Jump to content

Uknjižba, založno pravo


asusas

Preporučene objave

Rješenje o ovrsi izdano je 2014. godine za neplaćeno porezno rješenje iz 2013. godine u iznosu od oko 22 tisuće kn.

Na temelju neplaćanja Ministarstvo financija je 2015. g. na nekretninu upisalo teret: uknjižbu, založno pravo i tamo stoji iznos 32 tisuće kn (glavnica+kamate).

Nedavno smo poreznoj poslali upit koji iznos je potrebno uplatiti kako bi se maknula uknjižba, založnog prava i dobili smo odgovor da 22 tisuće kn (glavnica) + 200 kn troškova prisilne naplate. jer se radi kao o poreznom dugu koji je otišao u zastaru nakon 6 godina pa je potrebno platiti samo glavnicu duga. 

Je li to sve točno ili postoji još koja caka?

Na temelju uplaćene glavnice u iznosu 22 tisuće dobili bismo brisovno očitovanje, iako je u uknjižbi na ZK ulošku naveden iznos 32 tisuće?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Dobio sam "Poziv na plaćanje troškova" od Općinskog državnog odvjetništva u kojem stoji da su od Porezne uprave dobili potvrdu da je dug plaćen i da porezna dopušta brisanje založnog prava. No, da su oni utvrdili da su ostali nepodmireni troškovi postupka osiguranja po rješenju o osiguranju Općinskog suda iz 2015. godine u iznosu 1000 kn (preračunato iz eura) sa zakonskim zateznim kamatama tekućim od dana donošenja rješenja do isplate.

Također, na dnu dokumenta stoji da je na temelju čl. 28. Uredbe o kriterijima, mjerilima i postupku za odgodu plaćanja, obračnu otplatu duga te prodaju, otpis ili djelomičan otpis potraživanja (NN 53/13, 94/14) određeno da ako je jednokratnom uplatom podmirena glavnica duga dužnik ima pravo tražiti otpis zakonskih zateznih kamata. Uz to mi je i dostavljen Zahtjev za otpis kamata, a u kojem bih trebao upisati iznos glavnice.

Na temelju toga imam nekoliko pitanja:

1. Da li izraz "u iznosu 1000 kn sa zakonskim zateznim kamatama tekućim od dana donošenja rješenja do isplate" podrazumijeva da je to ukupan dug u koji je već ubrojen iznos kamata ili je to 1000 kn + iznos kamate?

2. Ako 1000 kn podrazumijeva glavnicu tog Rješenja o osiguranju, da li sam taj iznos trebao dobiti na rješenju iz 2015 g? - Naime, našao sam dokument od Općinskog suda iz 2015. gdje piše "Nalaže se u roku 8 dana po primitku ovog rješenja uplatiti sudske pristojbe za Rješenje o osiguranju u iznosu 337 kn." 

3. Da li za navedeni dug nije nastupila zastara?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija