Jump to content

Stalni boravak - maksimalo izbivanje


Hrvat007

Preporučene objave

Poštovani,

Poznanik je predao zahtjev za Stalni Boravak prije par mjeseci. Polovinom 2018te godine pa sve do kraja 2018te godine je izbivao po par tjedana iz Hrvatske gdje je imao Privremeni Boravak, maksimalno do 5 tjedana po jednom izbivanju (bilo ih je sveukupno 3 ili 4), u Njemačku radi poslovnog usavršavanja. Tijekom izbivanja je bio prijavljen čitavo vrijeme u firmi na području Hrvatske, te je imao boravak.

Da li se to računa kao izbivanje iz države ili ne? Koliko sam ja upoznat, ukoliko je osoba prijavljena na Hrvatsku firmu i ima boravak u državi, ne računa se kao klasično izbivanje.

 @sivko molit ću Vašu pomoć. I unaprijed veliko hvala!

uređeno: od Borbena7
Naslov - velika slova
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • Borbena7 je promijenio naziv u Stalni boravak - maksimalo izbivanje
prije 3 sati , sivko je napisao:

Neće mu računati pod izbivanje.

Veliko hvala!

 

A recite mi, s obzirom da on čeka na odobrenje Stalnog Boravka od početka petog mjeseca, postoji li mogućnost da ga dobije do kraja godine? Znam da nitko nema definitivan odgovor, ali sudeći po tome da institucije rade aktivnije od početka desetog mjeseca nakon godišnjih odmora, ima li se prostora za nadati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 28 minuta, Gulibuli je napisao:

Ovo mi je novo, da se ne bi brojalo izbivanje ako je čovjek prijavljen da radi tu.. Dakle ako netko ima posao u Hrvatskoj, a ode van na godišnji odmor ili poslovni put, to se ne broji kao izbivanje?

Tako je, to je logično nekako. Zašto bi se ubrajalo pod izbivanje ako si zaposlen u RH i još imaš prebivalište tu gdje jesi? Birokracija bi nam bila u k da nije tako... 

uređeno: od Hrvat007
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa meni je rečeno da se svaki izlazak preko granice broji, i s tim se mučimo, morali bi otkazivati planirana putovanja da se zadržimo u onih 180 dana unutar 4 godine. Kad sam znala MUP, nisu htjeli biti jasni, ali po mojem shvaćaju iz tog razgovora, čak i prolazak kroz Neum na putu do Dubrovnika, pošto je zabilježen izlazak iz zemlje, se broji kao dan izbivanja. Oni samo u sistemu pogledaju prelaske granice, i zbroj dana vani je izbivanje, koliko sam ja shvatila.

Gdje bih mogla dobiti službenu informaciju o tome što se ne broji?

uređeno: od Gulibuli
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ajmo malo ići logikom...

1. Otišli ste na godišnji odmor na dva tjedna izvan države, a prijavljeni ste u RH na poslu, zašto bi se to teretilo kao izbivanje? Plaćate porez državi svojim radom.

2. Ako ste nezaposleni, nemate posao, svaki izlazak iz države se tereti kao izbivanje, jer ne radite u državi i ne plaćate joj porez iako imate prebivalište ili boravište u istoj.

3. Mislite li da bi vas poslodavac trpio i držao na poslu da odete negdje na 2 mjeseca van države i držao vas prijavljenim? Ne, ne bi. Onda se automatski taj boravak vani ne uzima kao klasično izbivanje.

 

Ja se nadam da ne griješim. A koliko vidim, @sivko je jedna od osoba ovdje koja ima ogromno iskustvo, vjerujem da čovjek zna što govori.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 4 minuta, Gulibuli je napisao:

Ok, možda je kod nas onda specifična situacija jer imamo vlastitu firmu. Pa smo sami svoji poslodavci. Svakako su nas svaki put u policiji upozoravali na te izlaske da ne prekoračimo.

Ne znam... Nekako mi je logično s obzirom da ste svoji poslodavci i da plaćate veći porez nego klasičan radnik jer imate svoju firmu unutar RH, da imate bolji položaj po tom pitanju nego ostali. RH ima više koristi od vas.

 

Postoji mogućnost i da policajac koji vam je to rekao ne zna što govori. Slično nešto kao i osobe za šalterom koje, doduše ne sve, glume da znaju Zakon bolje od svih ostalih.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Neće imati tko zabilježiti jer kontrola neće bit pošto se granični prijelazi ukidaju.Ovo što Austrijanci rade a i Slovenci će raditi su kontrole po dubini i njihove možebitne evidencije ne ulaze u SIS II.Iako u tim kontrolama samo gledaju da li osoba ima važeće dokumente za razliku od ilegalac koji ih u većini slučajeva ne posjeduju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija