoj

Postoji li način da baka prvotni ugovor sa preminulim M.M. proglasi ništavnim,odnosno ospori tužbu nasljednika s obzirom da se ne brine,tj.ne ispunjava obveze prvotnog ugovora i falcificiranjem novog ugovora

Hvala

Ispričavam se na dužini posta

uređeno: od ciovo1
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije baš jasno što bi nasljednik MM radio novi ugovor kada je Bonaparte već napomenuo nešto što je dovoljno jasno propisano tj., ukoliko u slučaju sklopljenog ugovora o dosmrtnom uzdržavanju davatelj umre prije primatelja uzdržavanja, a  njegov bračni drug, odnosno njegovi potomci koji su pozvani na nasljedstvo, ne pristanu na produženje ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, ugovor se raskida, a oni nemaju pravo zahtijevati naknadu za prije dano uzdržavanje i dužni su vratiti primatelju uzdržavanja ono što je na temelju toga ugovora stekao davatelj uzdržavanja te ukoliko nisu u stanju vratiti ono što je na temelju ugovora o dosmrtnom uzdržavanju stekao davatelj uzdržavanja, dužne su primatelju uzdržavanja naknaditi vrijednost stečenog. Također, ako nasljednici davatelja uzdržavanja nisu u stanju preuzeti ugovorne obveze, oni imaju pravo zahtijevati naknadu za uzdržavanje koje je primatelj uzdržavanja dobio od davatelja uzdržavanja, no dužni su primatelju uzdržavanja vratiti ono što je davatelj uzdržavanja stekao na temelju ugovora o dosmrtnom uzdržavanju. Navedene naknade sud će odrediti po slobodnoj ocjeni, uzimajući pri tome u obzir imovinske prilike primatelja uzdržavanja i osoba koje su bile ovlaštene na produženje ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, te prava koja primatelj uzdržavanja ostvaruje na temelju stvarnog tereta (čl. 588 Zakona o obveznim odnosima).

Dakle, nasljednik MM-a je imao svako pravo prihvatiti se ugovora te polagati pravo na nekretninu, osim ako ugovor nije proveden kroz ZK te je tužba usmjerena na dokazivanje njegovog postojanja. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 21 sati , ivistipe je napisao:

Baka ima ugovor o doživotnom uzdržavanju i neka ga preda u gruntovnicu na provedbu, a nasljednik tu nema što tražiti, za falsifikat ga prijaviti u državno odvjetništvo.

Ali čovjek s kojim ima ugovor je preminuo,ugovor je s njegovim imenom u gruntovnici,a njegov nasljednik polaže pravo na bakinu nerkretninu nakon njezine smrti

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija