Jump to content

pravo služnosti


mare18

Preporučene objave

Molim pomoć!!!!!!

Prije 4god. suprug i ja smo kupili teren.Sastoji se od dvije čestice i obje su građevinske.Napravili smo kuću i uredili okućnicu s tim da smo na ulazu jedan dio terena ostavili za zajednićki ulaz nama i prvom susjedu.Prije dva dana sam dobila tužbu od tri susjeda koji traže pravo služnosti na kolnik

i to 4m širine jer smo mi njima zatvorili prilaz terenima koji čak,osim jednog terena,i ne graniće sa nama.Saznala sam da je jedan od njih prije 10-ak god.pa i više prolazio preko našeg i susjednog terena jer je kosio travu na svom terenu i to je jedino korištenje.Ostali tereni su šuma ali su u građevnoj zoni i obzirom da nemaju prilaz javnom putu nemože se za njih ishodovati lokacijska dozvola.Saznala sam i to da je jedna od naših čestica bila uknjižena kao put i to privatni koji je bio napravljen samo u svrhu dobivanja lokacijske za dva terena iznad nas.Oni su dobili novi put u zamjenu za tu česticu koja je ponovno uknjiženja kao šuma koju smo mi kupili.Neznam kakve su njihove šanse na sudu?Postoje i druga rješenja nihovog problema neznam zašo su izabrali ovo.Molim pomoć!!!! :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pokusajte razumno razgovarati sa Vasim susjedima i prezentirajte im Vase vidjenje. Moram Vam reci da je pravo sluznosti neosporivo pravo, ali u isto vrijeme Vi kao vlasnik imate pravo na nadoknadu u iznosu u kojem je Vas posjed koristen. Morate to napomenuti Vasim susjedima. U zavisnosti cime se na posjedu bavite moze se izracunati gubitak koji trpite i svaki sud na Vas zahtjev i profesionalno obrazlozenje ce presuditi u Vasu korist.

 

Ovo gore sve podrazumijeva da Vas susjed koristi svoju zemlju u poljoprivredne svrhe. Iz Vaseg slucaja ja vidim da Vasi susjedi zele da grade na svojoj parceli, pa je njihov zahtjev zapravo zelja da dodju do pristupnog puta. Svoj zahtjev mogu ostvariti samo na nacin koji odgovara Vama, uz punu kompenzaciju (kupovini zemljista po trzisnoj cijeni) koja opet je Vama prihvatljiva.

 

Nadam se da Vam ovo u osnovi pomaze da se odredite o problemu. Nemojte zaboraviti da strucnu i kvalitetnu pomoc mozete dobiti u mjestu Vaseg boravka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da,oni žele graditi.Danas san ponovno bila na terenu i saznala da sa istoćne strane imaju prilazni put od kojega ih dijeli samo jedan teren ali vlasnik tog terena odbio je da razgovara sa njima o ikakvim mogućnostima prelaska preko tog njegovog terena.do našega terena imaju još dva terena.Taj teren koji smo kupili prodavan je tri puta s tim da je prvu prodaju obavio otac od gosp.koji nas tuži.znači da je mogao svoj problem riješiti više puta ali je njima ovo oćito jedna od jeftinijih varijanti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Otidjite u Upravu za urbanizam i komunalne djelatnosti i pogledajte kakovi su planovi na papiru. Ukoliko Vasi susjedi ikada budu i blizu dobivanja dozvole za gradjenje, oni bi prvo trebali biti negdje i nekako skicirani.

 

S druge strane, Vas tuze (sto je vrlo ozbiljno, narocito ako nisu prvo sa Vama pokusali da sporazumno rijese problem, sto je nekulturno i vrlo nehrvatsko ponasanje), tako da i Vama savjetujem da potrazite strucnu pomoc i informirate se o problemu kojeg imate. Ja Vam samo povrsno mogu reci da Vas slucaj izgleda dobro po Vas (vidio sam ih dosta ranije), ali stvar postaje ozbiljna i morate si naci nekoga da cim prije nepristrasno udje u detalje spora i vidi kakve to karte druga strana ima u rukama.

 

Zelim Vam puno srece!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

i ja sam u sličnoj situaciji, ali mislim da su te tužbe više pokušaj zastrašivanja;

-najprije, pravo služnosti mora biti upisano da bi imala smisla tužba ukoliko vi to pravo uskraćujete

-ako susjedi nisu godinama koristili prolaz preko vaše čestice onda teško mogu dokazati štetu koju trpe zbog onemogućenog prolaza

-niste dužni dati prolaz ako postoji ikakava druga mogućnost pristupa njihovim česticama

 

ovo ne govorim kao strčnjak, već po čistoj logici i iskustvu;

nama je susjed prodajom dijela svoje pracele prodao i put do svog dijela oranice, sada bi on nakon 30 godina ostatak prodavao kao građevinsko zemljište za što mu treba odgovarajući pristup (do sada je prolazio po međi između naše i susjedne parcele)

ja se iskreno nadam da ne postoji zakon koji bi nas prisilio da mu , (čak i uz naknadu) damo pravo prolaza po našem posjedu jer u tom slučaju mi ne bi mogli npr,. ograditi okućnicu već je ostaviti otvorenu za njegov prolaz

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iskreno i ja se nadam da nećemo morati dati dio terena jer smo već pustili jedan komad za ulaz prvom susjedu.inaće baš on dijelom terena granići sa gospodom koja nas tuži tako da mi logika nikako nije jasna.njega ništa ne traže a nas tuže.stvarno ljudima svašta pada na pamet.obratila sam se odvjetnici pa će mo vidjeti.ona još nije pogledala papire da bi mi išta mola reći. ali objavit ću kako stvari idu dalje čisto da ljudi znaju šta se sve može desiti.zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija