Jump to content

zastara - rješenje o uknjižbi


senderos

Preporučene objave

Radi se o prvostupanjskom rješenju, u korist nekog drugog, a to rješenje bih želio pobijati.

 

Dotična osoba se temeljem ugovora o doživotnom uzdržavanju i rješenja o nasljeđivanju uknjižila na stan u prizemlju kuće na određenoj č.z., te na polovicu zemljišta oko kuće. Meni je rečeno da se ta osoba nije smjela uknjižiti i na zemljište, već samo na stan. Šta ja mogu poduzeti da pobijem to rješenje o uknjižbi? Ne znam točan datum rješenja o uknjižbi, no ta osoba je 2002.godine bila uknjižena, to znam jer je te godine sve prodala trećoj osobi koja sad meni stvara probleme, konkretno negira mi vlasništvo dijela moje garaže koja se dijelom nalazi na toj parceli.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

KronicnaStranka je napisao:

Ako se radi o prvostupanjskom rješenju, ne podnosite tužbu nego žalbu u roku od 15 dana. To Vam piše u uputi o pravnom lijeku na kraju rješenja.

 

Ali ja to rješenje o uknjižbi nisam dobio. Moja tetka se temeljem ugovora o doživotnom uzdržavanju uknjižila na stan i zemljište, iako joj je pripadao samo stan. I zatim je sve prodala stricu. Ja nisam dobio nikakvo rješenje o uknjižbi. Da sam ga dobio i vidio da se uknjižila i na zemlju, i da je stricu prodala i zemlju, reagirao bih.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz onoga što ste napisali nije jasno tko je bio upisan kao vlasnik prije nego što se upisala Vaša tetka.

 

Nadalje, temeljem načela o jedinstvu nekretnine svakom vlasniku posebnog dijela zgrade pripada i odgovarajući dio vlasništva nad zemljištem (katastarskom česticom)na kojem je zgrada. Etažiranjem se utvrđuje koji je to dio, a zemljište oko zgrade se može podijeliti ako je to moguće, a može biti i zajedničko. Ako je etažiranje izvršeno, nije jasno kako je novom vlasniku mogao pripasti dio na kojem je Vaša garaža. Ima i drugih nejasnoća.

 

Iz toga slijedi da Vaša tvrdnja da se tetka nije mogla upisati na zemljište nije baš jasna. Moguće je da se radi o nekim posebnim okolnostima ili mislite na zemljište na drugoj katastarskoj čestici, a ne onoj na kojoj je zgrada?

 

U svakom slučaju, ako ste Vi bili upisani kao vlasnik, pa je uknjižbom povrijeđeno Vaše pravo, možete podnijeti brisovnu tužbu. Međutim, ako je zadnji vlasnik upisan u dobroj vjeri, odnosno nije imao razloga vjerovati da je zemljišnoknjižno stanje neispravno, onda je rok za brisovnu tužbu 3 godine.

 

S obzirom na nejasni opis i postojanje više otvorenih pitanja, bilo bi dobro da Vam odgovori netko stručniji.

 

Mislim da se u svakom slučaju trebate savjetovati s odvjetnikom kojemu ćete predočiti sve dokumente (stare i nove z.k. izvatke, ugovore itd.). Ako i odvjetnik ocijeni da je stvar složenija, ne bi bilo loše da se posavjetujete i s još jednim odvjetnikom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo pokušat ću sve opisati:

 

Vlasnici parcele bili su moja pokojna baka i moj stric, svaki za 1/2 idealnog dijela. Na parceli se nalazi kuća, garaža te zemljište. U kući se nalaze dva stana, jedan u prizemlju i jedan na katu. Moja pokojna baka ugovorom o doživotnom uzdržavanju mojoj tetki daje vlasništvo nad stanom u prizemlju, u kojem je baka živjela. To je ovako formulirano u ugovoru o doživotnom uzdržavanju: "ustupa 1/2 kuće na č.z. toj i toj, u naravi stan u prizemlju...". Napominjem da je volja bake bila da tetka dobije isključivo stan, a zemljište oko kuće je već prije podijeljeno usmenim dogovorom između braće (mog oca i mojih stričeva). No tetka se na temelju tog ugovora knjiži i na polovicu čitave parcele, znači i na stan u prizemlju i na zemljište. Vi ste opisali kako je do toga došlo, parcela nije bila etažirana, no meni je rečeno da se unatoč tome uknjižba nije mogla tako obaviti. 2002.godine moja tetka svoju polovicu prodaje mom stricu. U ugovoru o kupoprodaji je navedena sljedeća formulacija: najprije je dan opis čitave parcele, znači da se tu nalazi kuća, garaža i toliko i toliko zemlje, a zatim stavljeno da je prodavatelj vlasnik jedne polovine te parcele, REALNO STANA U PRIZEMLJU i da to prodaje. Ako je ona vlasnik 1/2 parcele, onda je vlasnik 1/2 svega, a ne samo stana, zar ne. No uglavnom to je prodano 2002. godine i meni sad stric stvara probleme i negira vlasništvo nad garažom, a već davno prije se dogovorio s mojim ocem oko svega. Rečeno mi je da teško mogu tražiti dosjelost nad garažom, jedino putem prava gradnje na tuđem zemljištu, ali tada moram platiti tržišnu vrijednost zemlje koja nije mala. Pa me zanima je li mogu kako pobiti to rješenje o uknjižbi, jer i javni bilježnik i odvjetnik su mi rekli da se uknjižba na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju nije mogla vršiti i na zemljište, već samo na stan. Napominjem da je moj stric koji mi stvara probleme znao za to, dakle mislim da on nije kupac u dobroj vjeri, jer je najprije on bio u sporu (ne sudskom) s tetkom zato šta se uknjižila i na zemljište (većim dijelom njegovo). Dakle kad je on oštećen tada njena uknjižba ne vrijedi, a sad kad je kupio od nje sve je u redu i meni pravi problem!

 

Odvjetnika sam kontaktirao i potvrdio mi je da uknjižba nije mogla biti tako izvedena, ali mi nije znao odgovoriti šta mogu poduzeti i je li već zastara!

 

Znam da je previše opširno, ali bio bih zahvalan na pomoći. U svakom slučaju hvala na dosadašnjim odgovorima! :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na neke stvari Vas mogu upozoriti, a neke ne znam.

 

Prvo, jedna je stvar što je bilo dogovoreno, a druga što se o tim dogovorima može dokazati. Sud će u načelu uvijek polaziti prvenstveno od dokumenata.

 

To da li se mogao ugovorom o uzdržavanju steći samo stan, bez pripadajućeg dijela zemljišta, Vam ne znam odgovoriti. Po mom mišljenju to nije bilo moguće, ali ja nisam stručnjak, a oni koji su Vas savjetovali jesu.

 

Ako je ipak bilo tako, onda je povrijeđeno pravo Vaše bake tokom zemljišnoknjižnog postupka, a nevaljani upis je izvršen u korist tetke.

 

Dakle, baka se trebala žaliti na to rješenje o upisu koje je vjerojatno dobila (ili je to mogao učini svaki njezin nasljednik ako je ona umrla unutar roka za žalbu) budući da je bilo protivno ugovoru. Ako nije, a rok je istekao, upis je valjan.

 

Budući da se nije žalila, ne možete dokazivati da stric nije kupio u dobroj vjeri, budući da stanje u zemljišnim knjigama nitko nije pobijao. Usmeni dogovor ne možete dokazati, a kad bi i mogli, stric bi mogao tvrditi da su sve strane nakon toga dogovora faktično prihvatile novo stanje, pa je dogovor prestao vrijediti.

 

Stanje se možda moglo pobijati i u ostavinskom postupku nakon smrti bake, ali i to je vjerojatno pravomoćno okončano.

 

Dakle, ne vidim pravne osnove da tražite brisanje. I kad bi je bilo, rok od 3 godine za brisovnu tužbu je istekao.

 

Postoji i mogućnost spora zbog stjecanja bez osnove, ali rok za zastaru je, mislim, 5 godina.

 

Čudim se da Vam odvjetnik nije znao odgovoriti koje su pravne mogućnosti i da li je nastupila zastara.

 

Ostaje pitanje na čemu se temelji Vaše vlasništvo garaže, imate li kakav dokument o tome? Kada je garaža sagrađena?

 

Mislim da je Vaš stric pravilno shvatio pravnu stranu situacije i iskoristio je za sebe.

 

Zakoni štite vlasništvo, ali nitko ne može očekivati da će oni djelovati sami po sebi. O imovini morate voditi računa, a zakoni su samo instrument koji Vam to omogućuje. Mislim da niste, nažalost, vodili računa o svojoj imovini dok je bilo vrijeme.

 

U svakom slučaju, čini se da neće biti druge mogućnosti nego da angažirate odvjetnika već i zato da se obranite od strica. Jedina mogućnost koju vidim je da pokušate naći načina da dokažete da Vam je zemlja na kojoj je garaža darovana (ili nešto slično) suglasnošću svih suvlasnika, kako je ne biste morali platiti. Ne znam da li takav način postoji. Ili mu ponudite da on kupi garažu, umjesto da Vi platite zemlju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

He, he, osoba koja je uzela nick KroničnaStranka vjerojatno nije pravnica, kao što i nije, a nije i zato što je muškog roda :-D A i ne dijelim savjete, nego samo svojim mišljenjima na temelju svog (neželjenog) iskustva pokušavam pomoći drugima.

 

(Tražim savjet: postoji li u hrvatskom jeziku riječ muškog roda koja ima isto značenje kao i "stranka"?)

 

Pročitao sam taj post i za mene kao nestručnjaka slučaj je prekompliciran.

 

Poslao sam Vam PM.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

KroničnaStranka, puno hvala na pomoći. Mislim da si u pravu i da neću moći pobijati rješenje o uknjižbi. Najvjerovatnije ću se pokušati dogovoriti sa stricem.

 

Propuste u zaštiti svoje imovine nisam napravio ja, već moj otac koji je naivno vjerovao da će se poštovati dogovoreno i dana riječ, te čak ni na ostavinskoj raspravi iza smrti svoje majke, a moje bake nije ništa poduzeo da vlasništvo nad garažom prebaci na sebe.

 

Ako dođe do spora, pokušat ću vlasništvo nad garažom dokazati temeljem prava gradnje na tuđem zemljištu, čini mi se da su mi tu najveći izgledi, iako ću morati platiti zemljište. Mislim da je tu bitno da dokažem da sam imao dozvolu za gradnju,a garaža je sagrađena još 1985.Iako ni tu nemam ništa na papiru, ali valjda ću uspjeti dokazati pomoću svjedoka, a mislim da je i sama činjenica da je garaža tu već 23 godine, a da se nitko nije pobunio, neki dokaz? No nikad se ne zna.

 

Još jednom, hvala na pomoći! :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da etažiranje kuće uopće nije rađeno.

 

Glavni problem je sljedeći: moja pok.baka je tetki htjela ostaviti stan, i tu ništa nije sporno. Ugovor o doživotnom uzdržavanju je napravljen tako da se spominje samo stan, jer zemljište je već prije podijeljeno usmenim dogovorom između braće, i to je bila i bakina volja da zemljište ostane sinovima kao šta je dogovoreno prije skoro trideset godina. No tetka se na temelju ugovora knjiži na polovicu čitave parcele, jer parcela nije bila etažirana, znači nismo imali č.zgr. i č.zem., već samo č.zem. na kojoj se nalazi kuća sa dva stana, garaža i toliko i toliko zemlje. I ona se uknjižava na pola svega. Moj stric je poludio kad je shvatio da se ona uknjižila i na zemlju i na garažu (njegovu), no tri godine nakon bakine smrti ona njemu prodaje pola čitave parcele i sad njemu ništa nije sporno, sve je to njegovo te ograničava nama naša prava (mom ocu i mom drugom stricu).

 

Ja sam svjestan da je moj otac napravio veliki propust na ostavinskoj raspravi kada se to još moglo riješiti dogovorom. I sad sam doveden pred zid, kako mi se čini pravno su mi slabe šanse, iako mislim da sam moralno u pravu. Bio je dogovor gdje će biti čija garaža, a bakina volja je bila da tako ostane i nakon njene smrti,i to svi znaju, no to se nažalost nije provelo kako treba.

 

Ja sam inače konzultirao dva odvjetnika, no nisu mi dali zadovoljavajući odgovor, njima se sve svede na "izbjegnite sud, previše zafrkancije za premalu vrijednost". No šta ako ne mogu izbjeći sud? Zato sam i postavio pitanja na ovom forumu, hvala svima koji su voljni pomoći! :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

KronicnaStranka je napisao:

Jedina mogućnost koju vidim je da pokušate naći načina da dokažete da Vam je zemlja na kojoj je garaža darovana (ili nešto slično) suglasnošću svih suvlasnika, kako je ne biste morali platiti. Ne znam da li takav način postoji.

 

Ovo mi je interesantno. U biti je istina da je mom ocu baka darovala zemljište na kojem je sagradio garažu. Ako bih to mogao dokazati putem svjedoka, možda bih mogao izbjeći plaćanje zemljišta stricu? No tada kad je garaža građena je i stric bio suvlasnik te parcele za 1/2, on sigurno neće reći da je darovao zemljište. No mogu li barem smanjiti troškove na polovinu? :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To sam naveo samo kao moguću smjernicu, vidite da sam napisao da ne znam da li postoji odgovarajuća pravna forma i kako bi takav postupak trebao ići.

 

U Vaš prilog definitivno govori činjenica da je garaža tu već 23 godine, a da se stric tek sada sjetio da traži to kao svoje.

 

A savjete odvjetnika nemojte zanemarivati. Tu spor može trajati godinama, teško da ćete ga moći voditi bez odvjetnika, ukupno ćete potrošiti što novca što vremena toliko da Vam je doista možda ekonomičnije da kupite zemljište.

 

Da sam na Vašem mjestu ja bih radije prodao garažu. Kad stvari krenu takvim putem da se dogovori ne poštuju, tu neće biti sreće niti u budućnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija