Jump to content

Hep-ov i tcom-ov kabel preko privatne zemlje, zračnim načino


Islander

Preporučene objave

Dragi znalci,

Hepov i t-comov kabel ide preko privatne zemlje zračnim vodom. Sad planiramo gradnju i taj kabel smeta za dizalicu. Nalazimo se na otoku. postoji li mogućnost da ih oni zakopaju? Treba li po zakonu kabeli biti ispod zemlje i jesu li oni obavezni plaćati nešto zbog tog što kabeli idu preko privatnih posjeda?

Hvala na stručnim odgovorima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne znam točan odgovor na pitanje ali iz ovog zaključujem da nemate građevinsku dozvolu jer za nju je potrebna suglasnost t-coma,elektre i još nekih firmi u kojoj potvrđuju da vaš objekat neće smetati njihovoj infrastrukturi što bi značilo da građevinsku ne možete niti ishoditi dok kabel ne bude izmješten sa parcele.

što se tiče prava na naknadu navodno postoji razlika u tome da li su vodovi postavljeni prije 1990 ili nakon.
ako su postavljeni prije 1990 onda nemate pravo ali to nije provjerena informacija; inače pravo na naknadu postoji.

najbolje bi bilo da im se javite na mail:  kontakt.poslovni@t.ht.hr
Treba navesti podatke o podnositelju zahtjeva, broj katastarske čestice, vlasnički list i pojašnjenje zašto tražite izmještanje kabla.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Pozdrav,

mi smo kupili kuću prije 6 mjeseci i kablovi HTa idu preko dvorišta. (Istra) Prošli vlasnici nisu dali nikakvu suglasnost ni pravoslužnost za to nego su se kablovi samo pojavili  prije 2 godine. Oni nisu živjeli u kući. Mi sada tu živimo i zbog radova po dvorištu tražila sam izmještanje tih kablova jer smetaju , 25.01.2024. Bio je jedan čovjek iz HTa i pogledao kao ok vidjet ćemo no od tada nitko ništa. Ne bi mi bio problem čekati ali dolazi bager u dvorište i dizalica. Ima li netko kakav dobar savjet? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

S obzirom da su izvedeni kablovi elektroničke komunikacijske infrastrukture u vašem dvorištu, nemojte se igrati jer po članku 26. Zakona o elektroničkim komunikacijama nije dozvoljeno izvođenje bilo kakvih izvođenja radova ili građevina u njihovoj zoni (bez obzira na (ne)zakonitu stranu njihovog postavljanja)

Možete se obratiti pisanim putem Hrvatskom telekomu sa zahtjevom za trajno izmještanje elektroničke telekomunikacijske infrastrukture, zahtjevom s linka: https://www.hrvatskitelekom.hr/podrska/izmjestanje -> trajna izmještanja, Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemam što dodati - osim da se uobičajeno monopolistički  ponašaju.

Probajte ih u formi prigovora prijaviti HAKOM-u, kao višoj nadležnoj instanci, zbog neažurnog postupanja po vašem zahtjevu (s priloženim dokazima o požurivanju). Možda prigovor postigne neki efekt - niti HAKOM  ne obožava bahato ponašanje telekomunikacijskih tvrtki, a pogotovo ako kabeli nisu postavljeni na zakonit način. 

Zašto je uopće ta elektronička komunikacijska infrastruktura postavljena preko građevinskih čestica u vlasništvu fizičkih osoba, a na preko javnih površina kao inače? (retoričko pitanje), ali što je, tu je -  činjenica je u prostoru (i zakonom zaštičena) 🥴

uređeno: od Antuntun56
proširenje odgovora
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stigao konačno nekakav odgovor od HTa: 

Poštovani,

nakon Vašeg dopisa u vezi s izmještanjem elektroničke komunikacijske infrastrukture (EKI), obaviještavamo vas kako smo od kolega iz nadležne tehničke službe zatražili požurnicu po prijavljenom tehničkom procesu.

Naime, odrada izmještanja nije samo u domeni Hrvatskog Telekoma d.d. jer je kod ovakvih procesa nakon provjere dokumentacije i izvida terena potrebno tražiti dodatne dozvole i suglasnosti kao i izradu projekta što sve utječe na krajnji rok.

Sve dodatne informacije vezane uz sami proces odrade, dobit ćete od nadležne tehničke službe kojoj je zadatak zadužen, stoga Vas molimo za razumijevanje.

S poštovanjem.
Vaš Hrvatski Telekom
E-mail:  izmjestanje.privatni@t.ht.hr

 

Naravno da ću imati razumijevanja, no moje jedino pitanje natrag njima bilo je kada će to biti jer za postavljanje nije trebalo nikakve suglasnosti ni projekta!!!! Nitko nije bivše vlasnike ništa pitao. Ali neme mi druge nego čekati😌

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija