Jump to content

prekid ugovora o najmu (hitno)


knox

Preporučene objave

Dakle, iznajmila sam stan prošle godine i potpisala ugovor na određeno (1 godina), do 31.5.2008. Gazdaricu nisam nikada vidjela, niti čula, jer živi u inozemstvu, za pravna pitanja je opunomoćila svog odvjetnika, a za sve ostale stvari, vezane npr. za popravak stana, smo bile zadužene cimerica i ja, s tim da je ona to odbijala onda od stanarine. Znači svu brigu je prebacila na nas, što je bio jedan od razloga zbog kojih sam se odlučila iseliti iz stana.

Moja pogreška je ta da sam stan odjavila 8.4., a iz stana sam izašla 15.4. (danas), trebala sam ranije reći, ali ukazala se prilika za boljim i jeftnijim stanom.

U ugovoru koji sam potpisala nije navedeno što u slučaju otkaza najma, niti kakve su moje obveze tada. Samo članak u kojem piše da niti cimerica niti ja nemamo pravo nikakve žalbe, tj. da se odričemo svojih prava. Gazdarici sam uplatila 80€ pologa. Sad se dovodi u pitanje moj polog i to da bi trebala platiti svu stanarinu do isteka ugovora, znači do 31.5., iako nisam u stanu. Mene zanima da li u ugovoru može stajati takav članak, znači bez upute o bilo kakvom pravnom lijeku, i da li se taj odvjetnik meni može unositi u lice, kako ću ja preveslati gazdaricu i da joj MORAM vratiti njene novce, iako nisam u stanu????

Molim Vas da mi pomognete, jer se ne želim svađati s nikime, ako nisam u pravu, ali isto tako ne želim da me opet preveslaju, jer mi je ovo treći stan iz kojeg izlazim sa problemom!

 

Hvala Vam puuuunnnooooo!!!!!!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo je jako nezgodno. Pri potpisivanju ugovora bi trebalo paziti da stoje u njemu sve važne odredbe - obavezno što u slučaju otkazivanja ugovora od jedne ili druge strane. Ovako ispada da ste htjeli ne htjeli bili dužni u stanu biti do 31.5. Odvjetnik je tako namjerno i napisao da obespravi ljude koji unajme stan. Sad nemam ideje što napraviti. Em neće vratiti polog, em traže i još za mjesec i pol stanarinu. No, vjerojatno im se ne isplati tužiti za to malo novaca. Možda, oprostiti se od pologa, ali stanarinu također platiti, čini se too much. Pokušajte u tom smislu razgovarati s odvjetnikom.

Inače, na ovo bi se odnosio Zakon o obveznim odnosima. Lako se nađe na internetu, Narodne novine, a ima i ovdje na Legalisu pod Propisi i dokumenti - Pročišćeni tekstovi zakona.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Taj ugovor je pun nedostataka! U tom trenu mi je stan trebao i to se dogodilo.

No, u ugovoru ne piše ništa ni o sankcijama u slučaju ne plaćanja stanarine. Dokaz o mjesečnim uplatama mi je potvrda iz Zagrebačke banke da sam na određeni datum uplatila iznos na njen tekući. A ovo o prebijanju pologa sam već rekla odvjetniku, a on mi je na to odgovorio:"Ne može to tako, kak ste si vi zacrtali!"

Ja sam na rubu živaca! Od pologa sam se oprostila, ali više novaca im ne dam niti imam, jer plaćam drugu stanarinu!

 

Hvala Vam!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kakvim rječnikom se služi taj odvjetnik? Više sliči na ucjenu i zastrašivanje nego na pravnu terminologiju.

 

Evo iz Zakona o najmu stanova, sadržaj ugovora, dakle ništa pobliže: :

 

Èlanak 5.

 

Ugovor o najmu stana sadrži osobito:

 

1. ugovorne strane,

 

2. opis stana, odnosno dijela stana koji se daje u najam,

 

3. visinu najamnine i naèin plaæanja,

 

4. vrstu troškova koji se plaæaju u svezi sa stanovanjem i naèin na koji æe se plaæati,

 

5. podatke o osobama koje æe se zajedno s najmoprimcem koristiti stanom,

 

6. vrijeme trajanja najma,

 

7. odredbe o održavanju stana,

 

8. odredbe o uporabi zajednièkih prostorija, zajednièkih dijelova i ureðaja zgrade i zemljišta koje služi zgradi,

 

9. odredbe o primopredaji stana.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija