Jump to content

Branitelj- ptsp


ivanko

Preporučene objave

U domovinskom ratu sam bio od kraja 91 do polovice 96.1995 godine dijagnosticiran mi je Ptsp.Posto sam radio i borio se sa tim stojecki kao i za vrijeme rata,nisam trazio nikakvu invalidninu.Od 1999 sam na radu u Njemackoj imao sam saobracajnu nesrecu i povrijedio kicmu,na bolovanju sam vec tri godine i moji psihicki problemi su se ponovo intenzivirali, tako da su mi i ovdje dijagnosticirali ptsp pogorsanj zbog aut,nesrece.Sada u skoro vrijeme ce me najvjerojatnije poslati u mirovinu a kako ona nece biti velika molim da mi se pomogne savjetima .Kakva prava imam u RH,da li mogu traziti mirovinu i tu sa obzirom na dijagnozu iz 95?Je li ima neko sa slicnim problemom i sta mi je ciniti.

Hvala na odgovorima

 

Bog!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

imaš pravo na braniteljsku mirovinu. ako u rh nemaš odabranog liječnika to moraš prvo napraviti a zatim tražiš da ti pripremi dokumentaciju za prijedlog o mirovini. ti do tad moraš sakupiti ostalu dokumentaciju ; ratni put, status branitelja i dragovoljca i ako si bio pripadnik specijalne policije ili gardijske brigade potvrdu o tome.neznam da li je moguće ali pokušaj izbjeći dostaviti liječničku dokumentaciju o prometnoj nesreći jer će ti to i druge bolesti nevezane uz domovinski rat povečati civilni dio i u konačnici smanjiti mirovinu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da bi se dobila braniteljska mirovina (bez statusa hrvi)vještak mora odrediti da ste u OPĆOJ mirovini i imate zajamćenu mirovinu od 2080 kuna.ako se u nalazima psihijatra nalaze riječi "pogoršano stanje pacijenta" ne bi trebalo biti problema sa dobijanjem opće mirovine.ali sve ovisi i o vještaku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

buda1965 je napisao:

da bi se dobila braniteljska mirovina (bez statusa hrvi)vještak mora odrediti da ste u OPĆOJ mirovini i imate zajamćenu mirovinu od 2080 kuna.

 

Ne znam jesam li razumio - buda1965 je napisao da se u mirovinu ne može bez statusa rvi-a, odnosno da se može ali samo u opću?

 

Ja sam u braniteljskoj mirovini zbog profesionalne nesposobnosti ( otišao sam u istu bez statusa hrvi-a i još uvijek čekam 2.stupanjsko rješenje koje bi trebao dobiti početkom 9. mjeseca i nakon kojega, ako mi 2.stupanjsko potvrdi 30 % kao i 1. stupanjsko bi mi mirovina trebala biti veća ).

Eto samo je razlika u visini mirovine ako se u istu ode bez statusa hrvi-a, ali naravno kako je Esad napisao ako su prije toga ispunjeni zakonski uvjeti koji to omogučuju u braniteljsku mirovinu se može otići i bez statusa hrvi-a.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

moraš raščlaniti invalidsku i braniteljsku mirovinu.kao pripadnik gardijskih postrojbi zbog bolesti si mogao biti umirovljen,kao što si i napisao da si u invalidskoj zbog profesionalne nesposobnosti za rad.pošto nisi imao status HRVI 2005 SI POKRENUO POSTUPAK DA GA DOBIJEŠ.ZA SADA IMAŠ SAMO PRVOSTUPANJSKO I U OČEKIVANJU SI DRUGOSTUPANJSKOG kojeg češ imati na određeno vrijeme i ponovno te očekuju komisije.kad dobiješ prvi put drugostupanjsko riješenje kojim potvrđuju prvostupanjsko onda možeš reči da imaš invalidsku mirovinu sa statusom HRVI.ja sam sa 30 posto retnog dijela plus civilni redni staž imao 1870 kn mirovinu. BRANITELJSKA mirovina je ona koju ostvaruju osobe koje su bili sudionici domovinskog rata bez obzira na dane provedene,godine starosti ali zbog bolesti koje se ne priznaju za status HRVI otrišli u mirovinu.napominjem da im viještak u HZZO mora utvrditi da imaju opću nesposobnost za rad.znači ako im viještak na komisiji ne utvrdi opću nesposobnost imaju civilnu invalidsku mirovinu koja ja nažalost jako mala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo, moj slućaj je da sam u braniteljskoj mirovini zbog profesionalne nesposobnosti za rad ( 30 % rat 70 % ostalo ), s priznatim činom nadnarednika.

 

U mirovinu sam otišao kao djelatnik mup-a, bez statusa rvi-a ( priznavanje statusa rvi-a je tada još bilo u tijeku, kao i danas dok čekam 2.stupanjsko rješenje o hrvi, dok mi je kako sam napisao od 1.stupanjske priznato još početkom 10. mjeseca 2007. godine 30 % ) dok sam tijekom rata bio pripadnik sjp-e mup-a.

 

Trenutna sveukupna mirovina mi je 2840 kuna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sve mi se čini kompa da se mi ne razumijemo.molim te pročitaj u riješenju o mirovini na dnu stranice ispod linije -objašnjenja zbog čega smo otišli u mirovinu,koliko iznose izračunu itd.što piše masno otisnutim slovima.kod mene piše-invalidska mirovina opća.kod tebe vjerovatno piše-invalidska mirovina profesionalna nesposobnost.tako je i meni pisalo dok nisam dobio novo riješenje da sam u općoj mirovini.moj susjed je otišao u civilnu invalidsku mirovinu ali opća nesposobnost i kao sudionik dr odmah dobio riješenje u kojem piše između ostalog da kao sudionik dr prelazi-dobiva BRANITELJSKU mirovinu koja je tada,2006 g.,iznosila 1820 kuna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kada je utvrđena opća nesposobnost za rad HB, kod izračuna invalidske mirovine prema:

Članaku 17. st. 1. i st. 5. Zakona o pravima hrvatskih branitelja

 

Polazni faktor 1,10 je kod izračuna:

 

– invalidske mirovine hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata bez statusa HRVI.

 

Polazni faktor 1,50 je kod izračuna:

 

– invalidske mirovine dragovoljca iz Domovinskog rata bez statusa HRVI.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

braniteljska mirovina= mirovina po ZOPHB

 

sve zavisi od priložene dokumentacije na osnovu koje će vještak odrediti da li se radi o profesionalnoj mirovini ili općoj.

nadalje određuje se postotak nastale invalidnosti i vještak određuje omjer nastanka invalidnosti na osnovu priložene dokumentacije i taj omjer se djeli na vojni i civilni dio.

za vojni dio radi se izračun po ZOPHB

za civilni dio radi se izračun po ZOMO.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

BRAVO je napisao:

RVI-40% otišao u mirovinu zbog prometne dobio omjer 30%rat-70% ostalo bez činova branitelj minimalna braniteljska 2080 kuna.

 

zavisi od težine ozljeda u prometnoj nezgodi, bravo bi trebao ići na redovite terapije i liječenje od posljedica prometne nezgode kako bidošlo do poboljšanja i time smanji civilni omjer.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tema posta Ivankova je kako otići u invalidsku mirovinu kada se nije podnio zahtjev do zakonskog roka 31.12.2005. godine za priznavanje statusa HRVI po osnovu oboljenja.

Kako je Mrljavac naglasio da se u invalidsku braniteljsku mirovinu može otići i bez priznatog statusa HRVI s razlikom što se odlazeći u invalidsku mirovinu po općim propisima HZMO a temeljem odredaba članka 17. i članka 21. Zakona o hr. braniteljima kod utvrđene opće nesposobnosti za rad od strane vještaka HZMO.

Takova invalidska mirovina obračunava na osnovu čl. 17. st1. ili st.5 i čl 21. ZOHB i ne podliježe nikakvim drugim pravima iz Zakon o hr braniteljima korisnika takove mirovina , kao što ga ima HRVI temeljem istog ZOPHB, kao što i ne podliježe reviziji Povjerenstva za ocjenu invalidnosti MOBMS radi ocjene postotka koji se odnosi na vojni i civilni dio, već se mirovina cijeni samo po općim propisima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nemaš braniteljsku nego invalidsku mirovinu zbog opće nesposobnosti za rad prema čl.15 ZOPHBRDR(gledam svoje riješenje.braniteljska je isto invalidaska ali bez statusa rvi,i ona iznosi za sve osobe koje su u njoj oko 2080 kn.tvoj izrečun vojni dio +civilni se poklopio po izračunu za braniteljsku.nisi napisao kolika ti je osnovica vojnog dijela.moja je (od 05.2007. 4245kn-vojnik,nisam dragovoljac)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Iz bivše JNA sam otpušten kao nesposoban za vojnu službu što mi je i evidentirano u vojnoj knjižici koju posjedujem.Godine

 

1991 sam se u travnju mjesecu dobrovoljno priključio u oružani odred Narodne zaštite i ostao sve do siječnja 1992 godine kada

 

sa također dobrovoljno pristupio u brigadu Hrvatske vojske gdje sam ostao do kraja 1992 godine.

 

Cijelo vrijeme boravka u odredu Narodne zaštite sam bio zadužen oružjem a u brigadi HV-e sam cijelo vrijeme bio na prvoj

 

liniji bojišnice,gdje sam i stekao status Hrvatskog branitelja.Posjedujem također iskaznicu Narodne zaštite ovjerenu od

 

strane sekretarijata obrane 1992 godine.

 

Obzirom da se tijekom godine spremam u mirovinu izuzetno bih mi bilo važno da imam status Dragovoljca Domovinskog rata.S

 

obziro da sam dobrovoljno pristupio i odredu Narodne zaštite kao i u brigadu HV-e,možda postoji mogućnost da ostvarim to

 

pravo.Naime znam da je zakonom određeno da se status Dragovoljca domovinskog rata po osnovi boravka u Narodnoj zaštiti

 

stječe sa najmanje 5 mjeseci što ne može nitko ostvariti pošto je zakonom određen datum od 30.07-24.12 1991 godine,međutim

 

sjećam se da sam negdje pročitao da žene,maloljetni i vojno nesposobni iz biše JNA mogu steći i status Dragovoljca ako su

 

bili najmanje 30 dana u Narodnoj zaštiti.

 

Molio bi nekoga tko poznaje pravo branitelja,one koji su prošli ili prolaze kroz istu situaciju da mi odgovore vrijedi li

 

živaca,slati molbe,žalbe ili ne.Želim još samo napomenuti da u nizu dijagnoza imam i PTSP.

 

Hvala svima unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prouči malo ZOPHB a osobito članak 2.

stavak 3. -100 dana u postrojbi i to od 05.kolovoza 1990.g.do

15.siječnja 1992.g.

stavak 4. -30 dana ,-ako nije imao obvezu sudjelovati u pričuvnom sastavu

-ako nije regulirao obvezu služenja vojnog roka.

naveo si da si od travnja 1991.g.dragovoljno u postrojbi.

od 1.svibnja 1991.g. svi koji su bili u dragovoljačkim postrojbama prevedeni u ZNG-pričuvni sastav,pa do 15.siječnja 1992.g.

u svom Uredu za obranu traži potvrdu.

ako si ispunio uvjete trebao bi je dobiti a ako nedobiješ potvrdu pokreni upravni postupak(podnesi zahtjev da ti izdaju potrebitu potvrdu i navedi zapovjednika i osobe koje su bile s tobom u postrojb,od travna do prosinca 1991.g.).Ako dobiješ negativno rješenje ,piši žalbu Ministarstvu obrane (po uputi o pravnom lijeku),pa ako ne uvaže žalbu pokreni upravni spor-Upravni sud.

proući zakon o pravima hrvatskih branitelja(blog esada)

potraži pomoć pravnika u HVIDRI,općinska ili županijska.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija