Jump to content

"vožnja" u alkoholiziranom stanju


upsy

Preporučene objave

Daklem, ljudi pomagajte!

Prošlog ponedjeljka sam imala neku slavicu u firmi i odlučila s kolegicom uzeti taxi da ne vozimo ak si popijemo. Napominjem da smo susjede, dijeli nas cca 150 m. Dakle, ostavila sam auto pred njenom kućom i oko 2 kad smo se vratile doma krenem ja preparkirat auto pred svoju kuću. Već sam otključavala vrata od dvorišta kad banuše plavci i kak to već ide..., vozačka, prometna, jeste kaj pili, jesam al nisam vozila...jeste, mi vas vidli, ajmo puhat...opsa...0,88! Ja se krenula uvjeravati kak sam došla s taxijem itd. ali ne. I kako već to ide, 2000kn, 3mj vozačka.

Totalno sam očajna jer mi vozačka treba za posao, dijete vozim na drugi kraj grada u vrtić...uh...

Sutra mi ističe rok za žalbu, kaj da radim?

napominjem da u trenutku kad su me zaustavili nisam uopće bila u autu. U izvješću su napisali da su me zaustavili dok sam se kretala u smjeru zapada po autoputu, a sve se zbilo u pokrajnjoj uličici. I za finiš naivka je sve potpisala ne pročitavši :tikvan::vidiga: Help!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

to što si potpisala, čini mi se da ne znači baš puno, nego samo da si primila zapisnik, napiši prigovor i pošalji poštom preporučeno nadležnoj PP, dobit ćeš poziv na sud, i tamo objasni situaciju pred sudom, mislim da treba doći i policajac i tamo se lijepo raspraviš s njima

 

edit. u prigovoru nemoraš pisati zašto ga šalješ možeš napisati samo, da želiš da se provede rasprava kako bi se uzele u obzir sve okolnosti pod kojima se prekršaj dogodio...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...tak bum i napravila, ali kaj misliš imam li ikakve šanse da mi ostave vozačku, pa bum i kaznu platila ako treba, ili to sve ide u kompletu. Mislim, činjenica je da sam upravljala motornim vozilom :fajter: pod utjecajem alkohola...što me čini prekršiteljem zakona... može li sudac presuditi da mi se vozačka ne uzme? Btw, o pravu znam malo manje nego o nuklearnoj fizici :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost nemožete zadržati vozačku ako vas proglase krivim:-(.

Članak 299.

 

(1) Izvršenje zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom može se odgoditi na određeno vrijeme, osim za prekršaje iz članka 199. ovoga Zakona, ako tijelo koje je izreklo zaštitnu mjeru utvrdi da se, prema okolnostima u kojima je prekršaj počinjen i prema ponašanju počinitelja nakon počinjenog prekršaja, a s obzirom na njegovo ranije ponašanje u prometu, može očekivati da on i bez izvršenja te mjere neće ubuduće činiti prekršaje u prometu na cesti.

 

(2) Tijelo koje vodi prekršajni postupak, profesionalnim vozačima, instruktorima vožnje ako bi se bezuvjetnim izricanjem zaštitne mjere ugrozila njihova egzistencija, odgodit će izvršenje zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom određene vrste ili kategorije, osim za prekršaje iz članka 199. ovoga Zakona uz uvjet da počinitelj prekršaja u određenom roku, koji ne može biti kraći od jedne ni duži od dvije godine, ne počini drugi prekršaj iz ovoga Zakona za koji se može izreći zaštitna mjera.

 

Novčanu kaznu vam sud može umanjiti. Nažalost i sam sam bio žrtvom sličnog policijskog tretmana(sjedio u autu na parkingu i jeo) a policija mi napisala kaznu da sam upravljao vozilom.Tak vam je to nažalost,murjaci su moderni šerifi i tu se nemože ništa..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

alexavg je napisao:

Tak vam je to nažalost,murjaci su moderni šerifi i tu se nemože ništa..

Nažalost stvarno je tako. Još je protrkeljao kak cijela država funkcionira po sistemu mita i korupcije, a ja naivka em kaj nisam skužila, em kaj to što sam imala u novčaniku sigurno ne bi zadovoljilo potrebe dvojice korisnika državnog budžeta :crvenikarton:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Krivo alexavg objašnjava, ne računa se dan kada je uručeno rješenje, ako sam dobro shvatio rješenje je uručeno u utorak, pa se prvi dan računa srijeda.

 

Evo izvadka iz Zakona o prekršajima

 

1. Rokovi

 

OpĆenito o rokovima

 

Članak 123.

 

(1) Rokovi predviđeni ovim Zakonom ne mogu se produljiti osim kad to zakon izričito dopušta. Ako je riječ o roku koji je ovim Zakonom propisan radi zaštite prava obrane i drugih procesnih prava okrivljenika, taj se rok može skratiti ako to zahtijevaju okriv­ljenik ili branitelj pisano ili usmeno na zapisnik pred sudom, ili na isti način izraze svoju suglasnost da se rokovi skrate.

 

(2) Kad je izjava vezana za rok, smatra se da je dana u roku ako je prije nego što rok protekne predana onome tko je ovlašten da je primi.

 

(3) Kad je izjava predana poštom preporučenom pošiljkom, brzojavom ili drugim sredstvom (teleks, telefaks i sl.), dan predaje pošti smatra se danom predaje onomu komu je dostavljena. Smatrat će se da pošiljatelj izjave nije propustio rok ako primatelj poslanu izjavu nije dobio na vrijeme zbog pogrešnog rada uređaja za predaju ili prijam poruka, a za koji pošiljatelj nije znao.

 

(4) Okrivljenik koji je uhićen ili zadržan može izjavu koja je vezana za rok dati i na zapisnik kod tijela koje vodi postupak ili je predati upravi zatvora, a osoba koja se nalazi na izdržavanju kazne ili se nalazi u kakvoj ustanovi radi primjene zaštitne mjere ili odgojne mjere može takvu izjavu predati upravi ustanove u kojoj je smještena. Dan kad je sastavljen takav zapisnik odnosno kad je izjava predana upravi ustanove smatra se danom predaje tijelu koje je nadležno da je primi.

 

(5) Ako je podnesak koji je vezan za rok zbog neznanja ili očite pogreške podnositelja, predan ili dostavljen nenadležnom prekršajnom tijelu prije proteka roka, pa nadležnom sudu stigne nakon proteka roka, uzet će se da je podnesen na vrijeme.

 

Računanje rokova

 

Članak 124.

 

(1) Rokovi se računaju na sate, dane, mjesece i godine.

 

(2) Sat ili dan kad su dostava ili priopćenje obavljeni, odnosno u koji pada događaj od kada treba računati trajanje roka ne uračunava se u rok, već se za početak roka uzima prvi sljedeći sat odnosno dan. Kao dan računaju se dvadeset četiri sata, a mjesec se računa po kalendarskom vremenu.

 

(3) Rokovi određeni po mjesecima, odnosno godinama završavaju se protekom onog dana posljednjeg mjeseca, odnosno godine koji po svom broju odgovara danu kad je rok počeo (sukladno stavku 2.). Ako nema tog dana u posljednjem mjesecu, rok se završava posljednjeg dana tog mjeseca.

 

(4) Ako posljednji dan roka pada na državni blagdan ili u subotu ili u nedjelju, ili u koji drugi dan kad državno tijelo nije radilo, rok istječe protekom prvoga sljedećeg radnog dana.

 

 

Članak 206.

 

(1) Protiv prvostupanjske odluke ovlaštene osobe mogu podnijeti žalbu u roku od osam dana od dana dostave prijepisa odluke.

 

(2) Ako je odluka dostavljena i okrivljeniku i njegovu branitelju, ali u različite dane, žalbeni rok računat će se od kasnijeg dana.

 

(3) Pravodobno podnesena žalba ovlaštene osobe odgađa izvršenje odluke.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@okan: U pravu si,ali ja nisam mislio na to na šta ti misliš:), rekao sam da se računa dan kada je uručeno rješenje a ne dan kada je napravljen prekršaj(i tu sam naveo da se računa utorak jer je tada dobila rješenje). A rok je lako izračunati,datum koji piše plus 8,znači 12.12.2008 do ponoči:-).

Sorry ako sam krivo shvačen,kolega okan hvala što ste pojasnili ako je netko dvojio

pozdrav;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, ovako. Kao prvo ja im ne bi pristala na alko test jer u trenutku kad su ti prišli nisi upravljala motornim vozilom. Drugo, kad se to već desilo nikako nije trebalo potpisat zapisnik u kojem ne stoji istina, a upravo činjenica da si potpisala zapisnik (zna se da se time slažeš s onim što je navedeno iznad potpisa) vrlo je otegotna stvar. Mogu te murjaci vidjet da voziš, međutim tko ti može dokazat da nisi popila tek kad si došla na dvorište. Zna se da test odmah pokaže konzumaciju alkohola. Međutim to je sada kasno jer si u zapisniku potvrdila navode policije. Po meni ti jedino preostaje NIKAKO NE PRIZNATI KRIVNJU I NAVODE POLICIJE NA SUDU jer se onda nećeš moć žaliti na pogrešno utvrđeno činjenično stanje. Možda naletiš na normalnog suca pa ti zbog olakotnih okolnosti, dosadašnje nakažnjavanosti i sl. odredi manju kaznu. U svakom slučaju, baš me zanima ishod. Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ivy, već par minuta nakon potpisivanja došlo mi je da lupam glavom u zid zbog vlastite bedastoće i bezizlaznosti situacije :glavomozid:, al jednostavno su me zmantali...

Nemam nikakvog iskustva (ni dobrog ni lošeg) s murjom pa u prvom trenutku nisam ni pomislila da mi žele nekaj natrkeljati.

Prva pomisao je bila da me hoće pitati za neku adresu, ili da se nekaj u kvartu dogodilo pa provjeravaju dal sam kaj vidla.

Dok mi se lampica upalila već je bilo kasno. Probala sam ja njima objasniti kak stoje stvari, al se nisam htjela svađati nasred ceste... :tikvan:

Sad sa ponosom :-D mogu reći da iskustvo imam :-D i da drugi put :-D nebum istu grešku ponovila. Nebum platila taxi već bum išla svojim autom i držala oči širom otvorene :smijeh:

Kaj na prvo saslušanje dolaze i panduri? Čisto da se pripremim :fajter:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija