Jump to content

darovanje bračne stečevine


mihela

Preporučene objave

Pozdrav svima!

Već dosta dugo čitam teme na forumu,ali tek sam se sad ulogirala.Imam jedan veliki problem i ako neko zna,molim vas da mi pomogne.Stvar je u slijedećem:

Išla sam preko neta gledati da li mi je stan uknjižen na katastru i samo što mi srce nije otkazalo,jer je kao vlasnik stana upisana muževa mama.Naime,riječ je o stanu kupljenom prije 3 godine u programu POS,nositelj kredita je moj muž i na njega je glasio stan (u kupoprodajnom ugovoru),a šogorica i ja smo sudužnici.Budući je muž u vojnoj mirovini koja je bila premala da bi na nju sjedao stambeni kredit,rate sjedaju na moju plaću.Kad sam ga pitala otkud je njegova mama vlasnik našeg stana,rekao je da je potpisao darovni ugovor za stan,ali ga je ona u međuvremenu ponišila (odbila darovano),jer je trebalo platiti veliki porez.E sad,ili oni svi lažu i platili su porez ili ne znam šta je tu u pitanju,jer kako se onda uknjižila u katastru kao vlasnik,ako nije platila porez?!

Moje pitanje je:

1.Da li je muž mogao darovati stan za koji je on bio napisan kao vlasnik,ali taj stan je bračna stečevina,jer je kupljen tijekom našeg braka?

2.Mogu li ja ikako poništiti taj darovni ugovor,na koji način?

Ne moram ni reći u kakvom sam šoku,plaćat ću 30 god.kredit za stan koji nije moj,ne znam što napraviti.Vjerovatno to ne bi išla ni gledati u katastar da nisam u fazi predaje zahtjeva za razvod,jer mi je brak u komi,kako je ovo napravio bez mog znanja,tako mi je bilo i u hrpi drugih stvari.Po ovome ispade da mi nemamo bračne stečevine,samo imam kao sudužnik obvezu plaćanja njegovog kredita.Postoji li kakav način da bar kredit pređe na plaću drugog sudužnika,to je njegova sestra?

Hvala vam!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako vi još uvijek plaćate taj stan, odnosno digli ste kredit za njegovu otplatu, Vi i Vaš suprug biste se mogli uknjižiti kao vlasnici stana tek na temelju tabularne isprave. Dakle, kad otplatite cijeli iznos, dobijete od prodavatelja potvrdu da ste isplatili cijeli stan i na temelju te potvrde kao tabularne isprave se vrši upis vlasništva u zemljišne knjige. Nije mi stoga jasno kako vam je dopušteno od strane prodavatelja upisati se kao vlasnici (tj. suprug) stana kojeg niste ni otplatili. Ovakva je inače praksa, no ako ste vi u ugovoru o kupoprodaji ugovorili takvu mogućnost, onda je moje sljedeće pitanje vezano uz mogućnost opozivanja darovanja:

 

kada je izvršeno darovanje nekretnine? Radi se naime, o području, koje nije prije 2005. (NN 35/05) bilo regulirano Zakonom o obveznim odnosima nego su se primjenjivala odgovarajuća Pravna pravila OGZ-a. Stoga je bitno (u pogledu razloga zbog kojih se darovni ugovor može opozvati) kada je taj ugovor o darovanju zaključen između Vašeg supruga i majke. Ako ne znate napamet, možete provjeriti online vlasnički list na stranici Ministarstva pravosuđa, ukoliko znate broj katastarske čestice nekretnine ili broj ZK uloška. U njemu bi trebalo biti (a prema Vašem postu, i jest)zabilježeno da je nekretnina stečena darovanjem. Nadalje, Vi navodite da ste online pregledali katastar. Ja Vas upućujem da pogledate vlasnički list (izvadak iz zemljišne knjige), za pitanje vlasništva on je mjerodavniji.

 

Što se tiče poreza na promet nekretninama:

Kada sin daruje majci nekretninu, ne plaća se porez na promet tom nekretninom.

 

Što se tiče bračne stečevine:

morat ćete u postupku pred sudom dokazivati da je taj stan bračna stečevina odnosno da vlasničko stanje kako je to upisano u 100% udjelu u vlasničkom listu u korist vašeg muža, ne odgovara stvarnom stanju.

 

Uglavnom, budući ta nekretnina predstavlja bračnu stečevinu, možete tražiti pobijanje darovanja u odnosu na 1/2 nekretnine što predstavlja vaš dio. Dakle, trebate tužiti na poništenje darovanja u odnosu na 1/2 dijela i u toj parnici paralelno tražiti da se utvrdi da je ta 1/2 dijela vaš dio bračne stečevine koje ste vi isključivi vlasnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru!

Ovakva je situacija:

moj muž je bio upisan u izvadku iz zemljišnih knjiga kao vlasnik 1/1 (u dijelu B-vlastovnica),samo je u dijelu C-Teretovnica upisana hipoteka banke,jer je stan kupljen na kredit. Stan je darovao majci krajem 2006.god.

Što se tiče poreza na promet nekretnina,kada sin daruje majci-to je oslobodjeno plaćanja poreza,ali budući je stan kupljen kao prva nekretnina mog muža,prema zakonu o porezu na promet nekretnina,ako se taj stan na bilo koji način otuđi unutar 5 godina od kupovine,podliježe plaćanju poreza.Zato mi i nije jasno kako je moglo biti izbjegnuto plaćanje poreza,jer u Poreznoj upravi piše da je oslobođeno.ima li koji način da se izbjegne plaćanje poreza za tako stečeni stan?imam li ja pravo uvida u poreznoj upravi u taj darovni ugovor?ili u gruntovnici tj.katastarskoj općini?

 

koliko traje otprilike postupak pobijanja darovnog ugovora tj.dokazivanja da je polovica moje vlasništvo,jer je stan kupljen za vrijeme trajanja braka?mislim,ako gledam logički,postoji vjenčani list iz kojeg se vidi kad smo vjenčani i kupoprodajni ugovor u kojem se vidi kad je stan kupljen,a sve što je stečeno tijekom braka spada u bračnu stečevinu,šta se tu onda ima iskomplicirati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija