Jump to content

Sporazumni razvod uz malodobno dijete - pitanje?


aa

Preporučene objave

Pozdrav svima.

 

Zadnja dva dana čitam ovaj i druge forume te nailazim na oprečna mišljenja odnosno iznesena iskustva.

Stoga molim, da mi netko od upućenih kaže koji je točan slijed događaja pošto supružnici koji imaju malodobno dijete usmeno dogovore sporazumni razvod braka;

 

1. sastave napismeno sporazum koji oboje potpišu te ovjere kod javnog bilježnika

 

2. ...

 

> ono što mi je nejasno, da li s tim (i priloženim dokumentima, dakle vjenčani list i rodni list za dijete) treba otići na Sud predati zahtjev, te da li onda sud određuje prvo ročište na kojem tek šalje u CZSS? Ili se preda na Sud, te samostalno ode u CZSS? Da li je CZSS potrebno "obaviti" prije predaje zahtjeva za razvod na Sud?

 

Molim jednoznačan odgovor jer stvarno nailazim na svakojake informacije. Naravno, sve je pod pretpostavkom da su supružnici apsolutno suglasni oko svega, dakle i razvoda, i skrbi o djeci, alimentaciji, podjeli imovine itd.

 

 

Unaprijed hvala i pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala, ovo se zove brz i efikasan reply! :palac:

 

I, naravno, još pitanja...

 

 

1) Zahtjev za sporazumni razvod braka (odnosno dogovorene točke koje se tiču samog zahtjeva, brige o djetetu, iznosu alimentacije) mora biti ovjeren kod javnog bilježnika, točno? I kao takav predaje se na Sud s priloženim prije navedenim dokumentima... Da li ima ikakvog utjecaja datum ovjere, odnosno postoji li neki rok u kojem se od potpisivanja i ovjere kod bilježnika isti mora predati na Sud?

 

2) Koliki je neki vremenski prosjek na ZG općinskom sudu od dana predaje zahtjeva do prvog ročišta (ako postoji neki okvirni)?

 

3) Da li je točna informacija da se, nakon što Sud na prvom ročištu uputi na posredovanje u CZSS, tamo treba javiti osobno jedan od (budućih ex) supružnika u roku od 15 dana? I koliko cca treba vremena CZSS da odredi datum prvog (i vjerojatno zadnjeg) sastanka tamo?

 

 

 

 

Naime, ova pitanja su jer suprug planira nekoliko poslovnih odlazaka u inozemstvo, pa da si znamo vremenski sve iskombinirati. Unaprijed hvala na odgovorima i isprika ako pretjerujem s detaljima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ad1. odgovorio floki

ad2. deklarativno manji nego realno

ad3.

a) oboje, sporazumni je

b) moraju dovršiti u roku od 3 mjeseca. Ukoliko ne pokažu volju (često) napomenuti zakonsku odredbu u tom smislu, u vidu pisamca upućenog dotičnom czss-u. Moguće da ćete biti pozvani jednom na 45 minuta najviše a moguće da će biti više puta, ovisi o dotičnom czss-u i kako to imaju običaj provoditi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa ovo je stvarno instantna pomoć, hvala.

 

dodatak na ad2.

Koji je deklarativni rok, ne mogu pronaći točno... Da li je to sad 60 dana jer se razvodi vode "po hitnom postupku"? (takvu info sam našla na jednom drugom forumu)

 

 

 

edit: da li je svejedno u koji ured CZSS Zagreb odemo, ili je određeno npr. mjestom stanovanja? Ili nas Sud upućuje na točno određeni Centar? Gledam ovdje > http://www.mzss.hr/hr/adresar_ustanova/centri_socijalne_skrbi/(offset)/60

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sastoji se u pokušaju mirenja supružnika tj. da točnije citiram:

Članak 48.

 

(1) Posredovatelj (u ovom slučaju CzSS) će o uzrocima koji su doveli do poreme­ćenosti bračnih odnosa ispitati stranke te nastojati da se ti uzroci otklone i bračni drugovi pomire.

 

(2) Posredovatelj će upoznati bračne drugove s pravnim i s psihosocijalnim posljedicama razvoda braka.

 

Članak 49.

 

(1) Posredovatelj je dužan u roku od tri mjeseca od primitka odluke suda iz članka 46. stavak 3. provesti i okončati postupak posredovanja.

 

(2) Posredovatelj je dužan stručno mišljenje dostaviti bračnim drugovima po pravilima o osobnoj dostavi u roku od petnaest dana od okončanja postupka posredovanja.

 

Članak 50.

 

(1) Ustanova ili pojedinac koji je proveo posredovanje dostavit će stručno mišljenje i centru za socijalnu skrb ako bračni drugovi imaju maloljetnu zajedničku ili posvojenu djecu ili djecu nad kojom ostvaruju roditeljsku skrb nakon punoljetnosti.

 

 

Dakle, pokušaj mirenja, napišu svoje mišljenje i po njegovoj dostavi na sud nastavlja se razvod...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To bi bilo glede mirenja.

 

Glede ostatka posredovanja czss bi trebao postupkom (obvezan i kod tužbe i sporazumnog razvoda podjednako ukoliko se ima zajedničku maloljetnu djecu) kroz interdisciplinarni pristup doći do stručno utemeljenog nalaza i mišljenja o roditeljskim sposobnostima oboje roditelja te procjene samog djeteta bez obzira na njihov sporazum, a što bi pak trebalo poslužiti kao preporuka Sudu glede povjeravanja djeteta, dinamike susreta i sl.

Sud pak, nije dužan donijeti odluku u skladu sa sporazumom roditelja, a niti mu je mišljnje czss-a obvezujuće, već odlučuje prema procjeni dobrobiti za dijete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Točnije, prema Zakonu o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, čl. 15 st. 2., žena može legalno izvršiti prekid trudnoće bez dozvole komisije, ako se radi o trudnoći koja traje do 10 tjedana. Prekid trudnoće se može obaviti u samo za to ovlaštenim stacionarnim zdravstvenim ustanovama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dobra ideja ovo sa svećenicima :) hehe.

 

samo da ponovim pitanje, promaklo je vjerojatno

da li je svejedno u koji ured CZSS Zagreb odemo, ili je određeno npr. mjestom stanovanja? Ili nas Sud upućuje na točno određeni Centar? Gledam ovdje > http://www.mzss.hr/hr/adresar_ustanova/centri_socijalne_skrbi/(offset)/60

 

Naime, poznanica od kolegice radi u jednom od CZSS te bi možda preko nje bilo moguće ubrzati postupak, odnosno prisiliti ih da se makar drže zakonskog roka...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da preciziramo, odgovor na pitanje može li se sporazumjeti oko posredovatelja i što se događa kada se sporazum među bračnim drugovima ne može postići, sadržan je u dolje navedenom čl.46 Obiteljskog zakona

 

Članak 46. ObZ-a

 

1) Kad sud primi tužbu ili sporazumni zahtjev iz članka 44. ovoga Zakona na prvom ročištu zatražit će od bračnih drugova da odmah izjave kojem se centru za socijalnu skrb, savjetovalištu za brak i obitelj ili osobi ovlaštenoj za pružanje stručne pomoći (posredovatelju) žele obratiti radi pokušaja uklanjanja bračnih nesuglasica odnosno dogovora o uređenju pravnih posljedica razvoda braka.

 

(2) Sud će ispitati stranke da li postoji sporazum o tome s kojim će roditeljem dijete živjeti, o njegovim susretima i druženju s drugim roditeljem, odnosno o smještaju djeteta tijekom trajanja parnice za razvod braka.

 

(3) Ako se bračni drugovi nisu sporazumjeli pred kim će se postupak posredovanja provesti, sud će po službenoj dužnosti donijeti odluku o izboru posredovatelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@plawusha: da, nadam se da ćemo se oko toga složiti. :)

 

---

 

Zanima me još nešto; da li je prilikom sporazumnog razvoda ako oboje potpišemo dogovor kojim je određena visina alimentacije, s kim ostaju djeca, koliko će ih on viđati itd., i ako odredimo napismeno visinu mjesečnog iznosa kojeg će mi davati a s kojim se oboje slažemo, treba li onda navoditi i podatke tko je gdje zaposlen i visinu plaće?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

aa je napisao:

Zanima me još nešto; da li je prilikom sporazumnog razvoda ako oboje potpišemo dogovor kojim je određena visina alimentacije, s kim ostaju djeca, koliko će ih on viđati itd., i ako odredimo napismeno visinu mjesečnog iznosa kojeg će mi davati a s kojim se oboje slažemo, treba li onda navoditi i podatke tko je gdje zaposlen i visinu plaće?

 

Načelno ne, iako se takvi podaci najčešće navode u zahtijevu za sporazumni razvod braka

Međutim u toku posredovanja,a u sklopu socijalne anamneze koji je dužan napraviti prije razvoda, CZSS će od vas sigurno tražiti podatke da li ste zaposleni,gdje radite i kolika su vam mjesečna primanja,te da li imate i druge izvore prihoda,podatke o stanovanju i sl.

 

Sud može prihvatiti vaš dogovor po svim točkama koje ste naveli u svom pitanju ako procjeni da je isti u interesu malodobnog djeteta čiji ste roditelji.

U protivnom sud je dužan donijeti odluku kojom će štititi zakonska prava, dobrobit i interes djeteta,te međuostalim zatražiti i podatke o mjesečnim primanjima od vašeg poslodavca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija