Jump to content

Tolerancija kod mjernih uređaja policije???


Tovar13

Preporučene objave

Uhvaćen sam sa 121 km/h u naseljenom mjestu gdje je dopuštena brzina 60 km/h. Policajac je izmjerio brzinu sa laserom traffipatrol. Ako je tolerancija, sigurnosna razlika kod mjerenja brzina iznad 100 km/h 10% u mom slučaju 12 km/h, znači da sam vozio 109 km/h, a dotični policajac je naveo da sam vozio sa 110 km/h. Sa 109 km/h mi je kazna 700 kn i 2 kaznena boda, a sa 110 km/h 2000 kn, 3 kaznena boda i zabrana upravljanja vozilom 6 mjeseci. Sad me zanima da li se mogu braniti pred sudom da mi je policajac krivo izračunao toleranciju i na račun toga proći sa puno bezbolnijom kaznom jer mi je vozačka dozvola potrebna za posao?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tovar,

 

Za koji te stavak terete (pročitaj dobro)?

 

(3) Novčanom kaznom u iznosu od najmanje 3.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom u naselju kreće brzinom koja je dvostruko veća od dopuštene, ako pri tom prelazi brzinu od 100 km na sat i izreći će mu se zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom od tri mjeseca do godinu dana te pet negativnih bodova.

 

(4) Novčanom kaznom u iznosu od najmanje 2.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom na cesti u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine i izreći će mu se zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju do šest mjeseci i tri negativna boda.

 

(5) Novčanom kaznom u iznosu od 700,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom na cesti u naselju kreće brzinom koja je za više od 30 do 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine i izreći će mu se dva negativna boda.

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma ok, mislim da je covjeku sve to jasno.

 

Tereti ga se prema cl. 4, a on smatra da bi ga se trebalo teretiti prema cl. 5.

 

U svakom slucaju prema čl. 6. Pravilnika o mjeriteljskim zahtjevima za mjerila brzine vozila u cestovnome prometu (NN 38/2001): Sigurnosna razlika kod mjerenja brzine za brzine do 100 km/h iznosi 10 km/h, a za brzine veće od 100 km/h iznosi 10 % izmjerene brzine.

 

Sto znaci da bi brzina temeljem koje mu se odreduje kazna (izmjerena brzina umanjena za sigurnosnu razliku) trebala biti 108,9 odn. 109 km/h sto znaci da nema temelja da ga se tereti prema čl. 4 (stovise, koliko ja vidim i koliko su me naucili matematiku cak i da je brzina bila 110 km/h opet ga se ne moze teretiti prema cl 4. jer ta brzina nije za VISE od 50km/h veca od dopustene)..

 

Ono sto u svakom slucaju treba uciniti jest uloziti prigovor u zakonskom roku.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, a max kazna je upravo onakva kakvu Tovar želi i kakva je Zakonom propisana. Prigovor na suprotno podnesen optužni prijedlog bio bi i legitiman i osnovan.

 

Za sada Slavko tvoje želje nisu ostvarive, no obzirom na ove prijedloge koje čujem (mislim na novi Zakon o sigurnostiblablabla) uskoro bi i ovo što si naveo trebalo biti realnost.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tovar13 je napisao:

Normalan sam vozač sa 10 godina iskustva, nikad saobraćajka, nikad vozačka oduzeta, ne divljam niti imam želju divljat u prometu. A da vidite mjesto gdje sam zaustavljen, do prve kuće je 4 kilometra a pravac je dug 6 km. A tko je tamo stavio ograničenje 60 nema veze sa svojim poslom.

 

Ak je tako,možda možeš prigovarat da nije naseljeno mjesto,jasno je definirano šta se smatra naseljem. Pa proučite i to,jer kazna vam je bitno manja u tom slučaju

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Čovjek je kriv i to ne poriče, ali zar prijeki sud???

 

Rubens ima pravo, neka čovjek dobije kaznu, ali onu zakonom propisanu.

 

Ali, "vi pravednici", kao što je Rubens i rekao, imat ćete prilike postati mučenici s novim ZOSPNC. Kako je ministar rekao na saboru, novi je zakon radi brže naplate i rasterećenja Visokog prekršajnog suda, a NE RADI PRAVENIJEG SUĐENJA i osuđivanja stvarnih krivaca. A "sačekuše" na cesti radi naplate ne biraju krive od pravih, već redom, pa da se naplati harač.

 

Dakle, Slavko, sjetimo se one biblijske o trnu u tuđem oku i brvnu u vlastitom.

 

Sretno svima nama! :sudac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Takvima kao što ste vi prema mom osobnom mišljenju treba trajno oduzeti i vozilo i vozačku, iako moje mišljenje nema veze sa Zakonskim propisima.

Nažalost Hrvatski su Zakoni dobri, ali ih se niko ne pridržava.

Probajte to napraviti u Sloveniji. Za to bi dobili 1000 EUR kazne, te zabranu prometovanja za vrijeme od godinu dana.

Što bi se desilo da je Vama u vašem naselju sa 120 km/h takav kao vi pregazio dijete???

Dakle, A vaša vizija o pogrešnom postavljenom prometnom znaku, pogrešan je zato jer se to vama desilo!

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisi u pravu, sačekuše nemaju cilj da se napune državni proračuni. Nitko te neće kaznit ako se pridržavaš ograničenja u prometu, ako si vezan, ako nisi pijan i ako ne držiš mobitel na uhu.

Naravno, ukoliko imaš uredno registriran automobil.

Nažalost, u RH na cestamma prema izvješću Policije ima 29 % neregistriranih automobila na cesti, svaki drugi vozač ima mobitel u ruci, svaki 2 vozač pokazuje snagu svog vozila.

O nekulturi vozača da i ne govorim. Kazne za takve svinjarije treba podesetorostučiti.

Najbolje je napravio Japan. Tamo postoji strahovita kultura vožnje. U jednom 13 milijunskom Tokiju gdje se na ulicama dnevno kreće više od 10 milijuna vozila, ima manje prometnih nesreća nego u Zagrebu.

Tamo je sada na snaz Zakon o mobitelima. Tako dugo dok motor automobila radi, od mobitela nema koristi jer je blokiran.

Zakaj se kod nas to ne uveedei??

Nažalost najveći problem u prometu u RH je nekultura vozača, i prometzna i opća. Nikakve slabe ceste, crne točke i kaj ja znam kakve glupostii se navode kao razlog.

 

Upamtite!

Ukoliko je ispred oštrog zavoja postavljen znak za 40 km/h, on će se bez ikakovih posljedica savladati i sa 70 km/h. jer je tajko i projektiran, ali sa 130 će već malo teže. I onda se pišu gluposti o nekim crnim točkama.

Zaključak, KAJ GOD!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost gospodine, niste u pravu, a vrlo je vjerojatno da ćete i na vlastitoj koži osjetiti novi ZOSPNC i Prekršajni zakon čak i ako vozite strogo po propisima. Osobno, u jednoj sačekuši su mi izmislili da sam preticao preko pune linije, a jednom mi pokušali prišitii da sam vozio 109 Kmh gdje je dozvoljeno 60. Stvarno sam vozio 70, dakle bio sam u minimalnom prekršaju, ali su mi oni radi iznude pokušali prišiti 109. POznato mjesto kod Vukove Gorice, kada je tamo završavala autocesta, smjer prema Bosiljevu. Drugi dan sam od kolega mogao samo pokupiti informacije koliko su im dali u džep da izbjegnu kazne (tada, od 150 Kn do 250 Kn).

 

Ali, veselim se vašem optimizmu

 

Što se tiče nesreća, pogledajte malo statistike u demokratski država i vidjet ćete da, kada bi se primjenili kriteriji stvarnog utvrđivanja krivnje za nesreću naši bi vozači bili tu negdje u prosjeku. Naime, kod nas je u 95% nesreća kriv vozač, a u demokratskom svijetu oko 33%. Iz naših bi se statistika moglo zaključiti da se u Hrvatsku uvoze visoko kvaliteteni automobili koji se uopće ne kvare, a da su nam ceste bez rupa i savršeno projektirane......

 

Pa i sami ste rekli da postoji visoki broj neregistriranih automobila na estama, za koje se može pretpostaviti i da su neispravni. Kada takav automobil prouzroči nesreću, vrlo je vjerojatno da je često slučaj da se nesreća desila zbog same neispravnosti vozila. Naravno, ovdje je posredna krivica i vlasnika koji ga nije registrirao, ali direktan uzrok za nesreću ne može biti činjenica da automobil nije registriran, već njegova neispravnost.

 

Sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija