Jump to content

Medjunarodno privatno pravo u HR - izvanugovorna odgovornost


italgiur

Preporučene objave

Pozdrav svima Iz Italije,

zanima me koji su propisi na snazi u RH vezano za podrucje medjunarodnog privatnog prava. Osobno, poznajem "Zakon o rjesavaju sukoba zakona s propisima drugih zemalja u odredjenim odnosima" preuzet iz bivse Yu. Zanima me postoji li jos koji propis za isto pravno podrucje?

 

Drugo pitanje je u vezi mjerodavnog prava u RH kad je u pitanju izvanugovorna odgovornost za stetu. Cl. 28 citiranog zakona predvidja mjesto gdje je radnja izvrsena ili pravo mjesta gdje je posljedica nastupila ako za pojedine slucajeve drukcije nije predvidjeno.

U mojem slucaju, drzavljanin RH poginuo u Italiji u prometnoj nesreci. U nagodbi hrvatsko osiguravajuce drustvo je primjenilo kriterije vazece u RH a ne u Italiji za palcanje odstete clanovima obitelji poginule osobe sto su znatno manji negu u Italiji - visina naknade je smijesna cca. 5000 eura po osobi protiv min. 100000 eura po osobi koje se isplacuje u Italiji samo za moralnu stetu.

Pitanje glasi: dali je cl. 28 citiranog zakona prisilni propis? Dali je ugovor nistav?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

neke stvari su regulirane haškom konvencijom od pravu koje se primjenjuje na prometne nezgode iz 1971.g., pronađi je na internetu. istina čl 28. ZRSZPDZUS regulira tu materiju i kaže da se primjenjue materijalno pravo zemlje gdje je nezgoda nastala ili štetna poslijedica nastuila, ovisno što je ovoljnije za oštečenika. U hravstoj je nakanda u slučaju smrti od prosinca 2002.g. 220.000 kn po članu najuže obitelji pokojnika, akolika je u italiji to ne znam. Svakako, moglo bi se primjeniti talijansko materijalno pravo, no ukoliko je nagodba vec sklopljena tada bi se ista mogla uvtđivati ništetnom jedino ukiko bi bila rijec o zelenaskom pravnom poslu, odnosno objati zbog bitne zablude, no o tome detaljnije vidi Zakon o obveznim odnosima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija