Jump to content

Istraživanje: 300.000 američkih vojnika pati od PTSP-a ili depresije


Mrljavac

Preporučene objave

WASHINGTON,18. travnja 2008.(Hina) - Oko 300.000 američkih vojnika koji su se vratili iz Iraka ili Afganistana pati od postraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) ili depresije, no samo polovica njih prima pomoć, prema neovisnom istraživanju objavljenom u četvrtak u Washingtonu.

 

 

U istraživanju privatne istraživačke organizacije RAND Corp., također je navedeno da je još oko 320.000 vojnika pretrpjelo moguće traumatične ozljede mozga tijekom vršenja dužnosti u Iraku ili Afganistanu, no istraživači nisu mogli utvrditi koliko je tih slučajeva teže i zahtijeva liječenje.

 

Označeno kao prvo nevladino istraživanje velikog opsega te vrste, ono je pokazalo da PTSP i depresija pogađaju 18.5 posto od 1.5 milijuna američkih vojnika koji su bili razmješteni u te dvije ratne zone.

 

Podaci RAND-a uglavnom se slažu s nalazima ranijih istraživanja. Studija Kopnene vojske iz veljače je pokazala da je 17.9 posto vojnika u Iraku i Afganistanu tijekom 2007. patilo od akutnog stresa, depresije ili tjeskobe, što je smanjenje u odnosu na 19.1 posto 2006.

 

No u studiji RAND-a na 500 stranica, koja se temelji na razgovorima s više od 1.900 vojnika, mornara i marinaca, također se kaže da samo polovica vojnika koja trpi psihičke posljedice rata dobija neku stručnu skrb. Nadalje se upozorava, kako je u polovici tih slučajeva, skrb minimalno primjerena.

 

"Postoji velika zdravstvena kriza s kojom su suočeni muškarci i žene koji su služili ovoj zemlji u Iraku i Afganistanu", kazala je Terri Tanelian, koja je kao istraživač RAND-a radila na studiji.

 

"Ako ne prime prikladnu i djelotvornu skrb za svoje psihičke tegobe, imat će dugoročne posljedice i oni i ova zemlja", upozorila je Tanelian.

 

Istraživanje je pokazalo da mnogi pripadnici oružanih snaga ne traže liječenje iz straha od stigme koju dijagnosticirani psihički problemi mogu ostaviti na njihove karijere.

 

 

(Hina)

 

 

vietnam20soldieroz4.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

katastrofa.... no obzirom na sve što su tamo prošli sasvim je za očekivati tako nešto,,,,,kod nas je to ipak drugačije za razliku od Amera kod nas ponajviše su oboljeli oni koji nisu izašli dalje od kancelarije ili su kuhajući kavicu šefovima doživjele neke osobe stresni poremećaj uslijed tih opasnosti.. nedavno je objavljen broj recimo koliko je ženskih osoba sudjelovalo u obrani ( imaju status hrvatskog branitelja ) ,to je više nego komedija......moje razmišljanje kaže da svi koji su bili u borbenom djelovanju bez obzira na vremenski period trebaju biti uredno umirovljeni kao časni branitelji i svi bi trebali dobiti 100% vojnu mirovinu,a sve ostale branitelje izvan borbenog sektora treba uzeti u obzir no za njih bi trebalo sve ove procedure da prolaze koje sad mi svi nažalost godinama prolazimo.. Amerikanci će zasigurno svoje vojnike zbrinuti bez izmišljanja kako da im uskrate njihova prava što su oboljeli dok kod nas to ipak ide nekim drugim putem....sve ovo postaje gadost,godine čekanja i ponižavanja pred nekim specijalistima i nakon svega u očima nekih ostajemo sumnjivi bolesnici.. a glede stručne pomoći kod nas to je BINGO tko uspije da se ubaci u Regionalni centar za psiho pomoć.. : :svejk:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

E, sada da je tim vojnicima i časnicima koji su prošli terene dati ono što je nas dočekalo iza rata ( mizerna plaća, nemaš gdje stanovati, nisi podoban za napredovanje, nakon cilog rata sada gulit straže po vukojebinama...) ; onda bih ja malo priupitao amerikenjce koliko bi ih stvarno prolupalo.

Hoću reći da je kod njih sasvim druga situacija u svezi PTSP-a, oni će svoje ljude pristojno i dostojanstveno zbrinuti i za razliku od naših BORĆINA i LAŽNJAKA (što su se okitili mojim i tvojim perjem) oni vrlo dobro znaju ratne puteve svojih vojnika i tko je što zaslužio.

RED,RAD I DISCIPLINA = PRAVDA za zaslužne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

amerikanci su svjesni problema i zato su vjerovatno proveli istraživanja i imaju mehanizme pomoći oboljelima. kod nas je nažalost situacija gora, jer tamo,90 ih godina neki u vladi su čak izjavljivali da hrvatski branitelj ne može oboliti od ptsp-a jer smo mi vodili odbrambeni rat. nažalost, zbog takve politike kasno se krenulo sa pomoći oboljelima, zbog kašnjenja ona nije više bila tako uspješna i mnogo se branitelja ubilo ili na razne načine propalo. a oni koji nisu bili u ratu i nisu oboljeli su prepoznali priliku i iskoristili je. zbog toga se i dalje branitelji ubijaju i ne dobijaju adekvatnu liječničku pomoć već su prisljeni lutati po hodnicima birokracije. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

No u studiji RAND-a na 500 stranica, koja se temelji na razgovorima s više od 1.900 vojnika, mornara i marinaca, također se kaže da samo polovica vojnika koja trpi psihičke posljedice rata dobija neku stručnu skrb. Nadalje se upozorava, kako je u polovici tih slučajeva, skrb minimalno primjerena.

 

 

I kaj bi mi sad šteli pa i ameri tek u polovici slučajeva primjenjuju minimalnu skrb samo je kod nas ta minimalna skrb primjenjena na nešto večem uzorku tako da se prema 3/4 primjenjuje najminimalnija skrb a prema 1/4 ona nešto bolja. :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija