Jump to content

Kako se riješiti bespravno useljenog stanara


Klotilda

Preporučene objave

Živim u zgradi sa nekoliko stanova od kojih su 4 moja stana vraćena postupkom denacionalizacije koji pripadaju mojim već pokojnim roditeljima. No početkom 2000. godine nasilno je upala i bespravno se uselila osoba koja otada ne plaća najamninu i niti se želi iseliti iz stana. Osoba ne predstavlja socijalni slučaj, zaposlena je u javne institucije. To je ukratko.

Napominjem da ta osoba ne želi imati nikakav kontakt sa mnom pa prema tome je nemoguća komunikacija.

Kako da ostvarim svoje pravo na povrat nasilnog oduzetog stana kada ta dotična osoba ne plaća najamninu i održavanje zgrade kao i ostvarivanje mogućeg iseljivanja te osobe iz mog stana?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 2 tjedna kasnije...
  • 1 mjesec kasnije...

lako je to reči, malo teže za učiniti (izbaciti nečije stvari i promijeniti bravu), a šta bi bilo da pozove policiju pa da oni to učine ili naša draga policija po svom dobrom običaju bude na to mahnula rukom i otišla..?? ima li on ikakvih dokumenata za taj stan, jer nije mi jasno kako onda plaća režije i sve ostalo

p.s. nisam niti pravnik ni ne namjeravam biti samo sam znatiželjna

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako imate dokument o vlasništvu i vi ste u stanu, policija Vam - ako radi po zakonu - ne može ništa.

 

Čak i suprotno: ako ste potpuno bespravno u stanu, policija vas ne može izbaciti bez sudskog naloga.

 

Dakle, kad uđete, bespravni stanar vas može tužiti (ili ponovno učiniti isto). No, kad vas tuži,morat će i dokazivati svoje vlasništvo. A vi ste unutra, a ne on.

 

Tužiti nemojte nikako, jer u tom slučaju nemate pravo na samopomoć i uzimate samovoljno zakon u svoje ruke.

 

Poželjno je da provalite u prisustvu svjedoka jer vam može podmetnuti da ste nešto ukrali (novac, vrijednosti). Svjedoci ne trebaju učestvovati u samom činu.

 

Ako ipak hoćete tužiti, pripremite se na godine sudovanja (i troškove).

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

ako uzimaš nekoga za svjedoka dok provaljuješ u svoj stan moraš samo znati da će tvoj svjedok završiti na sudu iz dva razloga:

1. zato jer će ga prijaviti policija po službenoj dužnost,i ako je netko pozove jer se nešto čudno događa, za remećenje javnog reda i mira.

onda on mora dokazati da je u slučaju bio dio javnosti jer je to stambeni objekt i biva oslobođen, ali nije mu ugodno kad dobije sudski poziv

2. zato jer ga ista policija, baš ih briga, prijavi da je provaljivao u stan, pa sve opet na sud i dokazivanje da nije...

 

uglavnom samo oduzimanje slobodnog vremena svom svjedoku, koji mora biti jakooo dobar prijatelj, ili naivna dobričina.

ako si pošten objasni to onome koga misliš za svjedoka.

na muci se poznaju junaci.

sretno ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno da svjedoku treba objasniti možebitne komplikacije.

 

Međutim, optužba za krađu (makar i na temelju lažne prijave) je veći rizik nego optužba za sudjelovanje u provali koja to nije. Jer nije provala ulazak u svoje vlasništvo.

 

Osobno sam prije 10 godina provalio u kuću u sličnoj situaciji. Kad je došla policija koju je pozvao prethodni posjednik pokazao sam vlasnički list (novi,da ne bude sumnje o mogućim promjenama vlasništva) i s tim je stvar istog momenta završila. Gospodin protustranka je upućen da podnese tužbu sudu i to je bilo sve.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samopomoć !!! :roll: Ako to napravite dotična osoba će podignuti protiv Vas tužbu zbog smetanja posjeda.

Da podsjetim malo''kolege'' na razliku ofenzivne i defenzivne samopomoći.Ofenzivna, koju nažalost predlažete Klotildi NIJE DOPUŠTENA (kod povrede pr.vlasništva), a za defenzivnu je prekasno.Miješate pravo vl. i posjed.

 

Stoga gđa.K, savjet Vam je da podignete tužbu (za povrat oduzete stvari).

 

A za kolege da citiram članak zakona:''Tko posjedniku bez njegove volje oduzme posjed ili ga u posjedovanju uznemirava, samovlasno je smetao njegov posjed.Ni osoba od koje je posjed pribavljen silom, potajno odnosno prijevarom, ili zlouporabom povjerenja, nesmije samovlasno oduzeti taj posjed. . . ''

 

TUŽBA

 

Sretno :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam pravnik, a dopuštam si ipak komentirati neke stvari ako o njima imam neposredna iskustva i znanja iz prakse.

 

Dakle, ako se neovlašteno oduzme posjed bez tužbe, ali s nekakvim (tj. vlasničkim) argumentom, to je povreda posjeda.

 

Ako se podigne tužba, a zatim postupi isto to može biti, osim povrede posjeda, i kazneno djelo.

 

Naravno da posjednik može podići tužbu. Ali...

 

Ali tu stupaju na snagu "vrline" našeg pravosuđa. U kojem vremenu posjednik može dobiti zaštitu?? Moje iskustvo pokazuje - za 2 do 3 godine kod suda u Zagrebu iako je to hitni postupak.

 

Može dobiti i privremenu mjeru ranije - ali ne mora.

 

Za sve to vrijeme vlasnik je u svojem, a posjednik nema računicu da sve to poduzima ako zna da će tako i tako van prije ili kasnije.

 

Konkretno, u mom slučaju protustranka je dobila privremenu mjeru, provela ju ovrhom nakon par mjeseci, i nakon toga je protuovrhom ponovno izbačena van.

 

Kako god okrenuli, u prednosti je onaj tko je u stanu, pravno ili bespravno, naročito ako je vlasnik i protustranka zna da će na kraju tako i ostati.

 

Stvar je u slijedećem. Prilikom planiranja zaštite svojih interesa treba gledati zakonske odredbe, ali i to kako se one u stvarnosti primjenjuju. Odvjetnici nažalost vrlo često gledaju samo slovo zakona a ne i stvarnu mogućnost njihove provedbe i savjetuju strankama postupke koji su pravno korektni ne upozoravajući ih na to kako se u stvarnosti provode, i zato su takvi postupci u stvarnom životu nerijetko promašeni, nameću nepotrebne troškove itd.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam mogao prešutjeti a da nekažem.Dragi laici, pravo nije matematika, u pravu nisu uvijek 2 i 2 = 4, pa tako ni rezultat pokrenutog i na kraju dovršenog postupka.Ako idete silom a ne propisanim postupkom, samo se više zavlačite u probleme.

Uostalom slobodni ste u svojoj odluci, pa birajte, ali budite spremni i na posljedice. :cool2:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad bi pravosuđe vršilo svoju ulogu (a ne vrši je) vi biste bili u pravu.

 

Međutim, ako sustav ne funkcionira - a to da ne funkcionira provjerio sam n-terostruko na vlastitoj koži u zadnjih 10 godina, a imate brojne primjere i u javnim glasilima i na ovom forumu da je tako - onda vrijedi upravo suprotno.

 

(Samo primjera radi: nekoliko okončanih postupaka u kojima sam bio stranka, a da na sud uopće nisam pozvan; čekanje na jedno ročište i po 3 godine; neodazivanje vještaka na rasprave; neizvršavanje vlastitih odluka od strane suda; dugogodišnja čekanja na upis u gruntovnici; ilegalni upisi u gruntovnicu za imovinu pod sporom; neodgovaranje na podneske i ignoriranje istih od strane suda.............)

 

Iz toga sam naučio: treba uspostaviti stanje koje ti odgovara i pustiti drugoga da te tuži. U tom slučaju vrijeme radi za tebe, a pravosuđe za vrijeme. Tužitelju se u pravilu žuri i troši noca i živce da promijeni situaciju; tuženiku se ne žuri jer mu situacija odgovara.

 

A Vi to lijepo promijenite, bit ću Vam zahvalan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

''Tko posjedniku bez njegove volje oduzme posjed ili ga u posjedovanju uznemirava, samovlasno je smetao njegov posjed.Ni osoba od koje je posjed pribavljen silom, potajno odnosno prijevarom, ili zlouporabom povjerenja, nesmije samovlasno oduzeti taj posjed. . . ''

 

 

gospoda iz policije u tim slučajevima predlažu ovo

unajmiš neke snagatore da kad nema posjednika u tvom vlasništvu izbace njegove stvari, a u stan useliš jakooo dobrog prijatelja, koji se dva-tri mjeseca prije i prijavi na narečenu adresu uz naravno tvoj blagoslov, i eto imaš prijatelja za posjednika u tvom vlasništvu (uputno je napraviti i ugovor o najmu nekretnine) a onaj izbačeni neka dokazuje da je bio u tvom stanu.

 

sve ovo su mi prijateljski savjetovali drugovi policajci, a ja nemogu da im ne vjerujem da je to tako, pa oni nas čuvaju

 

:čekić:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam već postala ali nisam dobila nikakav odgovor.

 

Moj otac je od pokojne bake nasljeđivanjem dobio staru kuću. Baka je za života uzdržavala mene i brata, pa kad je došlo vrijeme da se nju pazi, pazili smo je mi. Oca nije bilo u blizini, to naglašavam kako biste shvatitli moralnu prirodu stvari. u toj staroj kući već četiri godine živimo ja i suprug i imamo bebu na putu, i ja sam prijavljena na toj adresi.

 

Otac nije uknjižen u ZK kao vlasnik jer je u rješenju opisno rečeno što je naslijedio te bi trebao podnijeti tužbu za ispravak uknjižbe, po kojoj se prema trenutačnoj situaciji opet neće moći uknjižiti jer je državaljnin Srbije. Dakle do daljnjega ostaje vanknjižni vlasnik, a u ZK je upisana pokojna baka.

 

E sad, s obzirom na tu situaciju, te emotivni karakter cijele priče, naime prilično gadno smo se posvađali, deklarativno on NE osporava meni pravo da budem u toj kući dok ne riješim stambeno pitanje na drugi način (ali više ne vjerujem njegovim riječima). Također, ostatak obitelji je na mojoj strani, ali zanima me može li on mene jednostavno izbaciti iz te kuće kad mu pukne ili imam nekakva prava? Ako bi me izbacivao, koliko bi to trajalo (sudski)? Pretpostavljam da sam ja u ovom slučaju posjednik, te da ipak imam neka prava?

 

Napominjem, u kuću je u ovih 4 godine uložena poprilična svota novca, nije bila primjerena za život, mi smo je iznutra obnovili i dapače na njegovu inicijativu dovršavali neke dogradnje koje je otac započeo prije rata.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Osvježavam ovu temu.

 

Sve što sam u 10 godina sudovanja u obrani svoga vlasništva postigao postigao sam isključivo na silu i potajno, a na Sudu (već spomenutom zagrabačkom) nisam ostvario zaštitu posjeda ni za 7 godina ni u prvom stupnju...

 

Ne mogu ni prodati jer sada već dugo kotira "zabilješka spora" ..

 

Pravosuđe

 

totalna katastrofa...

 

sramota za pravnu struku.. fujjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj

 

Zar će biti tako zauvijek'??? Zar samo silom?

 

Ne znam što savjetovati. Prijava policiji potstanara svoga prijatelja. Priznajem, vrlo lukavo!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija