Jump to content

Izračun braniteljske mirovine


the40

Preporučene objave

Poštovani članovi Legalis grupe,

 

Nadam se da ima netko da mi odgovori nekoliko pitanja u vezi izracuna braniteljske mirovine.  Rođen 1959-te, RVI 20% stalno, od 1994-te iz rata, 518 dana u brobenom satavu HV-e kao vojnik, nisam bio dragovoljac. Posto nemam nekih velikih zdravstvenih problema, neznam dali ću trebati ići kroz dugi postupak civilnog vještačenja kad podnesem zahtijev. 

 

Zahtijev za vještačenje planiram podnijeti otprilike kad napunim 64 godine života, nisam siguran kao zaposlen ili nezaposlen, dali to ima razlike u iznosu braniteljske mirovine, i koliki iznos bi to bio?  Što znači 'ZOHB kumulirana mirovina ovisno o vrsti uzroka', dali je to dodatak na 'ZOHB minimalnu mirovinu'?  Dali na iznos braniteljske mirovine pravi razliku ako predam zahtijev za vještačenje sa 65 godina?   

 

Imam svega 10 ipol godina radnog staža, povratnik sam, valjda moj prosječni vrijednosni bod nije ni potreban, dali je to prosjek za samo one godine kad sam bio zaposlen ili za sve godine od kada sam se prvi put zaposlio?   

 

Lijep pozdrav

 

uređeno: od the40
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani the40,

godine života  nakon navršenih 60.g. nemaju nikakav utjecaj na priznavanje prava na invalidske braniteljske mirovine niti na njihov iznos.

ZOHB kumulirana mirovina ovisno o vrsti uzroka, je zbroj civilnog i vojnog iznosa mirovine. Vaš civilni dio mirovine je minimalan (samo 10.g. mirovinskog staža) pa Vam je vojni dio pretežni dio u ukupnoj mirovini.

Možete se nadati nekoj od minimalnih braniteljskih mirovina, u mojoj tablici ZOHB minimalna mirovina.

Odluku na koju invalidsku mirovinu imate pravo, profesionalna ili opća nesposobnost, donosi nadležno povjerenstvo.

 

Izracun mirovine.jpg

the40 braniteljske invalidske mirovine.makroenabled.xlsm

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 4 sati , the40 je napisao:

Imam svega 10 ipol godina radnog staža, povratnik sam, valjda moj prosječni vrijednosni bod nije ni potreban, dali je to prosjek za samo one godine kad sam bio zaposlen ili za sve godine od kada sam se prvi put zaposlio?  

Ovo "povratnik sam" dali to znaci da ste radili u inozemstvu i da imate inozemnog radnog staza...ili vam je ovih 10,5 godina koje spominjete sav ukupni radni staz...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovorima.

10 ipol godina ukupno mi je u Hrvatskoj. Inozemna mirovina ne dolazi u obzir kad se dvostruko oporezuje kao u mom slučaju plus bez zdravstvenog osiguranja i druge komplikacije. 

Minimalna straosna  ili invalidska (20%) braniteljska mirovina, uredu. Za minimalnu invalidsku dali treba unijetii polazni factor 1,0 I civilni dio 20%?

Minimalna starosna precizan izračun: 2558+ 0,5 x 518 = oko 2815 kuna?

Lp

uređeno: od the40
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Još jednom hvala na odgovorima iznad, malicovjek,   

kakve veze tvoje pitanje ima s mojim, ne uzurpiraj 'svoj' portal i ne budi negativac, joj kako volim negativce, RADI NEKA PAMETNIJA POOSLA, ne zanima me niti ti, niti 'tvoj' portal, vidi moje pitanje iznad, ne gubi vrijeme, bolje bi ti bilo, ne gubi moje vrijeme, samo sam gost na portalu na kojem vidim da si aktivan, uredu, ali ne uzurpiraj.  

Hrvatska ima svoje institucije i zakone, koje su u njenom interesu, naravno uredu, i njih se mora kontaktirati kad god ima razloga, a ne slijepo slijediti nekakve rekla-kazala neprovijerene informacije.  

Za tvoju informaciju kao rezultat dvostrukog oporezivanje dohodka bilo kog oblika od 2012-te, puno je Hrvatskih obitelji iz nekih nama popularnih zemalja OSTALO VANI iako su dugo dugo sanjali o povratku,  Naravno ima puno zemalja u kojima su zarade ne puno bolje nego u Hrvatskoj, ovisi o puno faktora, pa se onda povratak u Hrvatsku niti ne osijeti.  

 

Moze li me webmaster DEREGISTRIRATI s ovog portala kad vec sam ne mogu?

Gasi svijetlo!

 

uređeno: od the40
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija