Jump to content

Nadstrešnica za 2 parking mjesta


user12

Preporučene objave

Pozdrav, vlasnica sam jednog stana urbane vile u kojem se nalaze sveukupno 3 stana. S jednom susjednom planiram izgraditi nadstrešnicu. Imala bi 4 stupa, između dva auta ne bi bilo stupova. Ta nadstrešnica bi prekrivala njeno i moje privatno vlastito parking mjesto. Znači ukupno gledajući bila bi malo veća od 20 kvadrata. Vrijedi li zakon da se može graditi bez dozvole i projekta do 20 metara kvadratnih po vlasniku/osobi ili se gleda cjelina u ovom slučaju?

Ako se gleda kao cjelina pa se zbog toga mora se napraviti glavni projekt, može li se prvo izgraditi nadstrešnica pa onda ucrtati u projekt? Jer su radovi već počeli. 

I moram li tražiti suglasnost susjeda u tom slučaju?

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za predmetnu nadstrešnicu, bilo koliko veću površinu od 20 m2, potrebno je izraditi glavni projekt obzirom da predstavlja jednu građevinsku i uporabnu cjelinu oslonjenu na 4 stupa (i da ima 6 stupova, bila bi građevinska cjelina zbog zajedničkog krova).

Ukoliko izvedete dvije konstruktivno samostalne nadstrešnice (jedna uz drugu), u tom slučaju bi se mogle primijeniti odredbe članka 2. stavak 1. točka 1.c) Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama radovima, a također je i za gradnju  dviju konstruktivno odvojenih cjelina (bez glavnog projekta i bez građevinske dozvole) potrebno poštivanje propisa, pravila struke i uvjeta iz prostornog plana nadležnog za područje na kojem se gradi.

Tim načinom gradnje biste si uštedili hrpu upravnih (pa i financijskih) problema u svezi građenja nadstrešnice čija površina iznosi preko 20 m2 (od izrade glavnog projekta, ishođenja eventuanih potvrda na isti, prijave početka građenja – uz imenovanje nadzornog inženjera i ovlaštenog izvođača radova, do ishođenja uporabne dozvole).

Da ne duljim, procedura građenja i zakonske odredbe u svezi građenja su iste i za građevine koje se grade na temelju građevinske dozvole i za građevine koje se grade na temelju glavnog projekta, s time da za neke građevine izgrađene na temelju glavnog projekta treba ishoditi uporabnu dozvolu, kao u ovom slučaju.

Prethodno bi trebali imati suglasnost suvlasnika u svjetlu odredbi Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima i budući da mijenjate uvjete načina korištenja otvorenih parkirališta kao pripadka svojih posebnih dijelova na zajedničkoj vanjskoj površini u natkrivena parkirališta (dodajući im novu kvalitetu zaštite automobila od sunca), i to u pisanoj formi, a što bi kasnije bio temelj izmjene međuvlasničkog ugovora, a također i s obzirom na namjeru intervencije u prostoru (u građevinskom smislu).

Pod uvjetom da je predmetna nadstrešnica udaljena 3 m od međe (uobičajena udaljenost od međe u prostornim planovima), ne treba vam nikakva suglasnost susjeda.

prije 14 sati , user12 je napisao:

vlasnica sam jednog stana urbane vile u kojem se nalaze sveukupno 3 stana

Ako ta urbana vila ima 3 stana, a vi sa susjedom planirate izgraditi zajedničku nadstrešnicu, što je s trećim stanom, da li on ima kao pripadak parkiralište na zajedničkom dijelu čestice?

Ako ima, zašto i njegovog vlasnika ne uključite u svoj projekt, odnosno investiciju? Time bi izbjegli suglasnost suvlasnika.  (Samo pitam...🙄)

prije 14 sati , user12 je napisao:

Ako se gleda kao cjelina pa se zbog toga mora se napraviti glavni projekt, može li se prvo izgraditi nadstrešnica pa onda ucrtati u projekt? Jer su radovi već počeli.

Na ovo nemam komentara, sve je rečeno u prvom dijelu mog odgovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija