Jump to content

Ugovor o radu?


NADICA

Preporučene objave

Molimo naslove tema pišite malim slovima. Hvala.

Urednik...

 

Molim za pomoć, tj. savjet.

Radim u d.O.o. s oko 40-tak zaposlenih. Zaposlena sam od 2.mjeseca i tad sam dobila ugovor o radu na određeno-3 mjeseca. Nakon toga poslodavac mi nije dao nikakav ugovor. Normalno radim i dalje, plaću dobivam, čak je i regres bio, a na moje pitanje o novom ugovoru o radu (da ga vidim, potpišem i dobijem svoj primjerak - znači od 5-og mjeseca sam trebala dobiti novi) odgovorio mi je da sam zaposlena za stalno sad, ali da po novom više ne treba potpisivati ugovore??? Što da mu odgovorim i kako da provjerim svoje mirovinsko i zdravstveno?

 

Unaprijed h

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Nalazim se u "identicnoj" situaciji. Ovo mi je prvi posao, počeo sam raditi službeno 15.02 (počeo sam i prije ali sam tako prijavljen) do 31.06. Imam ugovor na određeno (15.02 -31.06). Ugovor mi je sada istekao, ja normalno radim, imao sam i godišnji odmor, dobivam redovito plaću do 15 u mjesecu.

 

Imam isto pitanje u svezi novog ugovora o radu, svugdje sam pročitao da ako istekne ugovor o radu na određeno da se "smatra" da je radnik zaposlen na neodređeno.

 

Ne razumijem ovo "smatra" ???

 

Mene to muči, jer ne razumijem, dali trebam dobiti NOVI ugovor (na neodređeno vrijeme). Isto tako neznam dali poslodavac plaća mirovinsko i zdravstveno? Kako se to može provjeriti?

 

Neki dan pitam poslodavca u svezi ugovora, jer bi trebao u banci neku karticu (american, master...nije bitno...minus na računu), on mi odgovori "pa dao sam ti ugovor".

 

Molim da mi se netko javi, sa više iskustva ???

 

Hvala unaprijed svima :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ugovor o radu na odredjeno vrijeme, postaje ugovor o radu na neodredjeno vrijeme nakon isteka od 3 godine. U toku te tri godine, poslodavac može produžavati ugovore na odredjeno, ali kasnije ne. Doprinosi i porezi moraju se plaćati redovno tj. dok se ne otkaže ugovor o radu. Na prijavama za MIO i ZDR. nema naznaka da li se radi o ugovoru na odredjeno ili neodredjeno vrijeme. Sve dok imate svoju zdravstvenu iskaznicu, znači da ste prijavljeni kod HZZO. Banke ne traže ugovore o radu, već izjave poduzeća o statusu zaposlenika. Prema Zakonu o radu ugovor može biti sklopljen usmeno ili pismeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Ugovor o radu sklapa se u pisanom obliku.

 

Propust ugovornih stranaka da sklope ugovor o radu u pisanom obliku, ne utječe na postojanje i valjanost tog ugovora.

 

Ako ugovor o radu nije sklopljen u pisanom obliku, poslodavac je dužan radniku prije početka rada uručiti pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru.

 

Ako poslodavac to ne učini smatra se da je s radnikom sklopio ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

 

Poslodavac je dužan radniku uručiti primjerak prijave na obvezno mirovinsko i zdravstveno osiguranje u roku od 15 dana od dana sklapanja ugovora o radu ili uručenja pisane potvrde o sklopljenom ugovoru o radu, odnosno početka rada.

 

U svakom slučaju slažem se sa prethodnim postom, tražite vi novi ugovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija