Jump to content

kažnjivo djelo nedopuštene uporabe autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača


zbunjena_

Preporučene objave

"Noću sa subote na nedjelju, oko dva sata, osječka je policija u suradnji s Državnim inspektoratom i Poreznom upravom, u raciji u ugostiteljskom objektu Oxygen oduzela ukupno 268 piratskih glazbenih CD-ova. Zbog sumnje da su počinili kažnjivo djelo nedopuštene uporabe autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača, tri osobe, 25-godišnjak iz Splita i dva 22-godišnjaka iz Osijeka, bit će kazneno prijavljene."

 

 

izvor: net.hr

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

decki koji su organizirali party, dali su sljedecu izjavu:

 

 

"Kao sto je vas vecina i cula ili citala, u subotu 15.12.2007. na Glechudesa partyju u clubu Oxygene u Osijeku gdje su gostovali DJ AHMAAD (Sarajevo) i DJane REA (Split) provedena je policijska racija koja je privela i domace i gostujuce DJ-eve zbog koristenja piratskih CDova.

Naravno CDovi su zapljenjeni, a da bi stvar bila gora, uzeli su i laptope s kojih se nije pustala glazba... I s kojih se nije ni trebala pustat glazba... hmm...

Posto znam da ovdje ima dosta DJ-eva bitno je napomenit da se na tim CD-ovima nalazi dosta glazbe sa beatporta, sripanih ploca i glazbe dobijene od samih producenata ili cak i nase produkcije, ali to nas nitko nije ni pitao... Sve su tretirali kao ilegalnu glazbu...

 

U hrvatskoj nije tesko naici na probleme kada se bavis nekim vidom umjetnosti, a u zadnje vrijeme mogu slobodno reci POGOTOVO GLAZBOM jer i pri kupovanju ploca, sto je legalan put, drzava uzme svoj ne skromni danak i na taj nacin gusi takav hvalevrijedan i sve rijedje vidjen oblik DJ-inga u hrvatskoj! Za one manje upucene da navedem da cijena jedne ploce zna varirat od cca 65 pa do 100 kn pa nek mi neko kaze kako to da cijena artikla, u ovom slucaju vinyla, koji u vecini slucajeva ima istu cijenu bilo gdje u svijetu... Osim u hrvatskoj...hmm... Tako da smo mi osobno placali sve varijacije sto se tice iznosa. Zamislite da je jedan dan npr. majoneza 5, a drugi dan 10kn... U istoj trgovini...

 

Da nas ne bi neko krivo shvatio ili krivo protumacio, ne zelimo anarhiju, shvacamo carinu, shvacamo zakone i provedbu istih, shvacamo i ZAMP iako sumnjam da je ijedna kuna otisla onim artistima cija smo mi djela pustali i koje mi postujemo, ali ako ova "pravna drzava" zazmiri na jedno pa cak i na oba oka samo osobama koje nose bitna prezimena i ako je ne tolerantna na kretivne mlade ljude onda sumnjam da "idemo dalje"... Osim u smislu TKO JE SIJEDECI?!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stvari su što se tiče zakona i propisa prilično jasne. Problem je što se propisi krše i ignoriraju pa se stječe dojam da isti i ne postoje. Nitko neće nikoga teretiti zbog jednog piratskog cd-a, ali ako netko na javnom mjestu ima hrpu glazbe pribavljene ilegalnim načinom te ju izvodi bez odobrenja autora, bez plaćanja naknade, a za to sami dobivaju naknadu, sve je jasno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sizif..ne znam koliko su upucen u posao dj-a..

Naime, postoje mnogobrojne internet stranice na kojima dji KUPUJU glazbu, sasvim legalno...mnogi kupuju i ploce, a zatim, radi prakticnosti, glazbu sa tih ploca prebace na cd-to nije ilegalno, oni su plocu platili, dakle, placena je naknada.

 

to nije piratizacija..

 

isto tako, nije piratizacija, to sto su na cd-ima imali glazbu koju su oni sami stvorili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa što se navedenog tiče mislim da ste u pravu, mora se raditi o zaštićenoj glazbi.

To policija kad se zaleti ne pita šta je šta već uzima sve pa se kasnije utvrđuje o čemu se radi.

Što se tiče kupovine ploča i snimanja na CD to stoji, međutim u pravilu se dopušta umnožavanje za vlastite potrebe i javno reproduciranje nije dopušteno.

Zanimljiva tematika, u svakom slučaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"međutim u pravilu se dopušta umnožavanje za vlastite potrebe i javno reproduciranje nije dopušteno."

 

 

a kako da dj obavlja svoj posao ako nece reproducirati glazbu (tudju a i svoju)? u tom i je bit djinga, pustanje glazbe!

 

tek kad se dogode ovakvi i slicni dogadaji, zapravo se otkrije koliko je ZAMP pun rupa...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dopušteno vam je imati za sebe takve CD-ove, ali postoje posebni propisi na koji način možete reproducirati te pjesme u javnosti. O tome malo tko vodi računa, a ipak je dužan.

U tome se razlikuju perofesionalci i amateri (nije mi smisao nikog vrijeđati jer amatere smatram velikom vrijednošću u svakom području)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sizif..ne znam koliko su upucen u posao dj-a..

Naime, postoje mnogobrojne internet stranice na kojima dji KUPUJU glazbu, sasvim legalno...mnogi kupuju i ploce, a zatim, radi prakticnosti, glazbu sa tih ploca prebace na cd-to nije ilegalno, oni su plocu platili, dakle, placena je naknada.

 

to nije piratizacija..

 

Moraš shvatiti da ono malo "c" u kružnici ( © ) nije samo ukras. I ono "All rights of the producer and the owner of the work reproduced reserved. Unauthorized copying, hiring, lending, public performance and the broadcasting of this record prohibited." Ne znam koliko si upućen u engleski jezik, ali to bi značilo da je zabranjeno ono što se kod nas radi i što je opće prihvaćeno. I to nije zabranjeno samo zato što se netko u tvornici cd-a ili vinil ploča sjetio da se time može popuniti prostor na nosaču zvuka, već zato što je isto zabranjeno i domaćim, hrvatskim propisima kao što su Zakon o autorskom pravu, Zakon o autorskom i srodnim pravima i naposlijetku Kaznenim zakonom.

 

Svjestan sam da se time ograničava kulturni duh i pozitivna energija usmjerena ka stvaralaštvu i umjetničkom izričaju, ali samo se treba staviti u položaj potencijalnog autora kojem neki klinac s kvazi-titulom dj-a pravi sprdačinu od djela u nekoj lokalnoj birtiji. Ne bi ni tebi bilo svejedno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ur missing the point..

 

decki su vecinu glazbe kupili na beatportu

(naravno, nasi dragi policajci a i pravosudni djelatnici nemaju pojma sta je to)

 

beatport je online music shop, s cije stranice mnogi hrvatski i svjetski dji, KUPUJU glazbu no razlika je u tome sto ne dobivaju klasican racun, nego potvrdu e-mailom da je doticna stvar (glazba) legalno kupljena..

 

e sad, sto se reproduciranja tice, nisam upoznata sa zamp-om previse, pa me zanima kako zapravo taj zakon ureduje dio koji se odnosi na reproduciranje? dali netko zna odgovor?

 

u kratko govoreci, to bi znacilo da svaki dj, prije svake svirke mora na neki nacin prijaviti sto ce svirat kako bi se utvrdilo dal je sve legalno, zar ne? a kome bi to trebao prijaviti? :-?

 

 

i da se razumijemo, nisam dj, samo imam mnogo prijatelja koji su tim vodama i koji su ostali sokirani ovim dogadajem..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ZAMP nije zakon, već kratica od udruge "Zaštita autorskih muzičkih prava". O njima možeš sve pročitati na njihovoj službenoj web stranici www.zamp.hr

 

U pravilu bi se svaka javna izvedba trebala zamp-u prijaviti, tj. trebao bi ju prijaviti organizator. Obrasci za prijavu mogu se naći na toj istoj stranici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ok, moj propust za zamp..kao sto sam rekla, nisam upucena u to...zato i jesam dosla ovdje cuti misljenja ostalih koji su obavjesteniji vise o tom podrucju..

 

dakle, ti govoris da svaki put, prije nastupa dj-a, organizator mora prijaviti svirku? dobro, to je u redu...tako se kontrolira dali je sva glazba koju koristi legalna..

 

hm, a dal se ta prijava placa?

i dal je ta prijava (obrazac koji ispunjavaju) zapravo "odobrenje" za reproduciranje necije glazbe javno?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

poštovana zbunjena

sve odgovore na svoja pitanja možeš naći u Zakonu o autorskim i srodnim pravima, kaznena odgovornost temelji se na članku 230 i 231 Kaznenog zakona.

dakle, nije bed i da dj ima sve legalne cd-e ali kao što ti je rečeno oni nemaju pravo na reprodukciju u javnosti jer i to predstavlja kršenje autorskih prava, jer jedino autor ili osoba na koju je autor prenio svoja prava ima pravo na takovu djelatnost, a dj ako žele reproducirat moraju preko organizatora, kao što je sizif rekao to prijavit zampu, koji u vjerojatno za takvu izvedbu opali neki paušal i onda je sve legalno.

što se tiče da dj zbog praktičnosti snime na drugi medij muziku- ne može-pročitajte si dobro čl 230 i 231 Kaznenog zakona i Zakon o autorskim i drugim srodnim pravima.

pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U sustavu autorskopravne zaštite (kolektivne zaštite), postoje dva najveća "prava", mala prava (pravo javnog priopćavanja čl. 21-30 ZAPSPa) i mehanička prava (pravo reprodukcije i distribucije čl 19 i 20). Ostala bi bila tzv velika prava, sync pravo (prerada) i dramsko-scenska prava. Ovo što vi govorite da je bilo plaćeno je pretpostavljam naknada za mala prava koju taj kafić plaća mjesečno Zampu s obzirom na veličinu kafića i radno vrijeme. Znači to je platio vlasnik kafića (ako je) i zato vam je bio dopušteno puštati glazbu na javnom mjestu. Uzmite na znanje i da je nešto veća naknada kad se radi o plaćanju malih prava za uživo bandove ali nisam siguran kako je s DJima tj mislim da njih uopće nema u cjeniku.

 

Drugo je pitanje da li je glazba puštana sa legalnih nosača zvuka i tu se radi o pitanju zadovoljenja mehaničkih prava. Činjenica da ste kupili glazbu sa interneta je opravdavajući razlog ali kako mislite dokazati da ste ju legalno kupili. U tom bi slučaju bilo sa stajlišta ozbiljnog DJa uputno da si sačuva potvrde računa koji su mu stigli putem e-maila (kao što i svi drugi ljudi koji se bave nekim poslom imaju poslovne knjige), to ne bi trebao biti neki problem. Jednako tako i ako kupuje sa fonoteke recimo stižu mu potvrde putem e-maila.

Za drugi slučaj, ako si je glazbu prebacio s ploče koju ima original, dovoljno je da pokaže da ima original ploču i u tom slučaju niti na takvoj glazbi nema problema. Dopuštena je reprodukcija (snimanje) jednog ili par primjeraka originala kojeg imate. No, ako takve kompilacije korisitite javno, da bi si olakšali život prilikom gaže, morate ih odmah nakon te gaže izbrisati (efemerne snimke). Nešto slično imaju i radio postaje jer su i oni prebacili glazbu na medije s kojih putem compa puštaju glazbu (tu je situacija trenutno takva da se na to "žmiri" budući da oni to trajno pohranjuju na hard discove što ne bi smjeli).

Treće bi bilo, naravno, da se radi o klasičnoj pirateriji koja je nelegalna, za koju nemate dokaz o podrijetlu a za koju se i kazneno odgovara.

 

Kod nas je ta stvar s DJima još nerazrađena budući da ne možete dobiti naljepnicu kojom ozakonjujete sadržaj svog hard disca (kao što je to slučaj s onim jukeboxima koji stoje po kafićima) i mislim da upravo zato DJi moraju postupati s povećanim oprezom jer -ignorantio iuris nocet-

Koliko znam o tome često se događa da ljudi padnu zbog jedne pravne stvari, uzmu im laptop i kad ga otvore nađu im tamo hrpu presnimljene glazbe za koju im onda nakače još jednu kaznenu prijavu za povredu autroskih prava. Nešto kao Al Capone za porez :-) iako mislim da nam se to svakome može dogoditi i da mi sigurno tad ne bi bilo do smijeha...

Nažalost niti suci nisu educirani oko autorskog prava pa se često događa da traže savjet sa svih strana kako da presude (tu naravno mislim na manje sudove gdje nema specijaliziranih sudaca).

 

No, vjerujem da ukoliko imate odgovarajuće potvrde ili originale, lako ćete dokazati da se radi o legalnim izvorima zvuka. Ako ne, trk u dućan (pravi ili virtualni) prije parnice i gurnite im ih pod nos...

 

LP

ex intellectual property apprentice

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ajde da se i ja uključim, kažu više glava više zna...

kafići obično imaju ugovor sa zamp-om, to mi je poznato, to se gleda u nadzoru..

za DJ-eve nemam iskreno pojma,ali kao što veli rokoprc, ako je za tu večer bio ugovor sa zamp-om potpisan, to se predoči...iako zaista nisam čula za jednonoćni/dnevni ugovor za zampom, sorry

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija