Jump to content

Stambeno zbrinjavanje


spik

Preporučene objave

Molim upućene da mi daju poneki savjet. Naime sudionik sam domovinskog rata, te u svom vlasništvu ili posjedništvu nemam nikakvih nekretnina. Kao takav spadam u "pomalo" nesretnu kategoriju ljudi (branitelja), kojoj je RH po zakonu dužna riješiti stambeno pitanje darivanjem nekretnine. Budući da sam korisnik stana koji je u državnom vlasništvu, te sam pravovremeno podnio zahtjev za dodjelu istog, muče me neka pitanja:

1. objekt se nalazi na području od posebne državne skrbi, izgrađen je prije rata, ali zbog rata nikada nije ucrtan u katastru...; to je naravno jak adut u rukama revnih službenika nadležnog ministarstva, te svaki puta imaju objašnjenje da su nemoćni dok lokalna vlast ne ucrta stambenu zgradu, što je po njihovom objašnjenju glavni uzrok zastoja. Zanima me postoje li kakvi zakonski rokovi u kojima se moraju ispoštivati ove obveze, kako od ministarstva, tako i od lokalnih vlasti...;

2. lokalne vlasti su extra priča, jer ih predstavljaju osobe koje su bile sa "one strane" barikada kada je počeo rat, te im naravno nije u interesu rješavati stambene probleme nas branitelja, stoga me posebno zanima ima li koje drugo sredstvo (a da ipak nije eksplozivno), pomoću kojega bih mogao pokrenuti njih...;

3. pošto me iritira ta lijena i spora administracija, na rubu sam da odustanem od spomenutog zahtjeva, kupim nekakvu urušenu kuću sa nešto zemlje(i posadim voćnjak), pa me zanima imam li pravo (pošto sam načuo da imam) na dodjelu građevinskog materijala za tu prvu nekretninu (koja je ponavljam devastirana i nalazi se na području od posebne državne skrbi). Ukoliko imam to pravo, zanima me što konkretno čovjek mog statusa može dobiti;

4. interesira me i to da li imam pravo na dodjelu prije spomenutog stana (za koji sam podnio zahtjev) u slučaju da naslijedim nekakvu nekretninu sa stambenim objektom, koja se nalazi stotinama km daleko od mog sadašnjeg prebivališta i stalnog radnog mjesta, odnosno ukoliko nakon podnošenja zahtjeva kupim nekakvu nekretninu, tj. zanima me hoće li me koja naknadna provjera vlasništva nad nekretninama (ukoliko ova država uopće vrši kakve provjere), koje sam eventualno stekao nakon podnošenja zahtjeva za stambeno zbrinjavanje uskratiti pravo na dodjelu stana...

 

Zahvaljujem na pomoći...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako sio podnio zahtjev za darovanje-čekaj do nekih izbora pa će se to valjda riješiti, barem u mnogim slučajevima tako ide, a zahtjev za darovanje materijala si valjda već podnio?Ako si nešto i naslijedio, daruj majci ili ocu dok ne riješiš ovo, a poslije ti to mogu opet oni darovati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako si veću u stanu a nalazi se na području PPDS dobiti ćeš taj stan kada se država upiše da je vlasnik istog stana.

Ako imaš namjeru kupiti u ratu oštećenu ili uništenu kuću na PPDS (području posebne državne skrbi)imaš pravo na materijal i kompletnu dokumentaciju (građevinska ,uporabna)kao i na potrebite priključke ali ako nemaš u vlasništvu useljivu kuću ili stan u RH.Najbilje je da se informiraš u uredu za prognanike i povratnike u mjestu gdje se nalazi nekretnina.

DA i pod uvjetom da prijaviš prebivalište na PPDS ukoliko ga več nemaš

Kao HRVI imaš pravo tražiti od grada da ti se dodjeli građevinska parcela,komunalije i svi potrebiti priključci uključeni.

Ako si nasljedio dio useljive kuće nemaš pravo na građevinski materijal.

Ako postoji mogučnost da nasljediš neku kuću ili stan prije nego rješiš svoje stambeno pitanje , na ostavinskoj odustani od svog dijela (ako ti se isplati).

kada ostavinu prihvatiš stambeno si zbrinut.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

molim tumačenje!!!

zanima me da li se ima pravo na dodjelu stana u vlasništvu države (u kojemu se stanuje 7-8 godina) ako su članovi pripadajućeg kućanstva u tom stanu koristili pravo (kvadrate) u obnovi kuće kao članovi tog kućanstva (obnavljane kuće) jer je (to je navodno "rupa" u obnovi) neka druga osoba iz te kuće nositelj obnove? jer ako se to pravo ima - tada mnogi, mnogi sada stanari u stanovima koriste dvostruko pravo :

1. na njihovo je pravo člana kućnog kućanstva povećana kvadratura obnavljane kuće

2. dodatno dobiju još i stan

 

dodatno molim ako netko zna da li već postoji nešto od sudske prakse na ovu temu.

 

 

... nekima nikad dosta, nekome je rat = brat...

 

h v a l a!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Molim da mi netko odgovori. U stanu koji je vlasništvo MO Hrvatske živim sa suprugom i dva sina ( jedan ima 33 godine a drugi 26 god. ) Podnio sam zahtjev na vrijeme još 1995. pa još dva puta i nikada mi nisu odgovorili iako sam stalno zvao slavo faxove, mailove ništa. Sada nakon toliko godina ( zadnji zahtjev sam poslao 2005. godine) oni traže ponovno sve papire što sam im poslao ( sada traže za mene i suprugu) iako naša dva sina žive s nama u zajedničkom kućanstvu, a ne da su samo prijavljeni pošto nisu oženjeni) sada navodno nemam nikakvo pravo na njih samo na suprugu, iako je u vrijeme slanja zadnjeg zahtjeva mlađi sin imao 23 godine. Uz to ja sam imao stan u najmu ( najmoprimac) od 37 m2 koji je bio neadekvatan za mene i moju obitelj, sada sam u stanu od 59 m2. Taj manji stan je dodjeljen drugom bez da se mene riješilo ili obavijestilo o bilo čemu. Da li neko može hitno odgovoriti što mi je činiti. ( inače sam hrvi 30% trajno i u vojnoj mirovini od 2005. godine ) HVALA :-D:-o:smijeh::namiguje::misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nisi napisao po kom osnovu koristiš sadašnji stan MO RH.

dali si ušao u stan bez rješenja ili s rješenjem i od kad si u novom stanu i gdje se nalazi stan,koji grad,ako PPDS.

inače svi zahtjevi ,zamolbe,požurnice itd. prema državnim tijelima pišu se pismeno ,šalu preporučeno sa povratnicom.

povratnice i potvrdu o preporučenoj pošiljci čavaš, ako bi bile potrebne za Upravni sud kao dokaz da si poslao pošiljku.

obične pošiljke ,mailovi,faxovi bezvrijedni,kao dokaz.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U stan sam ušao bez rješenja,s time da sam obilazio službe i obavještavao ih da sam u stanu (a da stam na koji imam još uvijek tzv.stanarsko pravo dodjele nekome kome je adekvatan) ali bez uspjeha, nije ih bilo briga ( možda nisam platio) nije PPDS. Prvi zahtjev sam predao stambenoj komisiji 1995. i imam potvrdu da sam predao, zadnji zahtjev sam poslao u MOMBS 2005. preporučeno sa provatnicom, znači imam potvrde.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Nije bitno da li si u stanu sa rješenjem ili bez rješenja. Bitno je da si HRVI sa trajnim statusom, da je stan pod upravljanjem MORH-a kako bi mogao biti prebačen na MOBMS. Naime, pravna služba u stambenoj upravi MOBMS-a, a na tvoj zahtjev, utvrditi će da li kod tebe ima kakvih zapreka :vrti: iz članka 37. Zakona o pravima.., te ako nema biti će ti dodijeljen taj stan bez obzira da li ti se djeca školuju ili ne. Njihovo školovanje bitno je samo da oni znaju da li ih upisati u rješenje ili ne, te da bi znali da li imaš pravo eventualno kasnije na razliku m2.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovisi o tome kolika je površina stana koji koriste, broj članova kućanstva, te površina ostvarena u obnovi. Primjer, stan je 50 m2, četveročlana obitelj, a u obnovi su koristili 20m2? Imati će pravo na otkup stana jer je propisana površina za četveročlanu obitelj 70m2, pa kad se odbije površina iz obnove (20m2) dolazi se do površine koju saa koristi. Međutim, ako je koristio veću površinu u obnovi ili ako je stan veće površine, morati će prethodno vratitisredstva koja je ostvario u obnovi sa pripadajućim kamatama. Treba istaknuti da je bitan uvjet danije vlasnik obnovljene kuće ida ima trajan status HRVI! :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija