Jump to content

priznati ili ne!


anonimno

Preporučene objave

prilikom pretresa automobila izmedju sjedala policajac je nagrecao gram marihuane.osim mene tu je bio i vozac koji je vozio auto na firmu!u policijskoj stanici svakog su odvojili u sobu za ispitivanje!ja sam greskom i neiskustvom takvih situacija potpisao da je pronađen gram marihuane u ALU FOLIJI(sto je izmisljeno sa strane policije) vozac nije nista potpisao!Policajci me nagovaraju da priznam da je moje i da kazem njihovu pricu koja nije tocna ,jer cu tako "bolje" proc!Sta da sad kazem na sudu?mogu li se boriti protiv policajaca?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pronadjeno je u vozilu koje je registrirano na firmu s kojom nemam veze(vozaceva).On je ispao pametniji i mudriji a ja sad neznam kako da dokazem da to nije moje!reko sam policajcu da nije moje ali on reko sam da potpisem(potvrdim) da je to nadjeno!mislio sam da i vozac popunjava istu prijavu!ali on nije potpisao!ja nisam imao iskustva s tim i nasjeo!

sta sad?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nagrecao gram marihuane.

 

moguće da tu ne bude nikakvog kaznenog postupka i ne dođe to do suda uopće, pa svejedno tko je i što potpisao..

 

al' nikako ne kažeš čije je to..?

kako se to našlo rasuto između sjedala?

 

nije ćak bitno ni to što tvoj kolega nije ništa potpisao, već što je on rekao čije je to..otkuda to u autu firme, kad je on uzeo auto jel' vidio to..

što si ti policiji rekao čije je?

i, da..čije je? nikako da odgovoriš..

ako nije tvoje, onda nemaš brige, jer čisto sumnjam da će prijatelj biti toliko prijateljski nastrojen pa reći da je tvoje, ako nije, pa te tako uvaliti u neprilike..

 

ali, ti valjda znaš što je on rekao policiji..?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nije moje namam sta lagat sad tu!

auto je na firmu vozacevog oca i on dobije taj auto samo navecer!pokupio me poslije predavanja i nedugo zatim nas zaustavili na cesti i napali.

ja nemam nista s tim al sam potpisao jer nemam iskustva s takvim situacijam!reko mi je policajac da je to najbolje za mene i da idem kuc!tek sutra dan kad sam razgovarao o tom shvato sam da sam pogrijesio!mogu li mjenjat iskaz sad na sudu?

kako da se izvucem?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

nagrecao gram marihuane.

 

moguće da tu ne bude nikakvog kaznenog postupka i ne dođe to do suda uopće, pa svejedno tko je i što potpisao..

 

 

zbog "nagrecane" količine, i kako reče ranije, pomiješane sa prašinom i tko zna čime još, vrlo moguće da i ne dođe do bilo kakvog sudskog postupka..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vidi..već gore ti je rečeno da je moguće da netko potpiše potvrdu o privremneom oduzimanju predmeta, ali da ne bude ta osoba i prijavljena zbog počinjenja kaznenog djela ili prekršaja..

bude situacija, kao i ova recimo, da se oduzme od roditelja, susjeda, nekog čovjeka koji blage veze nema ni tko je ukrao ni čije je, a našao stvar..

što znači, da ćeš saznati na slijedeće načine:

čekaš da ti na kućnu adresu stigne prvi poziv ili pismeno sa prekršajnog suda ili sa općinskog (za kazneno djelo)..tek tada ćeš znati da se protiv tebe vode neki postupci..

ili

sam nazovi prvo prekršajni sud u mjestu gdje se to dogodilo, pa onda DO (ako si mlt. ili MPO onda zoveš DO za mladež, i raspitaš se..)

ili

nađi nekog poznatog tko pozna nekoga u PP pa neka ti provjeri protiv koga će ići prijava

ili

uzmi odvjetnika koji će već otkriti o čemu se radi

 

vrlo moguće da ima još načina, ali ovi su mi trenutno pali na pamet..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Izjave dane u policiji ne mogu se koristiti kao dokaz u kaznenom postupku, zato bez problema možeš promijeniti svoju obranu pred sudom. Ovo tim prije jer u svojoj obrani smiješ i lagati ako ti to ide u prilog. Ne znam kakve će dokaze uopće imati da te terete, jedino ako vozač bude svjedočio da je to tvoje, što ćeš ti, naravno, poricati.

No, moždda niti ne dođe do postupka, ako državno odvjetništvo bude smatralo da nemaju izgleda, no to je teško za očekivati, moraju nekoga teretiti za ono što su našli

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nigdje u zakonu ne piše da okrivljenik ne smije lagati (dakle znači da može iako to smatram moralnim i stručnim porazom zakondavstava).

 

Glede 1 grama i beznačajnog djela, sve ti ovisi gdje si uhvaćen i pod kojim okolnostima (npr. da li si kažnjavan, da li si ga npr. smotao u kafiću (!), itd...)

Npr. Splitsko područje gotovo svaku količinu droge smatra kažnjivom, dok neka druga područja i 3 grama marihuane smtraju beznačajnim djelom.

 

Ja sam našao da se 2 grama ne smatraju beznačajnim djelom (stav Vrhovnog suda), ali moram priznati da sam naišao na praksu Županijskih sudova koja je različita od suda do suda, pa je tako za neke do 3 grama beznačajno dok je za neke (PSlit) i gram kažnjiv. Takva različita tumačenja su naravno nedopustiva, ali nažalost postoje

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Ma odakle ti ovo? Imaš pravo uskratiti iskaz, ali nigdje ti nije dozvoljeno svjesno i namjerno lagati.

 

Sizife, nije li smijesno ocekivati da zakonodavac decidirano, kao okrivljenikovo pravo, propise..."imate pravo lagati"...Pa iz toga razloga (medju ostalim) i postoji zakljucivanje "per analogiam". Ako nije duzan uopce iznositi svoju obranu, naravno da je ima pravo iznijeti, ali onako kako on hoce, iznoseci samo one cinjenice koje mu idu u prilog. Kad bi okrivljenika prisiljavali da govori istinu, dakle, cak i one cinjenice koje ga terete, morali bi se vratiti koje stoljece unatrag, u doba inkvizicije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Utjerivaczakona je napisao:

 

Npr. Splitsko područje gotovo svaku količinu droge smatra kažnjivom, dok neka druga područja i 3 grama marihuane smtraju beznačajnim djelom.

 

... takva različita tumačenja su naravno nedopustiva, ali nažalost postoje

 

Ne znam zasto bi to bilo "naravno nedopustivo". Time se postize svrha kaznjavanja - onaj dio koji se naziva generalnom prevencijom. Logicno je da ce u onim zupanijama u kojima je evidentan porast odredjene vrste kaznenih djela (u ovom slucaju kd iz cl. 173) morati itekako dolaziti do odgovora nadleznih sudova u obliku strozih sankcija za pocinitelje. :zatvor:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sizif je napisao:

A što ako se okrivljenik nađe pred sudom? Da li pri ispitivanju na glavnoj raspravi ima "pravo" lagati ili bi time počinio kazneno djelo davanja lažnog iskaza iz čl. 303. KZ-a?

Cl. 303. Kz-a glasi "Svjedok, vjestak, prevoditelj ili tumac koji u postupku pred sudom.....dade lazni iskaz, kaznit ce se...."

Dakle: pocnitelji ovog kaznenog djela mogu biti: svjedok, vjestak, prevoditelj i tumac. I nitko drugi. Posebno ne okrivljenik. On ima pravo lagati pa i pred sudom, stovise, bas pred sudom, sve u svrhu svoje sto kvalitetnije obrane. Koliko god se mi tome protivili, smatrali to amoralnim ili nedopustivim! ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To stoji, pročitao sam dotični članak. No i okrivljenik se na sudu može ispitati kao svjedok. Dakle nije eksplicitno naveden okrivljenik kao mogući počinitelj kaznenog djela davanja lažnog iskaza, no on može počiniti isto ako je ispitan u svojstvu svjedoka. Ako netko misli da moje tumačenje nije ispravno neka kaže da griješim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sizif je napisao:

No i okrivljenik se na sudu može ispitati kao svjedok.

 

 

 

Mozes ti to sada vrtjeti lijevo i desno, gore i dolje...kako hoces. Cinjenica je jedna. Jedna osoba nikada ne moze u postupku u kojem je okrivljenik biti ispitana u svojstvu svjedoka. Ako taj isti okrivljenik svjedoci u nekom drugom postupku, onda je tamo u svojstvu svjedoka isto kao i bilo koja druga osoba koja svjedoci, sasvim je irelevantno sto se protiv njega vodi drugi postupak. :amen:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam zasto bi to bilo "naravno nedopustivo". Time se postize svrha kaznjavanja - onaj dio koji se naziva generalnom prevencijom

 

Generalna prvenecija znači "za vse". Da li bi se moglo reći "za područje samo voe županije" to je već sporno.

Ipak ako uzmemo i da svaki županijski sud na svom području kroji značenje "beznačajnog djela", to bi ipak značilo da se trebaju poštivati određena mjerila. Tako je npr. poznato da u Zadarsko i Pulsko područje u znatnom porastu u konzumetnima opojnih droga, odavno peuzeli primat od Splitskog) ali na njihovm području beznačajno djelo u tim stvarima još uvijek se smatra drugačije nego u SPlitu. Dakle neka mjerila na razini Hrvatske ipak moraju postojati, a nijanse se trebaju prepustiti županisjkim sudivima.

Također treba uzeti u obzir da s neko iz Zagreba može naći u SPlitu s jednim gramom i da mu se tu sudi, a u Zagrebu ne. To bi bila očita nejednakost pred zakonom i razlog za ukidanje presuda

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Utjerivaczakona je napisao:

 

...Također treba uzeti u obzir da s neko iz Zagreba može naći u SPlitu s jednim gramom i da mu se tu sudi, a u Zagrebu ne. To bi bila očita nejednakost pred zakonom i razlog za ukidanje presuda

 

Nacelno se slazem s tobom jer vidim da zelis reci kako nasi sudovi trebaju teziti ujednacavanju sudske prakse, osim toga, VSH ima zakonsku obvezu ujednacavanje te prakse. Medjutim, cini se da je sve to "mrtvo slovo na papiru". Uzmi samo nekoliko presuda u kojima imas istu pravnu kvalifikaciju djela, skoro isti cinjenicni opis, skoro iste olakotne i otegotne okolnosti, a sankcije u raskoraku da ne mogu biti vecem... Nazalost. U tom smislu - blazen anglosaksonski sustav. Lijepo imas ispred sebe presedan pa svi ostali slicni slucajevi idu po njemu, a ne kako se kome svidi...Pozdrav! :xwave:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija