Jump to content

Pravo dozivotnog uzivanja


anonimno

Preporučene objave

Stric (koji nije imao djece) je za zivota darovao kucu meni, uz pravo dozivotnog uzivanja njega i njegove supruge. Nakon njegove smrti 1998. god. njegova supruga se udaljila od obitelji tako da imam kucu "samo na papiru". Naime, u kucu ne mogu ni doci, u nju je uselila neke clanove svoje rodbine, u njoj ljetuje njena rodbina koja inace zivi u Njemackoj. Sve sam to postovao. Sada je odlucila odseliti, tj. preseliti u svoj rodni kraj (navodno u staracki dom) i njen necak (iz Njemacke koji je do sada ljetovao u toj kuci) planira kucu i dalje koristiti ljeti, te je, kad je on ne koristi, iznajmljivati turistima i zaradjivati.

Mogu li ja to sprijeciti, imam li ja sad pravo useliti u kucu, kakav je sad status s pravom dozivotnog uzivanja kad je teta odselila, smije li njena rodbina i dalje koristiti kucu bez obzira sto ona vise ne stanuje u njoj?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kuća je VAŠA ako vam ju je tetak darovao! Valjda ste uknjižili vlasništvo na svoje ime u zemljišnim knjigama. A teta, samo ona i nitko drugi, ima pravo doživotnog uživanja za svoje potrebe. Ona ima to pravo sve dok ga se ne odrekne, a inače do svoje smrti. Ali nitko drugi osim nje ne može koristiti kuću jer je njezino pravo strogo osobno.

 

Sve ostale možete tužiti za smetanje posjeda! na kuću stavite natpis :closed: za sve koji nisu teta.

 

A vi ne možete koristiti kuću za svoje potrebe?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

kod doživotnog učinak se odgađa do smrti uzdržavanoga, dakle do smrti vaše tete. Do tad je kuća njena i to je to, sumnjam da imate pravo išta učinite , osim da i dalje skrbite za nju, da ne bi još tko rušio ugovor jer je niste uzdržavali...

 

Vi ste , anonimac, ocito jako krivo shvatili ili pomjesali totalno razlicite stvari. Ovdje se ne radi ni o kakvom uzdrzavanju vec sluznosti na necijem vlasnistvu.

 

Kao sto vam gala navodi, kuca je vasa i jedino teta moze istu koristiti do kraja zivota. Otali koji dolaze i ljetuju rade to bez pravne osnove jer za njih ne vrijedi nikakovo uzivanja niti stanovanje na toj nekretnini. Mozete ih traziti da odu ili pak tuziti. Jedino tetu ne smijete ometati u posjedu i uzivanju, dok su svi drugi "uljezi".

S kucom mozete sto god zelite...prodati, darovati...(pretpostavljam da ste uknjizili vlasnistvo).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima.

Vlasnistvo je odavno uknjizeno, to nije sporno, kucu ne zelim niti prodati niti darovati, nego bih je zelio koristiti povremeno kad dodjem sa svojom obitelji preko ljeta ili vikenda. Teta to ocito ne zeli, i kao sto sam rekao, to sam dosad i postovao, nisam je niti na koji nacin smetao.

Na stranu da se svaki put javlja gorcina kad ja moram s obitelji u kamp, a ona preko ljeta primi svoju rodbinu ili iznajmi kucu turistima i zaradjuje. Ne znam da li ima na to pravo, tj. da li se i zaradjivanje na nekretnini ubraja u uzivanje.

Cijela stvar se sad dodatno zahuktala jer ona odlazi ii trazi 30000eura da se odrekne prava uzivanja, sto ja nemam namjeru dati. U protivnom kaze da ce kuca biti vecinom prazna (drugim rijecima propadati), te da ce u nju ljeti i dalje dolaziti njena rodbina kao i do sad te da ce je i dalje iznajmljivati (a ja cu valjda u kamp).

Zanima me imam li zakonski pravo uci u kucu, kako sprijeciti ostale da ulaze u nju, da li se zakonski sto mijenja buduci da ona vise ne stanuje u njoj, tj. promijenit ce mjesto boravista i adresu stanovanja. Zelim sprijeciti da kuca propada, ujedno uzivati u njoj, i sprijeciti "lesinare" koji zele zaradjivati iznajmljivanjem, naravno sve u okviru svojih zakonskih prava.

Hvala na svim savjetima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kuća je vaša i samo vaša. teta se može u potpunosti koristiti nekretninom, ali ponavljamo, samo ona. Sad je pitanje, ako ona nekome prepusti izvršavanje svojih ovlaštenja - ugovorno može! A s obzirom da može raditi sa stvari kao da je vlasnik pretpostavljam da je može i iznajmiti. kuću bi trebala ona održavati ili vas pozvati da obavite veće popravke.

 

tražite od suda da ukine služnost jer je izgubila svoju svrhu.

pogledajte darovni ugovor, koje su vaše dužnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pitanje je i kakvu ona sluznost ima i u kojem opsegu je odredjena. ako ima samo habitatio mislim da ne moze iznajmljivati kucu (dapace trebala bi naknaditi vlasniku najamninu), ali trebalo bi svakako provjeriti sto stoji u ugovoru.

 

mislim da ona ne moze dati u podsluznost nekom trecem bez pristanka vlasnika. treba konzultirati zakon, ja sam to jako davno zadnji puta gledao pa govorim napamet.

 

mislim da vas ucjenjuje bez veze i osnova. nek se samo seli. hvata vas na fore. a rodjak joj slobnodno isprasite van i svoju obitelj postedite kampova.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija