Jump to content

Isplata otpremnine MUP


pravedni

Preporučene objave

darkoh:

mup isplačuje tri proračunske osnovice, a za druge tri se mora tužiti. moj prijatelj je tužio i još čeka rješenje tužbe.

 

Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike:

 

"Članak 45.

 

Službeniku i namješteniku koji odlazi u mirovinu pripada pravo na otpremninu u visini tri proračunske osnovice."

 

Ovo je riješeno uopćeno, nigdje se nenavode posebna prava HRVI, baš me zanima temeljem koje pravne osnove je tvoj prijatelj pokrenuo tužbu, ako je moguće napiši.

 

Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prijatelj mi je trenutno na moru, ali mislim da u čl.86.st.1. zakona o radu stoji da djelatniku poradi odlaska u mirovinu zbog opće ili profesionalne mirovine pripada otpremnina u dvostrukom iznosu koji bi mu inaće pripadao.

na ovom forumu imaš dosta tema vezanih za isto, a isto tako mislim da ima forumaša koji su više upučeni u problematiku... 8-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Darkhok, čl. 86. Zakona o radu glasi:

 

"(1) Radnik koji je pretrpio ozljedu na radu, odnosno koji je obolio od profesionalne bolesti, a koji nakon završenoga liječenja i oporavka ne bude vraćen na rad, ima pravo na otpremninu najma­nje u dvostrukom iznosu od iznosa koji bi mu inače pripadao.

 

(2) Radnik koji je neopravdano odbio zaposlenje na po­nu­đe­nim mu poslovima, nema pravo na otpremninu u dvostrukom iznosu."

 

Tu nigdje ne piše da radnik ima pravo na duplu otpremninu kad odlazi u mirovinu zbog profesionalne bolesti, već da na takvu otpremninu ima pravo ako nakon liječenja i oporavka ne bude vraćen na rad. Mislim da se to odnosi na slučajeve kad radnik dobije otkaz, a Pravedni nije dobio otkaz, nego mu je radni odnos prestao temeljem rješenja o mirovini.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Situacija je trenutno takva da se MUP drži kolektivnog gdje stoji 3 prosjeka, u Zakonu o radu nakon liječenja i ako se ne vrati na posao propisano je dupla otpremnina. Obzirom da u rješenju komisije MUPa stoji da je bolest,ovreda i sl posljedica obavljanja službe i/ili domovinskog rata može se i treba se smatrati povredom na radu čime bi se trebalo poštivati odredbe Zakona o radu. Osim toga Zakon o radu bi trebao biti jači od ugovora ali za sada ne znam nikoga tko bi uspio dobiti duplu otpremninu sukladno Zakonu o radu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija