Jump to content

Porodiljna naknada


majja

Preporučene objave

Pozdrav!

 

Imam nekoliko pitanja u vezi porodiljne naknade.

01.04.2007 zaposlila sam se u jednoj privatnoj firmi na neodređeno. Sada sam završila na bolovanju (od 11.06.2007) zbog komplikacija u trudnoći. Zanima me, da li imam pravo na porodiljnu naknadu i koji iznos mogu očekivati (netto plača=2500kn)?

Kako se izračunava visina porodiljne naknade?

 

Hvala!!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dok si na bolovanju7 imaš pravo na cijelu plaća koja, dakako, ne može biti veća od 4250 kn. Dalje, na rodiljnom prvih šest mjeseci dobivaš isti iznos, ukoliko ti je plaća viša ili jednaka tom iznosu. Drugih šest mjeseci dobiva se 2500 kn.

Pitaj dalje kako je s obračunima ako ti je plaća manja od 4250.

BTW pročitaj na Rodama tekstove o tome i potraži na forumu.

Sretno. :thumbs:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoji jedna firma koja se skraćenicom zove HZZO. Ako nazoveš tamo, prije no što ovdje dobiješ pogrešne odgovore (a dobila si gore jedan), onda ćeš vidjeti da imaš pravo na minimalnu naknadu plaće od jedno nekakvih 850 i kusur kuna jer ne zadovoljavaš prethodno propisani staž osiguranja i ukoliko ostaneš na bolovanju rodiljnu naknadu od 1.663,00 kn i za prvih i za drugih 6 mjeseci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nekima smeta što svaka baba površno daje odgovore ne samo ovdje nego i na onom forumu na koji te upućuje.

 

I kaj se događa, napuni ti glavu ciframa od 4250 kuna, ti nakon toga ideš tamo gdje se meritorno problem rješava i onda se čudiš kao čudovište, kako je to moguće da imam pravo na nešto manje od 850 kn na nadoknadu plaće i 1.663 kn rodiljne naknade za prvih i drugih 6 mjeseci života djeteta.

 

Zapravo, moja se replika nije odnosila na tebe, već na onu koja te brzopleto pogrešno informirala, pa mi nije ni jasno zbog zašto se pjeniš na mene od kojeg si najvjerojatnije dobila točnu informaciju. Vidi dolje uvjet 12, odnosno 18 mjeseci staža osiguranja (prethodnog)

 

Pozdrav.

 

 

Naknada plaće pripada osiguraniku u visini propisanoj ovim Zakonom, odnosno propisima i općim aktima donesenim na temelju ovoga Zakona pod uvjetom, da prije dana nastanka slučaja na osnovi kojeg se stječe pravo na naknadu ima ostvaren staž osiguranja u Zavodu na temelju radnog odnosa ili obavljanja gospodarske djelatnosti, odnosno obavljanja profesionalne djelatnosti samostalno u obliku zanimanja od najmanje 12 mjeseci neprekidno ili 18 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine (prethodno osiguranje).

Osiguraniku, koji ne ispunjava uvjet prethodnog osiguranja iz stavka 1. ovoga članka, naknada plaće, za sve vrijeme trajanja bolovanja, pripada u iznosu od 25% od proračunske osnovice, osim u slučaju korištenja prava na obvezni rodiljni dopust.

 

Naknada za obvezni rodiljni dopust (do šest mjeseci djetetova života) iznosi 100 posto od osnovice za naknadu plaće s time da ne može biti viša od 4.257,28 kuna, niti manja od 1.663,00 kune (uz pretpostavku punog radnog vremena).

Za rodiljni dopust od šest mjeseci do jedne godine djetetovog života naknada se određuje u rasponu od 1.663,00 do 2.500,00 kuna, pod pretpostavkom rada u punom radnom vremenu. Iznos naknade unutar navedenog raspona ovisit će o visini naknade koja je bila isplaćivana u periodu do šest mjeseci starosti djeteta.

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Agilda,

 

kad se upuštaš u davanje savjeta, bilo bi dobro da imaš cijelu sliku problema, ne samo dio. Jedino tako možeš postavljača upita uputiti u pravom smjeru. Inače ja ne dežuram ovdje dan i noć, već se tu i tamo logoiram, i onda kad vidim pogrešku, nastojim istu ispraviti.

 

A da sam bahat, jesam, Bogu hvala, kome ne paše, nek sluša ljubazne, fine, dobre i brze, s polu odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Pozdrav svima!

 

Moja situacija je slijedeća. Žena je na porodiljnom (u 8. mj. prošle godine je rodila). Ugovor joj je istekao u 6. mj. prošle godine. Imala je max. naknadu zbog 2 isplaćene plaće u razdoblju od 6. mj. prije odlaska na porodiljni...

Opet je zatrudnila, ali je sada nezaposlena. Pitanje glasi mogu li ju zaposliti u vlastitiom obrtu tako da na temelju toga dobije određenu naknadu za vrijeme porodiljnog?

 

Hvala unaprijed na svakom savjetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija