Jump to content

Kako si pomoći?


sambomi

Preporučene objave

I ima li uopće pomoći? Živim na selu, imam ADSL jedinu mogućnost, koristim se internetom često makar sam u "najboljim godinama". Prateći potrošnju tog interneta ustanovila sam da čim uključim stroj meni idu impulsi.

Da pojasnim.Ako uključim kompjuter i igram vlastite igrice kupljene u dućanu, on vrti te bajte. megabajte itd.Ugovor mi je na 1 GB jer mi je dijete na njihovim informacijama lijepo objasnilo da mi je to dosta, ako nije svaki slijedeći je 20,00 kn.Znači shvatila sam to i prihvatila.Trebalo mi je godinu dana da shvati, da meni taj ADSL svaku minutu uključivanja računa kao da sam na internetu.Uvijek mi gore one 3 lampice i osim toga vidim da kad kćer sve isključi, tj izađe sa interneta samo stroj ostaje uključen oni šibaju impulse.

O čemu se tu zapravo radi?Imaju li pravo na to?Zar ja ne mogu igrati svoje igrice legalno kupljene u dućanu bez da im platim? MIslim da je to netko tako spojio, tj. da oni to tako spajaju iako im svaki slijedeći GB stoji tek 20,00 kn. I nije stvar u novcu. Masu puta ja volim slušati neke emisije na TV-u i igrati igrice.Trebam li i za to plaćati?

Ili da im istovarim svoju mirovinu pa bude mir.

Svaki odgovor je dobro došao jer mislim staviti prigovor T-comu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

lampice koje su upaljene i titraju, znak su da adsl radi ispravno a ne da skida impulse. Impulsi se broje samo kad skidate (download) podatke sa interneta, a ne naplaćuje ako samo surfate internetom ( osim ako ste na stranicama koje se naplaćuju). Ako nije preosobno, koliko vam iznosi mjesečni račun za adsl?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1GB prometa...napominjem ...PROMETA...

to znači i download i upload...

 

a što se tiče gledanja TVa preko interneta...otprilike...po satu skidate od 10-15 GB...pa sad...vi gledajte...

 

ako igre igrate online...i gledate TV...a uz to i volite malo surfati pa malo skidati...preporučam vam da uzmete Flate Rate...pa ožeži sestro koliko očeš...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije svega trebate poznavati neke osnove rada na internetu. Nije to samo ući na internet i izaći iz interneta. Ukoliko se logirate (uđete) na internet onda morate znati da automatski čim ste otvorili Internet Explorer ili neki drugi browser odmah počinje potrošnja prometa. Svakim klikom, odnosno otvaranjem neke stranice (surfanjem) promet Vam se dalje i dalje samim surfanjem povećava. Dakle dovoljan je jedan klik na bilo koju stranicu da Vam promet teče. Ukoliko igrate neke igrice, morate znati da bi onda bilo najpametnije da se odlogirate (isključite) sa interneta jer mnoge igre nude mogućnost nadogradnje (update) pa ako ste na netu dok igrate, igra se može sama nadograđivati i trošiti Vam promet, a da ako ne poznajete dobro npr. engleski Vi toga niste niti svjesni. Isti je takav slučaj kod instaliranih antivirusnih programa, antispay ili drugih programa za zaštitu Vašeg računala koji se logično moraju nadograđivati (i trošiti nešto prometa) zbog svakodnevne pojave novih virusa na netu. Također, ukoliko radite download-upload morate voditi evidenciju što skidate i koliko skidate sa net-a, kao i veličinu e-mail poruka koje dobivate i šaljete.

 

Znači kako sam rekao, čim otvorite Internet explorer počinje teći promet svakim klikom.

 

Program za vođenje evidencije potrošnje prometa Vam je u prethodnim postovima ponuđen, i možete ga skinuti i ovdje ili u prethodnom postu.

 

Dakle, ukoliko mislite da se samim surfanjem ne troši promet onda ste u krivu.

 

Download i upload su nešto drugo. Kod downloada i uploada uglavnom imate odmah uvid koliko ćete potrošiti, međutim kod surfanja ne, sve dok se nakon surfanja ne odlogirate i ponovno ulogirate na internet i izvršite provjeru prometa.

 

Također, maknite kvačicu sa prozora u kojem Vam je naredba "Connect automatically" ukoliko se na taj način povezujete na mrežu.

 

34395832uh8.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo isprika što par dana nisam bila tu, ali proljeće je stiglo na moj vrt.

Hvala svima na odgovorima, no mislim da me se nije dobro shvatilo.Ja se služim internetom kao netko tko zna čitati smo velika slova, nešto engleskog znam (dobro) i tu nije problem.

Mrljaavac, vi mi velite da je dovoljan klik na jednu stranicu.OK.A što kad ja ne kliknem i igram svoje vlastite igre.

Ono što sam ja zaključila je da čim upalim "ssstroj" meni gore sve trri lampice na onom modemu.Znači računaju mi se ti bajti.Kad čitam novine i lunjam OK ja sam na internetu. Onda se isključim na START, pa ISKLKJUČI RAČUNALA, ali ne gasim onaj gumbić na "stroju".Gdje sam onda? Na internetu , jer dok skuham ručak oni meni računaju sate provedene. A to sam otkrila preko t-com usera i vidjela da mi broje 8 sati na internetu.

Onda sam pisala, kad sam stvarno ulazila na stranice, a kad sam se samo igrala. I naravno to je pitanje.Očito je meni složen ADSL tako da čim uključim stroj broje mi se bajti (ili nešto).

Inače imam plaćen 1 GB i nisam to prešla jer ni ja ni moja obitelj ne skidamo skoro ništa, TV ne gledamo, samo se ustvari služimo za maileove, čitanje i njuškanje i kćer ponekad skida glazbu. U godinu dana nismo prešli i nije stvar u plaćanju, plaćamo 100,00 kn za 1 GB i ako pređemo platili bi još 20,00 kn za slijedeći GB.To su nam objasnili i to stoji.

Mene muči više to da li je kod svakoga tako ili ne.

Virni program imam sve ono što t-com daje plus neki NORD32 koji mi je nećak stavio i to sve štima.U pola godine pokupim 3 virusa, a nekad ni to.

Znam da se surfanjem troši, ali da li se troši i igranjem karata, zume i sl. koje sam kupila i instaliri su mi ih.Znači u kompiću su kao i digitron npr.

Znači ja ne otvaram internet explorer, ja samo upalim stroj i npr. igram karte ili igre čije ikone mi se pokažu na ekranu. Ne ulazim ni u Google, ni u Mozilu ni u šta.

Jesam li u pravu da to nije OK? Još ih nisam zvala da pitam jer nisam baš pri vremenu.

Svaki odgovor mi je dobro došao, a G.Mrljavac bili ste iscrpni pa ću vaš odgovor još malo "Studirati". :klanja::pravila:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa kako sam već naveo. Dok igrate igre, a povezani ste (konektirani) na internet, ne morate uopće surfati, a da se igre same nadograđuju i da troše promet. Isto tako Nod32 (nije NORD32 ;-) ), a i drugi programi imaju opciju automatic update i mogu se automatski dograđivati, a da Vi do i ne znate. Antivirusni programi se u pravilu sami nadograđuju zbog svakodnevne pojave novih spyware-a, osim ako tu opciju ne isključite.

 

Kada isklljučujete računalo možete ga ostaviti u "Stand-buy" modu ali onda se čuje buka ventilatora (ukoliko nemate vodeno hlađenje) i onda ventilatori skupljaju prašinu i to sve pada na matičnu ploču i ostale dijelove računala pa je najbolje da računalo uvijek gasite na "Shutdown" ili "Turn Off". Ima tu još dosta toga..........................

Možda Vam je i namješteno tako da kada se računalo upali i podignu windowsi, automatski se povezuje na internet, a poslao sam Vam sliku kako da to isključite ukoliko se na taj način povezujete.

;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mrljavac sorry za onaj r, da NOD je. I imam ventilator, šumi, zuji što me smeta, a naravno za vodeno hlađenje nisam ni čula.Očito ne znam čitati ni velika slova.

Ali pitam: kako ja mogu kupiti igricu u dućanu, instalirati (drugi) i da imam ikonu za nju i da sam onda konektirana na internet? Da li je to moguće?. Milsim da me to muči. :-x:-x

Ne želim ja vama uzimati vrijeme gasim komp do kraja i palim kad mi treba.

Hvala na onome što ste mi poslali, sada ću imati posla da to studiram.

Ali ipak, zanima me kako se mogu nadograđivati igre koje su u kompjusteru (one glupe karte ili ono što sam kupila i "ugradial".Jasno mi je za jednu igru koju sam silno htjela kupiti BEjeweled (ako nije dobro pisano sorry) pa su mi je skinuli i imam šta imam. Ukrali su je ustvari jer ja ju ne mogu kupiti, skinuli smu mi je i kužim da kad igram uđem svaki put u internet (velite da se nagograđuje).

Milsim ipak d a sam nepismena i da trebam biti zadovoljna s ovim što imam.

Isto tako mislim da je naštimano da čim se uključim sam na internetu, jer ja sam mali potrošač i meni to nije bitno, stručnjaci kao vi to kuže i znaju provjeriti.

Nazvat ću ih , saznati šta oni govore i javiti ću se.

Mrljavac, puno havala, pomogli ste mi i shvatili ste što pistam ustvari.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Krivo je ono čim se uključim u internet.

Meni je internet kad čitam novine, kćer se dopisuje, gleda nešto ništa konkretno jer smo stvarno "nepismeni". suprug gleda E-pravosuđe jer su mu krivo knjižili ostavinu na mamu.

Ne očekujem da se netko zamara mojim problemom, no ima vremena naučit ću još nešto.

Hvala u svakom slučaju na pomoći.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija