Jump to content

bračna stečevina-auto


jelena78

Preporučene objave

U braku je stečen auto koji je na suprugovo ime, sada vrijedi oko 10000kn. Auto je dao meni (i djeci) na korištenje, ali ga želi uzeti. U tijeku je brakorazvodna parnica, koja se odužila jer je dao zahtjev za povjeru djece sebi. On sad auto hoće prodati i uzeti sve novce sebi. Da li to može ili ja imam pravo na pola? On je odselio iz zajedničke kuće u 8.mj.prošle godine, pa pretpostavljam da bi se razvod trebao riješit ovo ljeto.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

newbie je napisao:

Pitanje je samo kako na vrijeme spriječiti prodaju obzirom da nije nekretnina pa da se u ZK upiše postojanje spora...

A i vrijednost je premala da bi se isplatilo rješavati sudom...

 

Pa, do suda će i ovako i onako doći, jer, koliko sam shvatila, i kuća je dio bračne stečevine. Prema tome, možda bi bilo dobro zaputiti se do javnog bilježnika i ovjeriti nekakvu izjavu o postojanju tog automobila te priložiti ovjerene fotokopije prometne? To se onda kod rasprave o podjeli imovine može predočiti sudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa reagirajte. Tko ce braniti vase interese, i vase djece, ako ne vi? Kao sto je receno, idite kod biljeznika, ovjerite izjavu, prilozite je u spis, njemu posaljite obavijest da se protivite njegovoj namjeri da proda auto i sam potrosi novce, tj. informirajte ga da ste kopije dokumenta od auta, knjizicu vozila i prometnu predali u spis, koji je ionako kod suda (preporuceno s potvrdom prijema°.

Uglavnom, reagirajte. Jer, imam prijateljicu,

kojoj je , u identicnom trenutku slicne situacije, bivsi suprug koji je napustio obitelj i ostavio auto na upotrebu, zatrazio kljuc na posudbu jer da je izgubio svoj. Njoj nikad nije vratio kljuc, ali je za par dana prodao auto i nikad se nitko u proceduri nije bavio tom sitnicom (!). I ujeo vuk magare, jer nitko nije stavio zabranu na prodaju auta.

 

Upozorenje je tu, pa ucite na tudjim pogreskama!

 

Sretno! ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Otvaranjem više frontova se lakše dobiva imaginarna/stvarna prednost.

 

Uz iskustvo zahtjeva za povjeravanjem djece ocu koji je očito svojevoljno otišao a time se i pokazao roditeljem koji nije stalan, odlaskom stupio u drugi partnerski odnos i suživot pa je zgodna ideja povesti i djecu a samo promijeniti ženu i stan, za pretpostaviti je da bi nakon takvog iskustva bivša mogla biti "raspoloženija" za brzo prihvaćanje prijedloga sporazuma pri diobi imovine kasnije ili preskočiti neku sitnicu kao što su auto, kuća i sl. za vrijeme? :zubo:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Itekako me je mučilo to što je želio djecu kod sebe, ali sam s vremenom shvatila kako je to nemoguće, pa se ne brinem toliko zbog toga zahtjeva, više zbog posljedica; njegove mržnje jer neće dobiti to što želi. A za auto se moram boriti jer djeci i meni treba. On mije dao 2 opcije. 1. Da ja 1.7. sredim i registriram auto, pa će ga on prodati i podijeliti novce pola-pola. S time da bi ja potrošila točno toliko novaca da ga sredim i registriram, koliko bi i dobila kad ga on proda. Tako da nema smisla gnjaviti se s tim i trošiti vrijeme(kojega nemam). 2. Da ga dam njemu da ga on sredi i registrira i onda proda i ostavi sve novce sebi.

Ja sam razmišljala da ga ipak sredim i pokušam na sudu pokazati da auto ostave meni (kako smo se mi i dogovorili kad je on odlazio, jedan njemu, jedan meni) jer treba meni i djeci. Da li je to moguće?

Ili sam ga mislila voziti pa makar i bez registracije dok se ne riješi pola-pola. (E onda će stvarno 'puno' vrijediti). Šta vi mislite? U svakom slučaju ću napraviti ono sa bilježnikom ako ročište bude poslije 1.7.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bračna stečevina, utvrđivanje i ev. dioba ne spadaju u razvod pa se provodi u zasebnom sudskom postupku. Obzirom da ste spomenuli i drugo auto i zajedničku kuću impliciralo se da i ona spada u bračnu stečevinu, no vjerojatno nije?

 

Ako je tako, onda vam se zaista nimalo ne isplati naganjati po sudu oko auta čija je polovica vrijednosti 5.000kn i to pod "ako", uz konstantno padanje njegove vrijednosti...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kroz cijelu ovu priču vuče se pitanje auta koji vrijedi tek 10 000 kuna. On je kažete odselio iz zajedničke kuće. Niste li se ijednom zapitali da bi van on mogao ukoliko potegne parnicu u vezi bračne stečevine tražiti i pola kuće? Na koju ima pravo. Djeci je vjerujem bitniji krov nad glavom nego limena kutija koja će za koju godinu biti neupotrebljiva. Brinite radije brigu o djeci i kući, mislim da je to puno bitnije nego auto. I nemojte biti tako jako samouvjereni da on nema šanse za skrbništvom. Ipak, dešava se i to da se ocu dodijeli dijete.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iselio iz zajedničke UNAJMLJENE kuće. Djeca su zbrinuta u potpunosti. Prošla sam sumnje da bi ih on mogao dobiti zbog njegovog sve goreg ponašanja isto kao i dječjih želja. Taj dio uopće više nije upitan. Pitam za limenu kantu zato što je to trenutno aktualna i nesređena stvar, a vi ako možete pomognite savjetom u vezi toga, a ne u vezi mog postavljanja prema drugim stvarima (djecom, kućom)za koje nisam pitala, pa prema tome niti pojašnjavala situaciju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija