Jump to content

Zabrana raspolaganja


Slavko37

Preporučene objave

Prodao sam zemlju i dao novac sinu da si kupi stan. Sin je upisan kao vlasnik, jer je oslobodjen placanja poreza - to mu je prva nekretnina. Medjutim, upao je u lose drustvo, pa se sad bojim da ga zbog dugova ne natjeraju da proda stan. Pitanje: kako ja mogu zabraniti raspolaganje tom imovinom? Sin je suglasan da se napravi neki ugovor, ili stavi plomba, ili slicno, da on ne moze prodati bez moje suglasnosti. Da li se to radi samo kod javnog biljeznika (da li je to dovoljno) ili treba sudski traziti upis u gruntovnu??? Molim hitno odgovor! :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Neka Vam sin darovnim ugovorom prenese vlasništvo stana. Na temelju tog ugovora Vi ćete se upisati u zemljišne knjige kao vlasnik istog. Prema tome, sin više neće moći raspolagati stanom kada on prijeđe u vaše vlasništvo. Ugovor je potrebno ovjeriti kod javnog bilježnika i on obvezno mora sadržavati clausulu intabulandi (njome se dopušta prijenos prava vlasništva s darovatelja na obdarenika).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je Floki ali tada sin mora platiti porez na promet 5% jer otuđuje nekretninu (ako nije prošlo 5 godina od kupnje stana) a stan je vjerojatno stavljen na sina da se izbjegne porez.

 

Napravite fiktivni ugovor o pozajmici novčenih sredstava te u tom ugovoru odredite da sin dopušta zabilježbu zabrane otuđenja i opterečenja predmetnog stana, ovjerite u bilježnika i podnesete nadležnom sudu prijedlog za stavljanje zabiljebe zabrane i to je to.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija